Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Česko

Na pardubické kardiologii je již 21 zdravotníků s nemocí Covid-19, tři z nich jsou lékaři

Vchod do Pardubické nemocnice na snímku z 1. dubna 2020. foto: ČTK

Aktualizováno
Pardubice - Počet zdravotníků kardiologického oddělení Pardubické nemocnice s prokázanou nemocí Covid-19 vzrostl z deseti na 21, tři jsou lékaři. Oddělení se uzavírá.
  17:35aktualizováno  17:46

Nové nakažené odhalilo další kolo testování po pěti dnech od prvního odběru vzorků, řekla v pátek ČTK mluvčí společnosti Nemocnice Pardubického kraje Kateřina Semrádová.

Devět pracovníků pardubické kardiologie má koronavirus, oddělení funguje omezeně

„Kardiologické oddělení bude uzavřené, zůstane fungovat kardiologická ambulance. V omezeném režimu se oddělení opět otevře v úterý,“ uvedla Semrádová.

Pacienti, kteří vyžadují specializovanou péči, budou převezeni do Fakultní nemocnice v Hradci Králové. Ostatní se přemístí na interní oddělení Pardubické nemocnice. Počet pacientů nakažených Covid-19 není jasný. Ve středu jich bylo osm, v současnosti se testují znovu.

Druhé testování zdravotníků oddělení ještě pokračuje, počet nakažených může vzrůst. „Zbývá ještě otestovat přibližně 70 zaměstnanců,“ uvedla Semrádová. Všichni zdravotníci mají lehčí průběh onemocnění a jsou v domácí izolaci.

O nákaze na kardiologii nemocnice poprvé informovala v úterý, kdy bylo asi ze 140 pracovníků oddělení nakažených devět včetně jednoho z tří desítek lékařů. V té době oddělení zajišťovalo urgentní péči na polovině kapacity, výrazně byl omezen rozsah standardní lůžkové péče.

V Pardubickém kraji byla podle posledních údajů nemoc Covid-19 prokázána zatím u 150 lidí, dva se již vyléčili. Dva pacienti zemřeli, oběma bylo více než 60 let.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!