Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela
130 let

Lidovky.cz

Česko

Česko si na uvolnění nouzového stavu bude muset počkat. ‚I 10% růst je stále růst,‘ řekl Hamáček

Vicepremiér, ministr vnitra a předseda Ústředního krizového štábu Jan Hamáček vystoupil 1. dubna 2020 v Praze na tiskové konferenci po jednání krizového štábu, který projednával další opatření v boji proti šíření nového typu koronaviru. foto: ČTK

Video
Praha - Pokud se sněmovna rozhodne prodloužit nouzový stav o zhruba dva týdny do 30. dubna, bude ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) rozhodnutí respektovat. Trvá ale na tom, že bude potřeba stav znovu prodloužit. Hamáček to v pátek řekl po jednání stálé pracovní skupiny Ústředního krizového štábu. Vláda ve středu uvedla, že chce prodloužit nouzový stav o 30 dnů do 11. května.
  17:30aktualizováno  18:12

Premiér Andrej Babiš (ANO) však ve čtvrtek řekl, že souhlasí s prodloužením současného nouzového stavu do 30. dubna.

Kromě toho ministr vnitra Jan Hamáček uvedl, že nouzová opatření ještě chvíli potrvají. „Ještě vydržte, i desetiprocentní růst je stále růst,“ řekl ministr. „Jsme připraveni postupně uvolňovat opatření, ale ještě nějakou dobu musíme vydržet,“ konstatoval.

Sněmovna bude jednat o prodloužení nouzového stavu v úterý. Sám kabinet může nouzový stav vyhlásit nejvýše na 30 dnů, za současné situace by skončil 11. dubna. K prodloužení je nutný souhlas poslanců. Na základě nouzového stavu vláda zprvu vydávala většinu opatření k omezení svobody pohybu nebo k uzavření velké části obchodů a zákazu nabízení řady služeb. Následně je ale přeměnila na rozhodnutí ministerstva zdravotnictví podle zákona o ochraně veřejného zdraví.

Ministr vnitra o nutnosti prodloužení nouzového stavu o 30 dní mluví delší dobu. Pokud bude prodloužení nouzového stavu schváleno jen do konce měsíce, je přesvědčen, že se bude muset sněmovna sejít kvůli dalšímu prodloužení znovu.

Hamáček připomněl, že díky nouzovému stavu se stát například nemusí řídit zákonem o zadávání veřejných zakázek při nákupu ochranných pomůcek. Ministr zopakoval, že třicetidenní prodloužení nouzového stavu neznamená, že by některá opatření vyhlášená vládou nemohla být uvolněna dříve.

Autoři: ,

Kdy dát dětem první kapesné a kolik?
Kdy dát dětem první kapesné a kolik?

Kdy je vhodný čas dávat dětem kapesné a v jaké výši? To jsou otázky, které řeší snad každý rodič. Univerzální odpověď však neexistuje. Je ale...