Zaměstnanci General Electric chtějí vyrábět plicní ventilátory. Na protest odešli z práce

Zaměstnanci General Electric chtějí vyrábět plicní ventilátory pro pacienty s nemocí COVID-19. Z tohoto důvodu se v pondělí rozhodli zahájit masový protest a odešli z práce. Upozornil na to server The Independent.

Ventilátorů je stále nedostatek a to především v městech, která byla pandemií COVID-19 zasažena nejvíce.  Odboráři GE jsou proto přesvědčeni o tom, že tato zařízení jsou nyní zapotřebí mnohem více, než například proudové motory.

„Pokud v nás má GE důvěru, že budeme stavět, udržovat a testovat motory pro různá letadla, kdy jsou v sázce miliony životů… proč by v nás nemělo mít důvěru, kdybychom stavěli ventilátory?“ argumentoval jejich šéf Jake Aguanaga na tiskové konferenci.

Co na to Donald Trump?

Americký prezident Donald Trump by teoreticky mohl uplatnit tzv. Defense Production Act (zákon o obranné výrobě), aby GE i jiné společnosti k výše zmíněné činnosti přiměl. Údajně se na něj odvolal již při nedávném jednání s General Electric, nicméně tyto informace byly později zpochybněny.

„Naše partnerství jsme oznámili ještě před oznámením DPA. A od Bílého domu jsme ohledně této objednávky stále nic oficiálního neobdrželi,“ prozradily nejmenované zasvěcené zdroje CNN.

Odborníci stojící za českým projektem CoroVent mezitím oznámili, že již dokončili prototyp svého ventilátoru. V současné době ho ladí a jednají s certifikačnímí autoritami.

Titulní foto: rik-shaw 黄包车, CC BY 2.0

Diskuze (27) Další článek: Notebookový extrém: dovnitř se vešel desktopový 16jádrový Ryzen 9 i plnohodnotná grafika

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , ,