Kultovní tenisky s futuristickým nádechem. Nike naučil samozavazovat i své proslulé Air Max 90

Filip HouskaFilip Houska

nike-adapt-auto-max

Foto: Nike

Nové technologické tenisky Auto Adapt Max od Nike

0Zobrazit komentáře

Již dlouhá léta je Nike předním hráčem na poli se sportovním vybavením, a proto si čas od času může dovolit přijít s experimentem, který lidé nejprve nechápou, ale brzy jim dojde. Tím jsou i tenisky se samozavazovací technologií, které se u americké firmy s fajfkou v logu dočkaly již třetí generace. Ta už nepůsobí tak futuristickým dojmem a ukazuje, že tento trend může být důležitou součástí budoucnosti teniskového průmyslu.

Pokud sledujete kroky Nike již nějakou dobu, patrně víte, že systém pro automatické šněrování tkaniček u bot bere vážně. Vše přitom začalo poněkud nevinně v roce 2016, kdy v rámci oslav ikonické trilogie Návrat do budoucnosti vytvořil legendární model Mags v takové podobě, jakou nosil Marty McFly, jedna z hlavních postav filmu. Tehdy šlo o natolik limitovanou siluetu, že bylo téměř nemožné ji koupit.

Nike ovšem v tomto segmentu cítil velký potenciál, a proto po několika dalších pokusech rozšířil svou experimentální „samozavazovací“ řadu HyperAdapt o tenisky s označením Adapt BB. Ty splňovaly nejvyšší nároky na to, jak by mohla vypadat basketbalová obuv budoucnosti. Uměly se samy zavazovat podle preferencí hráče, který navíc mohl korigovat těsnění a další parametry přes mobilní aplikaci.

apapt-auto-max-3_native_1600

Foto: Nike

Známý vzhled, ale jiné vnitřnosti

Stále však nešlo o model, který by byl vhodný pro běžné nošení. Přeci jen mířily zejména na profesionální sportovce, jež dokáží ocenit přesnost technologií v návaznosti na jejich vysoké výkony. Ostatně k tomu samošněrovací platforma FitAdapt z podstaty slouží. Nike se nicméně rozhodl, že podobný princip překlopí i do ryze městské a stylové obuvi. Před pár dny proto odhalil exkluzivní Adapt Auto Max.

Devadesátá léta s futuristickým citem

Aby s novým modelem oslovil co nejširší základnu, vybral si chytře siluetu, která světlo světa poprvé spatřila už v roce 1990 a od té doby patří k nejzásadnějším teniskám v portfoliu firmy. Jde o Air Max 90 se vzduchovým polštářkem na patě pro odpružení a zajištění vyšší pohodlnosti během nošení. Nehledě na to, že se jedná o jeden z nejoblíbenějších modelů pro kreativní kolaborace.

Právě do této teniskové konstrukce návrháři z Nike implementovali zmíněnou technologii FitAdapt pro automatické šněrování a celý vzhled obohatili mimo jiné o dvě světelné diody, u nichž lze měnit barvu přímo v aplikaci. Právě na propojení s iPhonem nebo telefonem poháněným Androidem je komplexní zážitek postaven – přes aplikaci je totiž možné boty dotahovat nebo povolovat.

adapt_feature_group_native_1600

Foto: Nike

Rozhraní mobilní aplikace pro ovládání hi-tech tenisek od Nike

Nechybí ani možná synchronizace s chytrými hodinkami Apple Watch nebo přítomnost hlasové asistentky Siri, k níž v průběhu letošní jara přibude i Google Assistant. Prakticky tak jde o tenisky, které ocení zejména fanoušci technologií a zastánci takzvané sneakers komunity, pro níž je tato silueta unikátním exponátem. Logicky se po nich tedy v den uvedení (26. března), kdy se slavilo 33. výročí modelů Air Max, rychle zaprášilo.

Ještě to chvíli potrvá

Pochopitelně ještě nějakou dobu potrvá, než si i běžná veřejnost na samozavazovací tenisky zvykne, respektive se je naučí kupovat. Už totiž nejde o tradiční boty, které se jen nazují a jednou za čas očistí. Jakmile jsou do modelů integrovány pokročilé technologie, musí se myslet i na jejich údržbu – především nabíjení a spárování s mobilními zařízeními.

richard-valtr-mews

Přečtěte si takéHotelnictví dostalo ránu. Museli jsme jednat i propouštět extrémně rychle, ale už jdeme novým směrem, říká Valtr z MewsHotelnictví dostalo ránu. Museli jsme jednat i propouštět extrémně rychle, ale už jdeme novým směrem, říká Valtr z Mews

Velkou roli hraje také cena. Konkrétně zmíněná novinka Adapt Auto Max stojí 400 dolarů, což je v přepočtu zhruba 10 300 korun. To je částka, kterou běžný zákazník pravděpodobně není schopen ani výměnou za atraktivní a originální model za tenisky utratit.

Jiný scénář samozřejmě platí pro ty, kteří teniskami žijí a sbírají je – pro ně patrně nepůjde o nic zběsilého. Minimálně pokud se srovnají s prvními samošněrovacími pokusy v podobě Nike Mags, které lze na vybraných e-shopech sehnat za desítky tisíc korun.

apapt-auto-max-1_native_1600

Foto: Nike

Tkaničky poháněné automatickým systémem

Diskuze (0)

Novinka

Anonym