Adam Lacek
3. dubna 2020 • 15:30

Lehner znovu řádil: Idioti! Proberte se už, sakra, šije do švédské vlády

Autor: Adam Lacek
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Pro ostré slovo nejde daleko. Švédský brankář Robin Lehner, který aktuálně působí v dresu Vegas Golden Knights, trpí bipolární poruchou. Stavy nadšení se u něj střídají s velkými depresemi. Před pár dny se nechal slyšet, že prozatím odložená sezona NHL už se nebude moct dohrát. Později se opřel do švédské vlády. „Proberte se už, sakra!“ napsal na Twitteru k příspěvku ukazující statistiku úmrtnosti na COVID-19 v jednotlivých zemích.



Ve Švédsku je aktuálně přes pět a půl tisíc případů nákazy koronavirem. Více jak 300 lidí zemřelo. Lehnerova rodná země vykazuje zdaleka nejhorší čísla z celé Skandinávie. Důvodem mohou být i nedostatečná opatření vlády. Ta ještě nezavedla ani plošnou karanténu, která byla nařízena v řadě jiných evropských zemí...

A to Lehner nechápe. „Co to Švédsko vyvádí? Za***ní idioti! Moje mladší sestra chodí do školy a má doma mámu, která se nejspíš ještě s touto nemocí nevypořádala. Proberte se už, sakra!“ rozzuřil se na svém účtu, když retweetnul zprávu novináře Johna Burn-Murdocha z Financial Times, který zveřejňuje statistiky úmrtnosti souvisejících s koronavirem v různých zemích.

Jen za čtvrtek zemřelo ve Švédsku na COVID-19 celkem 69 lidí. I když Norsko i Finsko mají zhruba polovinu obyvatel, tak jejich čísla jsou výrazně menší: šest, respektive dva. A pro zajímavost: Švédů je o půl milionu méně než Čechů, kde zavedené restrikce v rámci možností nesou úspěch.

Rodák z Göteborgu působí v NHL od sezony 2010/11. Celou kariéru se potýká s bipolární poruchou, kvůli níž se u něj střídají stavy euforie a nadšení s panikou a bezmocí. Problémy v minulosti řešil alkoholem a medikamenty, na kterých se stal závislým. Ve zpovědi pro The Athletic dokonce přiznal pokus o sebevraždu.

Své démony nicméně překonal. Každou masku si zdobí lebkou, která znázorňuje jeho boj s duševní nemocí. Lidem s touto poruchou teď sám aktivně pomáhá.

„Na světě je teď hodně úzkosti, ale já jsem na tuhle sra*ku zvyklý. Pochopte mě, nemyslím to zle, ale jsem rád, že teď lidé zjišťují, jaké to je, když máte deprese a úzkosti,“ řekl před pár dny pro švédský server Expressen. „Naučil jsem se s tím žít, proto pro mě osobně není vzniklá situace tak skličující. Zlepší se to a bude zase dobře, jen to chvilku potrvá.“

Robin Lehner otevřeně promluvil o koronaviru. Má za to, že NHL se letos už hrát nebude.
Robin Lehner otevřeně promluvil o koronaviru. Má za to, že NHL se letos už hrát nebude.

Za svůj boj získal Lehner loni Bill Masterton Trophy za oddanost hokeji. Dařilo se mu i na ledě, kde zářil v dresu New York Islanders. S německým kolegou Thomasem Greissem získal William M. Jennings Trophy, která se uděluje gólmanům, jejichž tým inkasoval nejméně branek. Dokonce se dostal do finální nominace na Vezina Trophy!

S dohráním aktuálního ročníku NHL je však 28letý Švéd hodně skeptický. „Nemyslím si, že je možné se sto tisíci případy nakažených koronavirem přerušit sezonu a pak v ní pokračovat. Bezpečnost je na prvním místě. Nemůžete se otočit o 180 stupňů a začít opět hrát. Dávám záchraně sezony šanci nula procent,“ prohlásil jasně před pár dny. Od té doby se počet případů v USA zvýšil na čtvrt milionu.

Vedení NHL však sezonu chce dohrát, klidně i v létě. Lehner, který začínal ročník v Chicagu, by tak ještě mohl rozšířit tři starty posbírané ve Vegas, kam byl vyměněn na konci února. Po sezoně mu skončí smlouva a stane se volným hráčem.

Nemoc i válka. Kdy se už v historii zastavil fotbal a hokej?
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud