Češi za hranicemi. USA potřebují úplné uzavření země

New York v době pandemie koronaviru

New York v době pandemie koronaviru Zdroj: Reuters

investor do start-upů Tadeáš Trojan
investor do start-upů Tadeáš Trojan
3
Fotogalerie

Českého investora do start-upů Tadeáše Trojana zastihla pandemie koronaviru ve Spojených státech, kde podniká se svou společností Powder Gate. Syn režiséra Ondřeje Trojana v příspěvku pro server E15.cz popisuje situaci v zemi, která se stává novým epicentrem nákazy.

Jsem v USA, ale aktuálně mimo New York. Očekával jsem rapidní zhoršení a před více než dvěma týdny jsem odletěl do Sun Valley. Tam se nyní zdržuji s několika přáteli v jejich domě a v úplné izolaci. 

Situaci v NY tak sleduji pouze přes média a prostřednictvím přátel, kteří tam zůstali. Jedním z nich je sestřička, jež pracuje v jedné z největších nemocnic na jednotce intenzivní péče. Stav se den ode dne zhoršuje, je zásadní nedostatek lůžek, plicních ventilátorů a masek. A to nejhorší je téměř jistě teprve čeká. 

Guvernér státu New York Andrew Cuomo podle mě situaci zvládá v rámci možností relativně dobře, nicméně podle mě nejsou opatření dostatečně přísná. Mladí lidé nedostatečně respektují izolaci, chodí do parku a dalších veřejných prostor. 

Nad rámec toho se před vyhlášením 14denní karantény velká část lidí rozhodla odcestovat z NY. Tím zásadně zvýšili riziko šíření viru po celé zemi, jelikož rezidenti New Yorku jsou prakticky ze všech států USA, do kterých se v době karantény vracejí. 

Jediné opatření, které je, věřím, nevyhnutelné, je úplné uzavření země. Tedy zrušení vnitrostátních letů, uzavření státních hranic, striktní nařízení minimálně 30denní karantény, ve které se mladí musí izolovat od svých starších příbuzných, primárně prarodičů coby nejrizikovější věkové kategorie. Bohužel se totiž během izolace začíná ukazovat, že karanténa rodin, v nichž se mísí mladší a starší generace, není efektivní, jelikož mladí často zanesou infekci a nakazí starší generace. 

A jen pro dokreslení situace, jeden z mých přátel si nechal v místní nemocnici udělat test, po němž mu bylo řečeno, že výsledky obdrží do čtyř až pěti dnů. Po dvou týdnech stále čeká a nemocnice termín neustále posouvá.