Hlavní obsah

Partyzánka a okupant. Příběh, jenž čekal 60 let v šuplíku

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přes šedesát let ležel román Siegfrieda Lenze v šuplíku. Až když autor zemřel, podařilo se knihu Überläufer (Přeběhlík) konečně vydat a měla velký úspěch.

Trailer filmu Der Überläufer

 
Článek

V padesátých letech byl obsah literárního díla tak šokující, že ho v Německu odmítali zveřejnit. Nová filmová verze vznikla až letos v televizi ARD.

Mladík Walter je řadový voják Wehrmachtu. Není hrdina ani fanatik. Jede vlakem na frontu na východ a do značné míry si neuvědomuje, co se kolem skutečně děje, tak jako mnoho mladých Němců jeho generace.

Vlak napadnou výbušninou partyzáni, načež vykolejí. Walter se pak připojí k jedné malé jednotce v zázemí, která čeká v bažinách a tváří se tak trochu jako na prázdninách. Muži se koupou v rybnících a baví se. Walter však narazí na dívku Wandu, Polku, která působí v odboji. A navzdory nacistickým teoriím se do ní zamiluje.

Foto: ARD

Německý film Přeběhlík

„Z historického pohledu je to skutečně zvláštní látka, protože mladý Siegfried Lenz chtěl román zveřejnit už v roce 1951, ale tehdy to nešlo. Doba ještě nenazrála pro něco tak otevřeného, nekompromisního. Domnívám se ale, že radikálnost toho příběhu s lidmi pohne ještě dnes. Jde o postavu, která si je na jedné straně vědoma povinnosti, ale na druhé straně nikdy neztrácí cit pro to, co je správné a špatné,“ podotknul představitel hlavní postavy Jannis Niewöhner.

„Můj děda ztratil ve válce ruce. Také ve škole se o 2. světové válce hodně mluvilo. Myslím, že se to musí pořád připomínat. Také tím, že se ta doba dá do souvislosti s dneškem. Filmy jsou jistě smysluplnou cestou,“ dodal.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám