Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

S pomocí státu se Tvrdík nabídl sám. Bývalý ministr působí i v krizovém štábu vnitra

Ekonomika

  20:45
Praha - Přímé vazby na čínské manažery i vlivné úředníky pomohly k bližší spolupráci českého ministra vnitra Jana Hamáčka (ČSSD) a známého manažera Jaroslava Tvrdíka. Šéf česko-čínské obchodní komory popsal v pátečním rozhovoru pro server iDNES.cz, jak se dostal k zařizování nákupu a dopravy zdravotnického materiálu z Číny do naší země.

Jaroslav Tvrdík (uprostřed). foto:  Michal Šula, MAFRA

Pomoc podle svých slov ze své vlastní iniciativy nabídl ministerstvům zdravotnictví a vnitra. „Ministr vnitra mě povolal do krizového štábu ministerstva a pro něj děláme rozhodující část práce,“ popsal Tvrdík, který je zároveň bossem fotbalového klubu Slavia Praha, který má čínské majitele.

Vnitro chce v Číně koupit do 500 plicních ventilátorů. Zatím je na cestě 50 kusů

Přizvání Tvrdíka do krizového štábu vnitra v pátek na tiskové konferenci potvrdil i Hamáček – podle něj šlo vzhledem k silným vazbám Tvrdíka na východní mocnost o logický krok. Jakou roli přesně v krizovém štábu ministerstva vnitra či ve spolupráci s ním zastává, však zatím není moc jasné. Na otázky serveru Lidovky.cz Tvrdík ani ministr Hamáček do uzávěrky tohoto vydání neodpověděli.

Jisté nicméně je, že tato spolupráce umožnila přílet celkem deseti letadel s rouškami, respirátory, ochrannými obleky či rychlotesty, které mají Česku pomoci v boji s epidemií nového typu koronaviru. „Klíčové bylo, že Česká republika jen pasivně neodeslala svoji žádost a nečekala na její vyřízení. Podobné žádosti do Číny směřovaly desítky vlád. Byli jsme schopni si věci zařídit a zorganizovat z velké části sami. Jednu chvíli jsme měli na konferenčním hovoru 16 manažerů China Eastern (čínské aerolinky – pozn. red.),“ vylíčil Tvrdík serveru iDnes.cz.

Zatím do Česka přiletělo celkem 17 letadel: dva speciály českých aerolinek Smartwings, deset strojů společnosti China Eastern, čtyři obří nákladní letouny ruslan a jeden armádní speciál.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!