Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Kultura

V 81 letech zemřel zpěvák Bill Withers, autor hitu Ain’t No Sunshine

Hudením Bill Withers. foto: ČTK/REUTERS/Aaron Josefczyk

V 81 letech zemřel zpěvák Bill Withers, který se proslavil například hity Ain't No Sunshine, Lean on Me a Lovely Day. Držitel tří cen Grammy podlehl srdečním komplikacím, informoval v pátek hudební magazín Rolling Stone, který se odvolává na prohlášení rodiny soulové legendy. Podle agentury AP zemřel písničkář v pondělí v Los Angeles.
  17:43aktualizováno  18:25

„Jsme zdrceni ztrátou našeho milovaného, oddaného manžela a otce,“ uvedla rodina, podle níž hudba Billa Witherse „navždy patří světu“. V této těžké době se rodina modlí, aby jeho hudba poskytovala pohodu a zábavu“.

Jeden z největších hitů soulového písničkáře Lean on Me (Opři se o mě) se v současné koronavirové krizi skutečně dočkal mnoha nových amatérských verzí a stal se hymnou naděje a solidarity. Píseň zazněla také při inauguracích amerických prezidentů Billa Clintona a Baracka Obamy.

Withers vydal pouze osm alb a v roce 1985 se stáhl do ústraní. Přesto zanechal „neuvěřitelnou stopu ve světě hudby a celkově v kultuře“, poznamenal Rolling Stone.

Ačkoli některé z nejznámějších Withersových písní pochází už ze 70. let, mnohé z nich jsou dodnes velmi oblíbené. Mezi největší hity patří Ain’t No Sunshine, Lean On Me, Grandma’s Hands, Use Me nebo Lovely Day. Ain’t No Sunshine a Lean on Me jsou na seznamu 500 nejlepších písní všech dob časopisu Rolling Stone.

V roce 2015 byl Withers v Clevelandu uveden do Rokenrolové síni slávy.

Autor:

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...