Hlavní obsah

Většina supermarketů bude na Velikonoční pondělí zavřená

Novinky, bož

Většina velkých obchodů s potravinami nad 200 metrů čtverečních zřejmě zůstane na Velikonoční pondělí zavřená i v případě prodloužení nouzového stavu. Novinkám to sdělili zástupci jednotlivých řetězců. V případě nouzového stavu přitom zákaz svátečního prodeje v obchodech s plochou nad 200 metrů čtverečních neplatí.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ilustrační foto

Článek

Vzhledem k tomu, že obchody s potravinami mají výjimku z mimořádného opatření ministerstva zdravotnictví, mohly by zůstat otevřené. Většina řetězců se však rozhodla, že chce nechat zaměstnance odpočinout.

„Obchody Tesco ponecháme na Velikonoční pondělí uzavřené, tak jak to mělo být původně. Chceme, aby měli naši kolegové možnost si odpočinout a být s rodinou,“ uvedl na dotaz Novinek mluvčí řetězce Tesco Václav Koukolíček.

Dopravci odstavili více než polovinu kamionů

Koronavirus

Zavřené zůstanou i prodejny Globus, potvrzuje mluvčí Lutfia Volfová. „I přes legislativní výjimky, které otevření umožňují, nám jde zejména o to, aby si naši zaměstnanci mohli dopřát zasloužený odpočinek a věnovat se v tento čas svým blízkým.”

Také Lidl a Albert zdůvodňují uzavřené prodejny na Velikonoční pondělí ohleduplností vůči zaměstnancům, kterým chtějí umožnit v exponované době odpočinek s rodinou.

„Od začátku vyhlášení nouzového stavu jsou naši zaměstnanci vystaveni velkému psychickému tlaku a fyzické námaze,” potvrzuje také mluvčí Billy Dana Bratánková. Podobně se pro ČTK vyjádřil i řetězec Penny ze stejné skupiny ReWe.

Na nákup i o Velikonocích: V případě nouzového stavu neplatí zákaz prodeje

Ekonomika

S informací o neplatnosti zákazu svátečního prodeje přišla v pátek Česká obchodní inspekce (ČOI).

„Zákon o prodejní době v maloobchodě totiž počítá právě s touto výjimkou, a tedy například i velké prodejny potravin s prodejní plochou nad 200 m² by mohly prodávat bez omezení. Zjednodušeně řečeno – zákon o prodejní době v maloobchodě po dobu nouzového stavu 'neplatí',” uvedla ČOI v tiskové zprávě.

Aktuálně platí nouzový stav do 11. dubna. Sněmovna bude v úterý hlasovat o jeho prodloužení do konce dubna. Vláda původně navrhovala prodloužení až do 11. května.

Omezení svátečního prodeje
1. leden – Den obnovy samostatného českého státu a Nový rok
Velikonoční pondělí
8. květen – Den vítězství
28. září – Den české státnosti
28. říjen – Den vzniku samostatného československého státu
24. prosinec – Štědrý den (od 12 hod.)
25. prosinec – 1. svátek vánoční
26. prosinec – 2. svátek vánoční
„S účinností ode dne 2. dubna 2020 od 6:00 hod. do dne 11. dubna 2020 do 6:00 hod. se zakazuje maloobchodní prodej a prodej služeb v provozovnách, s výjimkou těchto prodejen:
potravin,
pohonných hmot,
paliv,
hygienického zboží, kosmetiky a jiného drogistického zboží,
lékárny, výdejny a prodejny zdravotnických prostředků,
malých domácích zvířat,
krmiva a dalších potřeb pro zvířata,
brýlí, kontaktních čoček a souvisejícího zboží,
novin a časopisů,
tabákových výrobků,
služeb prádelen a čistíren,
opravny silničních vozidel, pokud v provozovně není současně více než 30 osob,
odtahy a odstraňování závad vozidel v provozu na pozemních komunikacích,
prodej náhradních dílů k dopravním prostředkům a výrobním technologiím,
provozovny umožňující vyzvednutí zboží a zásilky od třetí strany,
prodej zahrádkářských potřeb včetně osiva a sadby,
pokladní prodej jízdenek,
lázeňská zařízení, pokud v nich bude poskytována pouze lázeňská služba hrazená alespoň zčásti z veřejného zdravotního pojištění,
provozování pohřební služby,
květinářství,
provádění staveb a jejich odstraňování, projektovou činnost ve výstavbě, geologické práce, zeměměřičství, testování, měření a analýzu ve stavebnictví,
prodej textilního materiálu a textilní galanterie,
servis výpočetní a telekomunikační techniky, audio- a videopřijímačů, spotřební elektroniky, přístrojů a dalších výrobků pro domácnosti,
realitní zprostředkování a činnost účetních poradců, vedení účetnictví, vedení daňové evidence,
zámečnictví a servisu dalších výrobků pro domácnost,
oprav, údržby a instalací strojů a zařízení pro domácnost,
provozování pohřebiště, provádění balzamací a konzervací, zpopelňování lidských pozůstatků nebo lidských ostatků včetně ukládání lidských ostatků do uren,
myčky automobilů,
domácích potřeb, pokud lze v provozovně nakoupit ochranné prostředky dýchacích cest, jako je respirátor, rouška, ústenka, šátek, šál nebo jiné prostředky, které brání šíření kapének, rukavice nebo dezinfekci,
„Dále se tento zákaz nevztahuje na prodej potravin v provozovnách, pro které prodej potravin sice nepředstavuje převážnou část činností dané provozovny, avšak část provozovny, ve které se prodávají potraviny, je oddělena od ostatních částí provozovny.”
Zdroj: Mimořádné opatření MZČR

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám