Koronavirus má na ekonomiku horší dopad než finanční krize

Koronavirus má na ekonomiku mnohem horší dopad, než měla globální finanční krize z let 2008 a 2009. Uvedla to dnes podle serveru televize CNBC šéfka Mezinárodního měnového fondu (MMF) Kristalina Georgievová.

"Nikdy v historii MMF jsme nebyli svědky toho, že by se světová ekonomika zastavila," řekla Georgievová v projevu v ženevském sídle Světové zdravotnické organizaci (WHO). "Nyní se nacházíme v recesi, je to mnohem horší než globální finanční krize," dodala. Koronavirová krize podle šéfky MMF představuje "nejtemnější hodinu lidstva a velkou hrozbu pro celý svět".

Georgievová rovněž uvedla, že MMF spolupracuje se Světovou bankou a dalšími mezinárodními finančními institucemi na zmírnění ekonomických dopadů koronaviru, kterým se již po celém světě nakazil více než milion lidí. Vyzvala rovněž centrální banky ve vyspělých zemích, aby podpořily rozvíjející se země.

Georgievová upozornila, že MMF má pro boj s dopady koronaviru k dispozici až bilion dolarů (téměř 26 bilionů Kč). "Jsme odhodláni využít z této částky tolik, kolik bude zapotřebí," dodala. O finanční pomoc již u MMF podle ní požádalo více než 90 zemí.

Související

Petr Fiala

Fialova vláda získala štempl od agentury Fitch. Ke zlepšení výhledu stačilo jen málo

Agentura Fitch Ratings včera večer zlepšila ratingový výhled České republiky; z „negativního“ na „stabilní“. Rating ponechala na úrovni „AA-“. Chválí Českou národní banku, resp. měnovou politiku Česka za podporu výrazného snížení inflace a rovněž Fialovu vládu za stabilizaci veřejného zadlužení, a to na stále podprůměrné úrovni v porovnání se střední hodnotou zadlužení zemí, jimž přisuzuje srovnatelný rating jako právě Česku. 
Ilustrační foto

Česko je ve zdražování na špici Evropy. Kdy enormní inflace skončí?

Veřejně dostupná čísla o inflaci říkají, že ta průměrná za rok 2023 dosáhla v České republice hodnoty 10,7 %. Oproti roku 2022 sice došlo ke snížení o více než čtyři procentní body, ale je tu stále hodně negativ. Nejen to, že celková roční míra inflace byla třetí nejvyšší od vzniku samostatné ČR, ale tuzemská ekonomika se vinou inflace řadí mezi členskými zeměmi Evropské unie stále bohužel mezi premianty. Přesto většina ekonomů soudí, že špatné inflační časy by měly letos odejít. 

Více souvisejících

Ekonomika Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)

Aktuálně se děje

před 26 minutami

před 56 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

Aktualizováno před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

USA viní Čínu z podpory války proti Ukrajině. Pomáháte obcházet sankce, tvrdí Britové

Britský ministr zahraničí David Cameron upozornil, že Rusko využívá Střední Asii k obcházení sankcí. Londýn chce podle jeho slov spolupracovat se zeměmi tohoto regionu, aby s tím skoncoval. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy