Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří
130 let

Lidovky.cz

V historickém filmu Malé ženy si ‚zahrály‘ i dvě moderní láhve. Stejná chyba se podařila i Hře o trůny

Kultura

  18:00
Spisovatelka Louisa May Alcottová byla známá jako vizionářka předpovídající dobu. Určitě ale nečekala, že filmoví hrdinové jejího příběhu z poloviny devatenáctého století budou používat plastové láhve a termosky. Podobných chyb se dopustila i poslední série Hry o trůny.

Snímek Malé ženy (2019). Režie: Greta Gerwigová. foto: FALCON

Jde o scénu hned ze začátku filmu. Rodina Marchových (Meg, Jo, Amy a jejich matka Marmee) poprvé navštíví nového souseda Laurieho (Timothée Chalamet). Mladý muž, který se stane nedílnou součástí života Marchových, má doma dva velice moderní předměty.

Snímek Malé ženy (2019). Režie: Greta Gerwigová.
Snímek Malé ženy (2019). Režie: Greta Gerwigová.

Na starožitném nábytku totiž stojí termoláhev značky Hydroflask. Na poličce za Lauriem je zase vystavená plastová láhev s pitnou vodou značky Poland. 

Fanynka filmu Madelyn Rancourtová si chyby všimla jako úplně první. Její video ze sociální platformy Tik Tok rychle nabralo na popularitě. Rancourtová později přidala i druhé video, ve kterém přiznala, že nechápe, jak si této chyby zatím nikdo nevšiml. 

@madelynrancourt

anyone else notice this? 勞來 ##fyp ##foryou ##littlewomen ##hydroflask ##timothéechalamet

♬ Little Women - Alexandre Desplat

 Stejná chyba se přihodila loni v květnu i oblíbenému seriálu Hra o trůny.  Začátkem května loňského roku internet obletěl kelímek ze Starbucks, který stál před Daenerys (Emilia Clarková) na hostině v Zimohradu. Ke kelímku se vyjádřila i televize HBO, která žertovně diváky na sociálních sítích přesvědčovala, že nešlo o kávu, ale o bylinkový čaj, který si sama Daenerys (ne Emilia) poručila. 

Televize stejně ale kelímek ze scény digitálně vymazala. Divák ho už neuvidí, pokud si inkriminovanou epizodu například na HBO GO pustí. Videa na serveru YouTube jsou však dostatečným důkazem, že kauza s přezdívkou #cupgate skutečně proběhla.

Chybu pak HBO zopakovala v předposlední epizodě. V jedné z klíčových scén, kdy rada oblíbených postav rozhoduje o osudu Západozemí, si fanoušci všimli „rekvizity“, která v tomto fantasy světě zcela jistě nemá místo. Za levou botou Samwella Tarlyho (John Bradley) stála půllitrová plastová láhev s vodou.

Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO
Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO

Každý den po celý tento týden můžete vyhrávat jedinečné dárky od značky BEBELO.