Hlavní obsah

Ondřej Sokol: Zvu vás k sobě do obýváku

Novinky, Lenka Hloušková

Je zvyklý na divadelní sály, malá a velká jeviště, na diváky, kteří mu hned dávají najevo, jak se jim jeho práce líbí. Herec, moderátor, režisér Ondřej Sokol (47) si přesto za pár hodin odbude jednu premiéru. Poprvé bude moderovat pořad z vlastního obývacího pokoje. „Vítejte u mě doma, nevěřil bych, že tohle někdy řeknu!“ vítá jeho diváky, své hosty.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ondřej Sokol

Článek

Program nazvaný Spolu z domu představí TV Nova v pátek 3. dubna ve 21:25. Chce jím, jak uvádí, v nelehké koronavirové době hlavně lidi pobavit. Vedle Sokola se v něm představí také Adéla Gondíková a Jakub Kohák.

Pane Sokole, chápu dobře, že v době přípravy pořadu jste byl sám doma?

Úplně sám. Jde o nový formát pořadu, laicky řečeno jakousi videokonferenci. Což je pro nás všechny obrovské dobrodružství. Obraz je jinak rozdělený do čtyř částí. Někdy sice ve střižně jednoho z nás takzvaně předřadí, ale ten živý kontakt, komunikace mezi námi zůstává. Chceme lidi hlavně bavit.

Znamená to, že pořad vzniká tak, že si nejdříve pustíte počítač a pak reagujete na příspěvky, slova svých kolegů a nějak improvizujete?

Přesně tak to vypadá. K tomu ještě sedím u sebe v obýváku, což si myslím, že je ta přidaná hodnota pro lidi. Skutečně se podívají k nám všem domů.

Což premiéra asi nebude, ne? Nedávno jsem viděla film Cesta kolem světa, v němž jste objel s Lukášem Pavláskem kus světa. Tam taky v některých záběrech sedíte v obývacím pokoji.

Jenže to byl filmový byt, filmový obývák. Ty situace, které v něm probíhaly, byly hrané. V pořadu Spolu z domu vezmu diváky vážně domů.

Cesta kolem světa zavedla Ondřeje Sokola hned na několik kontinentů.Video: cestakolemsvetafilm.cz

Dokonce uvidí poměrně dost z toho, co tam mám. S Kubou, což je taky režisér, a s Adélou, která je velmi kreativní, se snažíme dělat vše proto, aby se u těchhle návštěv diváci bavili.

Každý z nás si tak vybral místo, kde je vidět poměrně hodně z jeho bytu nebo domu. Navíc rozhodně při moderování nesedíme. Já třeba občas využívám poledancovou tyč.

Promiňte, jen pro upřesnění. Takovou tyč, co vídám v tělocvičnách?

Ano, takovou tu, co je v bordelech, anebo právě v tělocvičnách. Ale já u ní plním nejrůznější úkoly, které mi další lidé, co v pořadu vystupují, dávají. Snažím se v něm nesedět, jen nežvanit, ale taky něco aktivně dělat.

V díle, co dnes uvidíte, například jezdím doma v obýváku na snowboardu, a to pod vedením Ester Ledecké. Adéla cvičí na míči a skončí pak celá ve skříni, i s hlavou.

Ondřej Sokol: Všechno, co se u nás děje, se děje ve svobodné zemi

Styl

Ten snowboard máte taky doma?

Používáme jen předměty a rekvizity, které vlastníme, skladujeme u sebe doma. Jsou naše. Zrovna ten snowboard je mého syna.

Už si přišli sousedi stěžovat na hluk, který děláte?

Můj soused je profesionální fotbalista Dukly Praha. Konečně jsem mu tak, myslím si, během natáčení cosi vrátil.

Jak dlouhý je jeden díl Spolu z domu?

Co vím, standardní kus bude mít pětačtyřicet minut. Zatím jich máme pár předtočených, ale postupně bychom chtěli jít živě. Dát možnost běžným divákům dostat se s námi do televize. Cílem je tedy Spolu z domu v budoucnu nepředtáčet, jet vysílaní rovnou.

Zvolený formát je na našem televizním trhu novinkou. Šlo o váš nápad?

Ne. Nova oslovila Simonu Matáskovou, která stojí mimo jiné za úspěchem pořadu Tvoje tvář má známý hlas. A co vím, přímá inspirace sice přišla odněkud z Německa, ovšem obdobné pořady fungují v řadě jiných zemí.

Foto: Petr Horník, Právo

Ondřej Sokol je ostřílený moderátor.

Divadla jsou zavřená. Včetně vašeho domovského pražského Činoherního klubu. Co děláte v karanténě?

Máte pravdu, že se teď nenatáčí. Všechno se odložilo. Ale v divadle se chystáme co nejdřív spustit jednu věc, co mám už deset let v šuplíku. Divadelní seriál. Jen ho nebudeme hrát před diváky sedícími v sále, ale budeme ho natáčet pro on-line a oni se na něj budou moci dívat z pohodlí svých domovů.

K tomu jsem ještě v téhle době dopsal film, na nějž jsem neměl roky čas. Napsal jsem i další scénář. Od uzavření divadel jsem prostě udělal spoustu restů, ještě jsem se nezastavil.

Zkoušení v divadle je limitováno počtem osob. Kolik se vás sejde v Činoherním klubu při natáčení divadelního seriálu?

Žádný státem daný limit nepřekračujeme. Jsme čtyři herci, já ještě jako režisér. Jinak ten seriál chceme spustit co nejdřív. Ve středu jsme dělali testovací stream. Teď dolaďujeme poslední mouchy a za chvíli s tím půjdeme ven.

Jak se jmenuje?

VKV. Velmi křehké větve. Je to totiž seriál o myslivcích.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám