Notebooky | Nvidia | AMD

Notebookový extrém: dovnitř se vešel desktopový 16jádrový Ryzen 9 i plnohodnotná grafika

Kromě kancelářských a herních notebooků se na trhu čas od času vyskytnou i extrémní notebooky, které se vůbec nezajímají o nějaké mobilní komponenty a jediné na co cílí, je maximální výkon s možností snadného přenosu.

Přesně takovým notebookem je i nový XMG Apex 15, který se ale celkem liší od starších notebooků podobného zaměření. Zatímco dříve měly takové extrémní notebooky tloušťku čtyři nebo pět centimetrů, XMG Apex 15 má tloušťku „pouze“ 3,25 cm. Výbava je přitom obdivuhodná. 

Uvnitř jsou totiž desktopové komponenty. Základní deska je postavená na čipsetu AMD B450 a o vysoký procesorový výkon se stará až AMD Ryzen 9 3950X s 16 jádry (32 vláken). Oproti standardní desktopové verzi má pouze mírně snížené boostovací frekvence na 4,2 GHz místo 4,7 GHz. Důvodem je omezení TDP na 65 W.

Pokud jste čekali, že výrobce použil nějakou speciální úspornou verzi Max-Q grafických karet Nvidie, opět se budete mýlit. Uvnitř notebooku je totiž plnotučná grafika GeForce RTX 2060 nebo 2070 dle konfigurace.

Ostatní výbava je už poměrně standardní pro high-end notebook. Osadit lze až 64 GB operační paměti DDR4, dva rychlé NVMe SSD a jeden 2,5palcový disk a mezi porty jsou dva USB-A, jeden USB-C, Displayport 1.4, HDMI 2.0 a gigabitový ethernet. Moderní bezdrátovou komunikaci zajišťuje karta s podporou Wi-Fi 6 a Bluetooth 5.

Samotný 15,6palcový IPS panel má rozlišení Full HD a zvýšenou frekvenci 144 Hz. Nechybí HD webkamera s podporou Windows Hello, čtečka karet i otisku prstů, stereo reproduktory a kvalitní Microsoft Precision Touchpad.

Rozměry notebooky s 62Wh baterií jsou 36,1 × 25,8 × 3,25 cm a hmotnost je rovněž slušných 2,6 kg. V základní verzi s GeForce RTX 2060, 256GB SSD a 8 GB operační paměti vyjde notebook na přibližně 42 tisíc korun.

Diskuze (11) Další článek: Facebook Messenger má nové aplikace pro počítače: s Windows i macOS

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,