Hlavní obsah

USA se pirátsky zmocnily našich masek, rozčílil se Berlín

Spojené státy čelí tvrdí kritice, že zabavily v Bangkoku zásilku ochranných masek třídy FFP2 určených pro berlínské policisty, které vyrobila americká firma 3M. Podle regionální vlády v Berlíně byla zásilka „zkonfiskována“. Berlínská místní vláda krok označila „moderní pirátství“, uvedla v sobotu stanice BBC.

Foto: Tamas Vasvari, ČTK/AP

Vykládka ochranných pomůcek a respirátoru FFP2

Článek

Berlínský ministr vnitra Andreas Geisel uvedl, že objednané masky nedorazily a zřejmě míří do USA.

„Považujeme to za akt moderního pirátství. To není způsob, jakým jednají transatlantičtí partneři. Dokonce i v dobách globální krize by tu neměly panovat metody z dob Divokého západu. Obracím se na federální vládu, aby vyzvala Spojené státy, aby se držely mezinárodních zákonů,“ rozlítil se Geisel.

Podle ministra zásah zřejmě souvisí s aktuálním zákazem Spojených států vyvážet masky. Společnost 3M, která pomůcky vyrábí, v pátek oznámila, že jí Bílý dům nařídil zastavit všechny dodávky respirátorů z továren v USA do Kanady a Latinské Ameriky, přestože to může mít „značné humanitární následky”.

USA použily zákon z dob korejské války

Americké ministerstvo zahraničí a odbory ministerstva vnitra koordinující americké snahy najít a zajistit ochranné vybavení zatím nereagovaly na žádost o komentář. Spojené státy však aktivovaly zákon z dob korejské války, který umožňuje konfiskovat strategický materiál, nařizovat továrnám, co mají dělat, a distribuovat ho.

Trump chce kvůli koronaviru použít zákon z dob studené války

Koronavirus

„Potřebujeme tyto věci hned pro užití doma. Musíme je mít,“ řekl Trump na každodenní konferenci úkolového uskupení pro boj s koronavirem. Dodal, že americké úřady zabavily asi 200 000 respirátorů třídy N95 (odpovídajících evropské normě FFP2), 130 000 chirurgických roušek a 600 000 rukavic.

Honba za pokladem

Geiselova stížnost ukazuje, jak tvrdý je boj o získání ochranných pomůcek. I další evropské země si stěžují na postup USA.

Místní správy ve Fracii upozornily, že je američtí zájemci přeplácejí. Správkyně regionu Ile-de-France Valérie Pécressová to přirovnala k „honbě za pokladem“. „Našla jsem zásobu masek, které byly k dispozici, a Američané - nemluvím o americké vládě - nás přeplatili. Nabídli třikrát více a slíbili platbu předem,“ uvedla Pécressová.

Francouzské ministerstvo zahraničí uvedlo, že tyto zprávy ověřuje. Ale jeden z činitelů, který si nepřál být jmenován, vyjádřil pochyby, že podnikne nějaké kroky. „Všechno stojí a padá se silami trhu,” řekl. „Ten, kdo zaplatí nejvíc, to dostane.”

Uvnitř USA se navzájem přeplácejí jednostlivé státy

Na podobné praktiky si stěžoval i guvernér nejpostiženějšího státu New York Andrew Cuomo. Podle něj jednotlivé americké státy mezi sebou soupeří, kdo pomůcky získá. Uvedl, že je situace jako při aukci na internetovém aukčním portálu eBay.

Počet obětí v USA už je vyšší než v Číně

Koronavirus

„Na penězích jim nezáleží. Zaplatí jakoukoli cenu, protože jsou zoufalí,” řekl vysoce postavený činitel z německé vládní CDU/CSU kancléřky Angely Merkelové. A německý vládní zdroj dodal: „Američané začali jednat - a vzali si na to spoustu peněz.”

Nejmenovaný činitel amerického ministerstva vnitra agentuře Reuters tento týden řekl, že americké společnosti a vláda platily a platí vyšší než tržní cenu za většinu vybavení zakoupeného v zámoří. Podle jeho slov USA nepřestanou nakupovat, „dokud nebudou mít více než dostatek”, a mohou shánět ochranné pomůcky až do letošního srpna.

Reklama

Výběr článků

Načítám