Hlavní obsah

Hamáček trvá na prodloužení nouzového stavu o 30 dní

Novinky, ber

Předseda Ústředního krizového štábu a ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) stojí za tím, aby byl nouzový stav prodloužen o 30 dní, a nikoli pouze do konce dubna, jak ve čtvrtek avizoval premiér Andrej Babiš (ANO). Řekl to po jednání vedení Ústředního krizového štábu s hejtmany. Prodloužení o 30 dní schválila dříve vláda.

Záznam: TK po jednání stálé pracovní skupiny Ústředního krizového štábuVideo: ČTK

 
Článek

„Chceme, aby bylo jasno, v jakém právním rámci bude fungovat vláda. Jsem proto stále pro 30 dní,” sdělil Hamáček.

Během nouzového stavu státní aparát nemusí dodržovat některá nařízení týkající se zejména lhůt a podmínek pro výběrová řízení. Nákup klíčových prostředků a materiálu se tím může výrazně urychlit.

Pokud se nouzový stav prodlouží jen do konce dubna, nebude to podle Hamáčka stačit. „Předpokládám, že Poslanecká sněmovna se bude muset do 30. dubna sejít znova a opět stav prodloužit,” dodal. Neznamená to podle něj však, že po celou dobu trvání nouzového stavu budou platit všechna stávající opatření. Je tak možné, že se ještě před jeho vypršením otevřou některé další prodejny nebo se zmírní omezení pohybu na veřejnosti.

O nové délce nouzového stavu budou 7. dubna rozhodovat na mimořádné schůzi Sněmovny poslanci. Většina klubů ale již dříve avizovala, že je pro termín pouze do konce dubna. S tím nakonec ve čtvrtek souhlasil také premiér.

Chytrá karanténa

Tématem videokonference s hejtmany byl také systém tzv. chytré karantény. Jedná se o sérii opatření, jejichž cílem je co nejdříve identifikovat kontakty nakaženého, izolovat je a pokud možno otestovat na přítomnost koronaviru. Pomoci k tomu mají například data od mobilních operátorů nebo z platebních karet.

Chytrá karanténa je připravena, technologii mohou využít hygienici

Koronavirus

Chytrá karanténa se testuje od pondělí na jižní Moravě. Hamáček ale odmítl její průběh zhodnotit, odkázal na náměstka ministerstva zdravotnictví Romana Prymulu.

„Hejtmani udělají maximum proto, aby ten projekt uspěl. Je to věc, na které mají všichni zájem,“ řekl Hamáček.

Chytrá karanténa se začne testovat na jihu Moravy. Jak bude fungovat?

Koronavirus

Videokonference se zúčastní kromě šéfa štábu také hejtmani, zástupci Armády ČR či ministerstva zdravotnictví.

V čele Ústředního krizového štábu je ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD). Ten ve funkci v pondělí vystřídal epidemiologa a náměstka ministra zdravotnictví Romana Prymulu.

Reklama

Výběr článků

Načítám