Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Plzeňský hejtman Bernard má koronavirus: Horečky, bolest svalů a několik testů

Autor: ČTK, Mii - 
3. dubna 2020
20:06

Hejtman Plzeňského kraje Josef Bernard (ČSSD) má pozitivní test na koronavirus. Oznámil to v pátek odpoledne na svém facebookovém profilu. Nemoc COVID-19 u něj potvrdil až opakovaný test. První test podstoupil koncem minulého týdne a v pondělí oznámil, že byl negativní. Protože na sobě ale pociťoval příznaky nemoci, nechal si udělat další test, který byl pozitivní. Už dříve oznámili pozitivní testy i dva členové krajské rady Radka Trylčová (ODS) a Zdeněk Honz (ČSSD).

„Po ukončení karantény a negativních výsledcích testování jsem na sobě pociťoval příznaky mírné svalové horečky a měl jsem teplotu 37 stupňů. Abych nic nezanedbal, nechal jsem si provést opakované testy, které prokázaly, že jsem COVID-19 pozitivní. Dnes jsem nastoupil do druhé karantény,“ uvedl hejtman.

Potvrzení nemoci COVID-19 tento týden oznámil také senátor za Rokycansko a severní Plzeňsko Pavel Karpíšek (ODS). Všichni politici uvedli, že mají mírný průběh nemoci.

Bernard v pátek uvedl, že se opět cítí naprosto zdravý. Jeho pobyt v karanténě neovlivní řízení krizového štábu. „Ve vedení krizového štábu pokračuji způsobem, který mám již ověřený, tedy prostřednictvím moderních komunikačních prostředků,“ řekl. Už minulý týden, když čekal na výsledky prvního testu, uvedl, že zúžený krizový štáb se už dříve odehrával prostřednictvím videokonference.

Hejtmanova karanténa neovlivní ani naplánované pondělní zasedání krajského zastupitelstva. Jednání se uskuteční celé jako videokonference. Zastupitelé se budou zabývat pouze dvěma body. Jedním je předfinancování a kofinancování dostavby městského obchvatu Plzně a druhým je jednání o příspěvku kraje pro obce a dopravce na jejich zvýšené náklady na dezinfekci vozů veřejné dopravy v době koronavirové krize.

Citronel ( 3. dubna 2020 20:59 )

Mohl bys to napsat ještě jednou,já jsem to vůbec nepochopil.

Greinfild ( 3. dubna 2020 20:48 )

Super konečně se uvařila voda na prase

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa