Nechat odtáhnout opuštěná auta z veřejných komunikací má být od dubna snazší

ČTK ČTK
3. 4. 2020 16:33
Auta, která mají déle než půl roku propadlou technickou kontrolu, půjde snadněji dostat z ulic. Novelu zákona už podepsal i prezident.
Foto: Jan Markovič

Zákonné možnosti odtahování odstavených automobilů a vraků z ulic, silnic a veřejných parkovišť se rozšíří. Vlastníci komunikací dostanou právo odstranit také vozidla, která nemají déle než půl roku platnou technickou prohlídku.

Změnu přinese poslanecká novela o pozemních komunikacích, kterou dnes podepsal prezident Miloš Zeman. O jeho podpisu informoval Hrad. Předloha bude účinná 15. dnem potom, co vyjde ve sbírce, tedy během dubna.

Současný zákon umožňuje odtah vraku auta pouze v případě, že má silně poškozenou karoserii nebo mu chybí motor. Předkladatelé poukazují na to, že za současného stavu se silnice a veřejná parkoviště mohou stávat místem pro bezplatné uskladnění nepotřebného a často zcela opuštěného majetku.

Většina odstavených vozidel podle nich přitom nesplňuje zákonné vymezení vraku a zákon navíc státní vozidel na pozemních komunikacích bez platné technické kontroly umožňuje.

Vlastník komunikace podle novely nejprve vyzve provozovatele automobilu k tomu, aby vozidlo podrobil technické prohlídce, nebo je odstavil jinam. Pokud by provozovatel dva měsíce nereagoval, mohl by na náklady provozovatele vůz odstranit.

Provozovatel také dostane informaci, kde si může automobil vyzvednout. V případě, že by provozovatel o vozidlo nejevil zájem, vlastník komunikace by je mohl vydražit nebo zlikvidovat.

Předloha míří také na vozidla v takzvaném polopřevodu, tedy fakticky vyřazená z registru. U nich nelze provozovatele podle indetifikačního čísla automobilu dohledat.

Radnicím novela usnadní obnovování parkovacích oprávnění v parkovacích zónách. Obce budou mít právo nahlížet do patřičných registrů a samy si ověřovat údaje o žadatelích.

 

Právě se děje

Další zprávy