Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Koronavirus zmobilizoval české mozky. Vědci se organizují a hledají řešení

  0:01
Respirátory, dezinfekce, plicní ventilátory či termokamery. Čeští vědci v boji proti koronaviru v rekordních časech přicházejí s „vynálezy“, které dokážou nahradit chybějící ochranné prostředky. Akademie věd pomáhá s testováním nakažených, tisknou se masky, zapojují se studenti. Pandemie získává z vědy to nejlepší.
Ilustrační fotka

Ilustrační fotka | foto: AP

V Česku i ve světě chybí ochranné pomůcky, nejčastěji ústní roušky a respirátory. Lidé pro zasedli k šicím strojům a textilní ústenky si doma vyrábějí sami, vědci z ČVUT i VUT zase tisknou 3D respirátory a univerzity po republice míchají nedostatkovou dezinfekci na ruce. 

Vynálezy Potápěčské masky a ventilátory

Na ČVUT vznikl na 3D tiskárně nový prototyp respirátoru, který byl i velmi rychle schválený. Nyní ho vyrábí i VUT, které vyřezávají laserem z bavlněného plátna také ústenky. Stejný tým univerzity se zapojil i do výroby plastových součástek do ochranných štítů pomocí 3D tiskárny. 

„Český institut informatiky, robotiky a kybernetiky, který je součástí ČVUT v Praze, předal Ministerstvu zdravotnictví ČR prvních patnáct kusů prototypu respirátoru ‚CIIRC RP95-3D‘. Ten byl už úspěšně certifikován jako ochranná polomaska s nejvyšším stupněm bezpečnosti FFP3,“ řekla mluvčí ČVUT Andrea Vondráková. Univerzita také upravila potápěčské masky do podoby celoobličejového respirátoru, který testují v nemocnici v Hradci Králové. 

Český institut informatiky, robotiky a kybernetiky při ČVUT vyvinul a získal...
Koronavirus ale přinesl i úspěchy. Český institut informatiky, robotiky a...
Český institut informatiky, robotiky a kybernetiky při ČVUT vyvinul a získal...

Univerzita také upravila ve spolupráci s pracovní skupinou Covid19CZ potápěčské masky ke šnorchlování do podoby celoobličejové masky pro zdravotníky, kterou otestovali ve Fakultní nemocnici v Hradci Králové. Nyní s nimi pracují už v několika nemocnicích po Česku.

Skupina IT nadšenců a technologických firem Covid19cz přišla s nápadem, jak...
Skupina IT nadšenců a technologických firem Covid19cz přišla s nápadem, jak...
Skupina IT nadšenců a technologických firem Covid19cz přišla s nápadem, jak...

Jedním z posledních projektů se týká vývoje ventilátoru CoroVent. Ani plicních ventilátorů totiž na trhu není dostatek a jeden stojí více než půl milionu korun. Náklady CoroVentu se podařilo snížit zhruba na pětinu, vyjde tak na 100 tisíc korun. Celý bude vyrobený v Česku. 

Tým je složený z pracovníků Fakulty biomedicínského inženýrství ČVUT, lékařů z jednotek intenzivní péče, specialistů na výrobu, pneumatická vedení, elektroniku a logistiku. Zapojila se taktéž iniciativa COVID19CZ. Plicní ventilátory jsou v péči o nakažené pacienty ve vážných stavech obzvlášť důležité, protože virus napadá buňky nejčastěji v plicích.  

Spousta škol i vědeckých pracovišť taktéž začala aktivně vyrábět dezinfekci. Anti-COVID podle receptury Světové zdravotnické organizace míchá Fakulta chemická Vysokého učení technického v Brně. Vyrobená dezinfekce je určená nejen pro univerzity, ale i pro brněnské organizace. Dezinfekce vyrábí také Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně nebo Univerzita Palackého Olomouc. 

Testy a výzkum Kapacita, peníze a lék

Lék na nemoc COVID-19 ještě není. Zatím se ve světě a už i u nás testuje experimentální lék Remdesivir. Ten pochází z laboratoří Gilead Sciences, kde je součástí týmu i biochemik a virolog Tomáš Cihlář, který je žákem profesora Holého. Antonín Holý stojí za objevy antivirotik, které se podávají při léčbě HIV/AIDS, hepatitidy typu B či oparů. Jeho výzkum je základem řady léků. 

Akademie věd má k dispozici speciálního robota, který by dokázal ve velkém zpracovávat a testovat tisíce vzorků. Podle mluvčího Akademie věd ČR Jana Martinka má již výzkumný tým povolení od státu. 

U remdesiviru musíme čekat na výsledky, pak to může být lék, říká biochemik

„Akademie věd a Ústav molekulární genetiky už má povolení k testování od státní autority, ale lidé z týmu robotického pracoviště ÚMG AV ČR čekají až jejich kolegové z Ústavu organické chemie a biochemie AV ČR dokončí a klinicky validují takzvanou high-troughput metodu, s použitím domácích možností a enzymů a budou tak moci využít robotická pracoviště, které řádově navýší kapacitu testování,“ vysvětlil Martinek. 

Potíže s nedostatkem chemikálií pro analýzy vzorků na přítomnost koronaviru SARS-CoV-2 v celé České republice pomůže řešit i nová databáze laboratoří, kterou Masarykova univerzita zpřístupnila na svém webu. Jde o laboratoře a firmy, které mohou nabídnout své zásoby látek potřebných pro testování těm pracovištím, které sice mají dostatek odborníků a potřebné přístroje pro diagnostiku, ale chybí jim právě chemikálie.

Testy také provádí Parazitologický ústav, BIOCEV, Ústav molekulární genetiky nebo Biofyzikální ústav AV ČR v Brně. Vědci z Ústavu organické chemie a biochemie dostali od dceřiné společnosti IOCB Tech sedm milionů korun na výzkum pro jednodušší testování, které ho zrychlí. Veškerá seznam testujících laboratoří a odběrových center je na stránkách resortu zdravotnictví. 

Český institut informatiky, robotiky a kybernetiky ČVUT předal k užívání Nemocnici Na Bulovce robotickou stanici, která pomůže s pipetováním (tříděním do zkumavek) odebraných vzorků s podezřením na COVID-19. 

Projekty Čas pro ekonomy i studenty

Školy, obchody či restaurace jsou zavřené, továrny pracují v omezených režimech, naplno jedou jen výrobci ochranných pomůcek. COVID-19 je náročný pro lidi, zdravotníky i ekonomiku státu. Potřeba proto budou znalosti ekonomů, aby co nejméně lidí přišlo o práci, skončilo co nejméně firem, Česko se netopilo v dluzích a ekonomika se rychle navrátila do normálu.

Think-tank IDEA vedený Danielem Münichem při akademickém pracovišti CERGE-EI, proto již před třemi týdny spustil projekt IDEA anti COVID-19. Cílem je na základě vědeckých poznatků formou krátkých studií předkládat analýzy a doporučení, která pomáhají zmírnit a řešit dopady epidemiologické a ekonomické krize na českou společnost.

Koronavirus umí naší obranyschopnosti chytře unikat, říká imunolog Zadražil

„Chceme přispět také k tomu, aby lidé pochopili, jak na nás všechny krize může dopadnout a jak je možné tomu zabránit,“ popsal Daniel Münich. Upozorňuje, že mezi zásadní ekonomické otázky patří i to, jak masivně zvýšit testovací kapacity a jak je efektivně epidemiologicky zacílit. Současné sotva stačí pro potřeby zdravotnictví, ale už ne pro potřeby chytré karantény. 

Podle Münicha by se na navýšení testovacích kapacit vyplatilo vrhnout i miliardu korun na lidi, stroje a roboty, vybavení, materiál a IT systém. „A musí je doprovázet mnohem aktivnější koordinace shora než dosud. Je to naše velká šance, kterou nesmíme propásnout,“ upřesnil.

„Testování je nutné nejen pro potřeby zdravotnictví, ale i pro epidemiologické.  V rámci chytré karantény musíme testování začít cílit na základě vědecky podložených strategií a přestat vzorky v terénu sbírat nekoordinovaně jako kombajnem do lednic,“ dodal Münich.

Mapy dobrovolníků a vzdálené počítače

Masarykova univerzita. Ta spustila v polovině března databázi, do níž se mohou hlásit lidé ochotní pomáhat v době epidemie koronaviru jiným. Do databáze se mohou dostat nejen studenti a zaměstnanci školy, ale také široká veřejnost, registrace probíhá na webu munipomaha.cz.

V boji proti novému koronaviru pomáhají i různé fakulty VUT v Brně. Fakulta strojního inženýrství či stavební a studentská komora akademického senátu se zapojily do projektu Folding@home, který pomáhá s poznáním viru a vývojem účinné látky. Instalací programu uživatel umožní vědcům použít výpočetní výkon procesoru nebo grafické karty.

Hledání léků na různé nemoci dnes probíhá nejen v laboratorních zkumavkách, ale ve stále větší míře také na počítačích. V případě některých simulací je potřeba tak obrovský výpočetní výkon, že s nimi pomáhají superpočítače.

Celý princip spočívá v tom, že software z řídícího serveru přijme “zakázku“, tu zpracuje a na server pošle zpět výsledek. A takto stále dokola. Jednotlivé úlohy zpravidla stroji zaberou jednotky nebo desítky hodin.  

Souhrnný výběr

UNIVERZITY

  • Laboratoře v institutu CEITEC Masarykovy univerzity při analýze vzorků využívají novou metodu pro izolaci genetické informace viru. Vznikla ve spolupráci českých vědeckých institucí, není závislá na zahraničních dodávkách nedostatkových testovacích sad - izolační kitů.
  • Na ústecké Univerzitě J. E. Purkyně se vyrábí ochranné štíty pro zdravotnický personál, sloužit budou mimo jiné i zubařům. 
  • Univerzita Karlova (UK) nabízí přístup k počítačům pro výzkumné výpočty související s koronavirem. Zájemci se mohou obrátit na Ústav formální a aplikované lingvistiky Matematicko-fyzikální fakulty (matfyz). 
  • S výrobou filtrů do roušek přišli vědci liberecké univerzity, používají na ně nanotextilii, která dokáže účinnost plátěné roušky výrazně zvýšit. Na liberecké univerzitě studentská výzva "Roušky s filtrem pro všechny", která se snaží zapojit do výroby ochranných prostředků co nejvíc českých firem.

AV ČR

  • Akademici z VŠCHT, UK a Akademie věd připravili návod na výrobu domácí dezinfekce. 
  • Odborníci z Ústavu chemických procesů AV ČR testují materiály k výrobě ochranných pomůcek proti šíření virů. Používají k tomu speciální aparaturu, vyvinutou původně k ověřování filtrů pro kvalitu ovzduší. 
  • Vláda má od AV možnost využít letounu Cessna (i s pilotem) z Ústavu pro výzkum globální změny.
  • Všechny aktuality týkající se pomoci Akademie věd ČR v boji proti nákaze najdete na sociálních sítích pod hashtagem #Veda_proti_covidu.

MENŠÍ PROJEKTY

  • Tým vědců a studentů z Fakulty elektrotechnické ČVUT spolu s dobrovolníky z celého světa spouští projektu FreMEn contra COVID, jehož cílem je vývoj unikátní aplikace. Ta uživatelům doporučí optimální trasu a harmonogram pro návštěvu míst na základě dat o koncentraci lidí.
  • Tři studenti Fakulty informačních technologií ČVUT spustili chatbota, který funguje 24 hodin denně. Informace čerpá z webu ministerstva zdravotnictví, Státního zdravotního ústavu a zpravodajského portálu ČT24. Dokáže odpovědět na otázky týkající se koronaviru. 
  • Platforma COVID19cz sdružuje odborníky z různých oborů, kteří využívají moderních technologií v boji proti koronaviru. Podílí se například na vzniku nových plicních ventilátorů nebo na úpravě potápěčských masek na masky pro zdravotníky.
  • Na webu okoronaviru.cz jsou vědecky ověřené informace o současné pandemii a nemoci COVID-19. Články a praktické návody od expertů z Akademie věd a řady univerzit srozumitelnou formou přibližují nejnovější poznatky a studie z celého světa.
  • Do boje proti pandemii se u nás zapojuje i řada dalších univerzit a projektů, všechny se ale do článku nevešly.
Autoři: ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

VIDEO: Polská romantika na palubě letadla. Pilot požádal letušku o ruku

24. dubna 2024  18:17

O pořádnou dávku romantiky se postaral polský pilot, který požádal o ruku svou přítelkyni letušku...

Desítky miliard dolarů pro Ukrajinu a zákaz TikToku. Biden to podepsal

24. dubna 2024  17:16,  aktualizováno  17:46

Aktualizujeme Ve středu podepsal americký prezident Joe Biden po několikaměsíčním schvalování v Kongresu zákon...

Policie zadržela mladíka, který v tachovské škole vyhrožoval blízkým spolužačky

23. dubna 2024  15:03,  aktualizováno  24.4 17:22

Policisté v úterý zadrželi ve škole v Tachově mladíka, který nožem vyhrožoval zabitím. Při...

Izrael pokročil v přípravě akce v Rafáhu, civilisty ochrání, uvedl mluvčí vlády

24. dubna 2024  16:55

Izrael pokročil v přípravách pozemní operace namířené proti palestinskému hnutí Hamás v Rafáhu na...

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...