Německo v souvislostech: Adidas se kaje. Zklamali jsme vás, nájmy už platit budeme

Prodejna Adidas v Berlíně v čase koronavirové pandemie

Prodejna Adidas v Berlíně v čase koronavirové pandemie Zdroj: Profimedia

Prodejna Adidas v Berlíně v čase koronavirové pandemie
Prodejna Adidas v Berlíně v čase koronavirové pandemie
Adidas
Adidas - ilustrační fotografie
Adidas - ilustrační fotografie
6
Fotogalerie

Nebývá zvykem, že by velká světová značka ustoupila tlaku zákazníků. Adidas, založený a stále sídlící v Německu, to udělat musel. Zákazníkům se nelíbilo, že jeden z největších výrobců sportovní obuvi a sportovního oblečení přestal platit nájem ve svých prodejnách po celém Německu. Adidas to zdůvodnil vládními opatřeními proti pandemii nového koronaviru, kvůli nimž zavřely všechny obchody v Německu kromě prodejen potravin.

Vláda sice vyhlásila moratorium na placení nájemného v zavřených obchodech, to se ale týkalo jen menších společností, primárně bylo skutečně cíleno na menší podnikatele, které by placení nájmu v době, kdy nemohou prodávat své zboží, během chvíle zruinovalo. To ale není případ globálního obra Adidasu. Proto se na internetu vytvořila silná skupina zákazníků, kteří vyzvali k bojkotu zboží se třemi pruhy.

K tlaku na Adidas se přidali i politici. Německý ministr práce Hubertus Heil se pozastavil nad tím, že pronájmy přestala platit firma, která minulý rok zaznamenala ohromný nárůst obratu i zisku. Adidas vykázal růst tržeb o osm procent na 23,6 miliardy eur, zisk vyskočil dokonce o celou osminu na 1,9 miliardy eur. „Náklady na krizi nyní musíme nést společně všichni, nikdo se nesmí schovat a stát stranou,“ řekl na adresu Adidasu Heil. „Když právě teď finančně silná firma neplatí nájmy, je to neslušné a neakceptovatelné,“ přidala se ministryně spravedlnosti Christine Lambrechtová. Během týdne Adidas od svého rozhodnutí upustil.

„Mnoho z vás naše rozhodnutí posunout platby nájmů i za duben považuje za nesolidární,“ píše se v oficiálním firemním prohlášení. „Váš názor je pro nás důležitý a váš názor byl jednoznačný: Adidas vás zklamal.“ Společnost se všem zklamaným zákazníkům omluvila. „Bude dlouho trvat, než si získáme zpět vaši důvěru. Ale uděláme pro to všechno,“ kaje se světoznámý výrobce sportovního zboží.

Adidas není jediná velká firma, která přestala nájmy platit. Platby zastavil i prodejce obuvi Deichmann nebo oděvní společnost H&M. Naposledy se přidal řetězec prodejních galerií Karstadt Kaufhof, jehož stejnojmenné obchodní domy jsou prakticky v každém větším německém městě. Firma argumentuje tím, že pro „prodejce v centru města, který neprodává jídlo, je to prakticky jediná cesta, jak přežít“. Společnost Karstadt Kaufhof, která po celém Německu zaměstnává 28 tisíc lidí, mimo jiné sdělila, že uzavřením obchodů od 18. března již přišla na tržbách o 80 milionů eur.