FIFPRO: Velká část fotbalistů si krácení mezd nemůže dovolit

04.04.2020, 11:47
Aktuality

Text článku byl v souladu s podmínkami smlouvy s autorem článku, agenturou ČTK, ze systému vymazán.

Autor: ČTK

Komentáře (100)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Kdepak, ti makat nikdy nebudou.Radši si budou půjčovat od rodin, od známých.Normální člověk, když přijde o práci, najde si jinou.Tihle příživníci ale takto nepřemýšlí.

Reagovat
zelda

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Kocour Klapuška

Reagovat
Han střelil první

Na šachtu s nima.

Reagovat
Lojd

zlaty komunisti!

Reagovat
smazaný uživatel

Kromě Koněva, ten byl z bronzu.

Reagovat
Lojd

Reagovat
Pepe1911

Reagovat
KingMaster13

Reagovat
mistr129

Reagovat
Pepe1911

Jdeš na odpolední jo?

Reagovat
Lojd

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Gunner14

Reagovat
Pharrell

ty seš ale hroznej lojza....

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Vzdej to už ty rudá homokládo.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
mistr129

Reagovat
Gazdo

Chce mi vazne povedat ze hraci dajme tomu Spalu alebo Beneventa zarabaju malo?

Reagovat
Sandstorm

Podle hráčů Juventusu ano. Podle dělníků ve Fiatu ne.

Reagovat
Gazdo

Tak to je samozrejme ze hraci v timoch o ktorych aj fans Serie A pisu ze tam nemaju co robit nezarabaju ako Ronaldo alebo Ramsey ale ked tamti idioti z FIFPRO povedia ze hraci zarabaju ak priemerni ludia tak idem do vyvrtky. To nezarabaju ani hraci v slovenskej lige nie este v talianskej. Najviac ma dostalo ked bol teraz rozhovor so slovenskymi rozhodcami ktori museli ist tusim o dve tretiny dole s platom a aj tak im to vyjde okolo 900 euro a jeden z nich zabil ze teraz to maju vsetci tazke nevedia ako budu pokracovat dalej nemozu nikam chodit a musia si dokonca sami varit. To uz som fakt nevydrzal a smial sa na plne kolo

Reagovat
smazaný uživatel

Samozrejme je dosť ľudí, ktorí o 900 eurách mesačne môžu iba snívať. Pre takých je nepochopiteľné, ako niekto s tým nedokáže vyjsť.

Ale na druhej strane, ak ten človek doteraz bral 2700, zostať odrazu na 900 môže byť pre neho problém.

Inak može si každý urobiť skúšku správnosti a svoj príjem si pomyselne znížiť o 2/3 a skúsiť z toho vyžiť.

Reagovat
Gazdo

Tak ja uz som mal vselijake prijmy a sam som to pocitil na sebe ked som zarabal skoro 2000 a aj tak mi peniaze mizli a zrazu som skocil pomaly na 700 cisteho a aj tak dokazem vyzit ale a nerobim z toho taku vedu. Hej musel som sa teraz uskromnit ale stale normalne fungujem. A hlavne nevypustim z huby taku vetu ze si musim sam varit

Reagovat
Generalní Gladiator

O 2/3! Úplně vpohodě.......problém budou mít lidí,co se motají kolem minimální mzdy...Je to jejich zodpovědnost, pokud děláš práci(dobře placenou)o kterou můžeš z nějakého důvodu(třeba zdraví) přijít a nemáš kvalifikaci okamžitě nastoupit jinam za stejný prachy, je to jen a pouze tvoje zodpovědnost a blbost,že si nastavíš laťku spotřeby moc vysoko.

Reagovat
smazaný uživatel

Myslím si, že každým jedným zamáva náhle zníženie príjmu o 2/3, navyše ak nikto ani len netuší, ako dlho to potrvá.

Reagovat
Modroočko

Pokiaľ nemá niekto nabranú fakt veľkú hypotéku a nemusí živiť rodinu/dom, ktorý vyžaduje veľa zdrojov, tak tých 900e by podľa mňa nemal byť problém. Ibaže by daný človek naozaj blbo hospodáril s peniazmi. Ten príklad s varením, čo spomenul Gazdo, je taký úsmevný extrém, ako si niekto samostatne pomaly ani nevie zaviazať šnúrky.

Reagovat
smazaný uživatel

Problém je v tom, že ten,čo berie 2700 euro, má aj náklady oveľa vyššie ako ten čo poberá minimálnu mzdu. Spravidla to tak je.

Takí sa nezvyknú voziť na 10-12 ročných autách, na dovolenky chodia do onakvejších destinácií...atď.

Reagovat
Generalní Gladiator

Pokud jsi závislej na tak rizikové činnosti,jako je pískání, musíš se podle toho zařídit,to není knížecí řada,ale selskej rozumu.

Reagovat
Generalní Gladiator

rada

Reagovat
smazaný uživatel

Ono je rozdiel, čo kto píska. Pri nižších súťažiach to majú ľudia predsa ako hobby! Určite nie ako hlavný príjem.

Vyhodnotiť činnosť pískanie ako rizikovú preto, že sa nemusí dohrať súťaž?

Naposledy sa nedohral ročník 1944/45...

Reagovat
Generalní Gladiator

Mluvím co těch,co berou 2700...a rizikové to není z důvodu zastavení soutěže,ale stačí úraz a narozdíl třeba od programátora seš namydlenej

Reagovat
smazaný uživatel

Teraz si ma zaskočil. Asi mi chýba prehľad, ale za ten svet si neviem spomenúť na top rozhodcu, ktorý ukončil kariéru kvôli úrazu...

Reagovat
Generalní Gladiator

Já znám bohužel dost lidí,co museli kvůli zdravotnímu stavu změnit práci...

Reagovat
smazaný uživatel

Mal som dojem, že sa bavíme o futbalových rozhodcoch...

Reagovat
Generalní Gladiator

Pokud bereš 2700 a jsi závislej na pískání, nemůžeš si nastavit měsíční limit tak,že když o obživu přijdeš, jsi v prdeli..to je celé

Reagovat
smazaný uživatel

To si ale nemôžeš tak nastaviť, ten mesačný limit, pri žiadnom príjme, že keď prídeš o obživu, si v prdeli. A je jedno či berieš minimálnu mzdu, alebo 2700 euro, či dokonca 100 000 týždenne.

A to tvrdím od začiatku vlákna, že prísť náhle o dve tretiny príjmu, to zamáva s každým. Do toho si ty nepochopiteľne zamontoval "rizikovosť" pískania, čo si ale po doplňujúcej otázke radšej nechal plávať.

Reagovat
Generalní Gladiator

V pohodě můžeš, máš nějaké schopnosti a víš,jak jsou ceněny na trhu práce-třeba průměrnou mzdou..máš štěstí,že ses dostal k jobu,kterej je placenej hodně nad průměrem,ale že když v něm skončíš, zase dopadneš na zem a nemáš šanci brát takový prachy. Jenom nezodpovědnej s tím bude počítat do konce věku, rozumnej si nastaví limit tak,aby měl prachy i v případě změny práce a spadnutí do průměru.

Riziková činnost je to v tom směru,že jakejkoli zdravotní problém rozhodčího vyřadí že hry, nemoc,autonehoda i blbá zlomená noha nebo slepé střevo..prostě nemůže pískat.

Reagovat
smazaný uživatel

Nikde neschvaľujem nezodpovedné správanie, ktoré už v dávnej minulosti naši predkovia vystihli, že každý sa má prikryť takou perinou akú má. Ak by sa toho ľudia držali, nikdy by neprišli o barák, lebo mali veľké oči a brali úvery "ako baran na rohy".

Od začiatku iba tvrdím, že náhly výpadok v príjme o 2/3 takmer s každým zamáva.

Á propos, to o zdravotných problémoch rozhodcov je možné aplikovať na ktorékoľvek povolanie, živobytie!

Reagovat
Generalní Gladiator

Pokud nefoukneš žádnej zápas, dostaneš prachy od svazu?

Reagovat
Generalní Gladiator

Samozřejmě že to nemůžeš aplikovat na každé povolání.Učitelé,zdr.sestry,hasiči a stovky dalších jdou marodit nebo mají prac. úraz a propad mzdy je mnohem menší.

Rozhodčí je závislej na svém zdraví, učitel,advokát,prodavač,programátor......můžou pracovat i na vozíku. Když ti po nehodě zůstane ne zcela funkční noha, pro spoustu povolání se defakto nic neděje,ale rozhodčí je v pytli.Kapišto už rizikovost?A zdraví je pouze jeden z druhů rizika,i když asi ten největší.

Reagovat
smazaný uživatel

Čo sa ti nehodí, prehliadaš. Keď som sa pýtal na meno nejakého top rozhodcu, ktorý pre tebou menované dôvody skončil, nemenoval si nikoho.

Takže rizikovosť, že rozhodca skončí pre tebou menované príčiny, je asi taká ako u advokátov, učiteľov, predavačov, programátorov...

Určitá rizikovosť tam je. Zrejme si počul o chlapíkovi menom Tom Henning Ovrebo. Tomu sa tuším vyhrážali smrťou. Ale za to si mohol iba sám! Za to nemohol žiaden koronavírus, islandská sopka ani žiadna nehoda.

Reagovat
Generalní Gladiator

Carol Chenardová...ale o to vůbec nejde, nepochopils,život jde dál. Kdyby jsi měl vyšší příjem,věděl bys,že pokud umíš hospodařit tak 2,3 měsíce drtivou většinu těchto lidí by nemělo ohrozit.

Reagovat
smazaný uživatel

Výrok vytrhnutý z kontextu nedáva zmysel a je to nejaký, ako vy vravíte, protimluv. Vedieť hospodáriť sa dá aj s menším príjmom a na druhej strane mnohí s vyšším príjmom hospodáriť nevedia.

2,3 mesiace by naozaj drtivú väčšinu ľudí nemali ohroziť. Nakoľko ale Carol nie je odborníčkou na koronavírus, ani ona ani nikto iní dnes netuší, či sa po 2,3 mesiacoch vrátime do normálu. Skôr asi nevrátime...

Reagovat
mistr129

No, teoreticky ne, ale jestli mají auto na leasing, k tomu dvě hypotéky, tak takový výpadek příjmů rozhodně není vítaný

Reagovat
REPLIKATOR

Ale bude muset.

Reagovat
smazaný uživatel

Chudáci

Reagovat
Gazdo

A este takto... normalni ludia mozu prichdzat o pracu ale futbalisti nie? Ved ked niekoho teraz vyhodia nespravi s tym nic a ked to prejde tak sa znova zamestna tam kde bol alebo si najde inu pracu. Futbalisti detto. Ked ich vyhodia tak po krize najst iny klub a ked ich nikto nebude chciet tak inu pracu

Reagovat
soukup

A ono se jako nikde neřeší to, jak zabránit propuštění "normálních lidí"? Většina států řeší různé balíčky pro podnikatele a firmy, odpouštění nájmů, odklady splátek a podobně.

Za druhé FIFPRO jsou v uvozovkách něco jako hráčské odbory, tak logicky bojují za hráče, stejně jako ve Škodovce budou zase odbory křičet, když by se snižování mezd řešilo tam...

Reagovat
Gazdo

Ja to samozrejme chapem ze FIFPRo to bude riesit lebo je to ich praca a trosku ma to rozbehlo ale povedat o hracoch z najvyssej talianskej sutaze ze zarabaju malo je vysmech to musis uznat

Reagovat
Sandstorm

Leasing na Bentley a hypotéka na 10 milionů, plně chápu, že to teď ani kopačky nemají jednoduché.

Reagovat
Gazdo

Myslis ze futbalisti beru hypoteky? Mozno tak nejake ucha 18-20 rocne co este nemaju miliony na uctoch ale ten zvysok uz to podla mna dava v cashi

Reagovat
soukup

Když jsou to takoví multimilionáři, tak proč se taková spousta bývalých ligových fotbalistů po konci kariéry musí živit jako taxikáři, zedníci a podobně? Oni fotbalisti třeba v Příbrami nebo Karviné fakt berou docela hovno. Jasně, mají třeba 60-80 tisíc měsíčně, ale jejich kariéra končí ve 33 letech. A to se pořád bavíme o hráčích, co to dotáhli do první ligy. To je pořád ta šťastnější menšina profesionálních fotbalistů. Těch co berou 20-40 ve druhé a třetí lize je víc než těch prvoligových.

Reagovat
Gazdo

Tak ale ked neboli dost dobri na to aby si futbalom zarobili na cely zivot tak je to ich chyba. Je to v tomto praca ako kazda ina. Kolkatim ludom padne v tom veku ked oni hraju futbal podnikanie to je na podobny princip. Bud do toho budes davat vsetko a budes mat aj trochu stastia a umu a vyjde ti to a budes v baliku po cely zivot alebo nie a budes sa musiet zamestnat. Stale maju ale momentalne lepsiu pracu a lepsie platenu pracu ako vacsina populacie. Ak do 33 rokoch zarabaju 60-80 tisic mesacne co je v prepocte 2-3 tisic euro a pripada to tebe alebo im na slovensku a cesku malo tak je fakt niekde problem

Reagovat
soukup

no však ano, je to práce jako každá jiná. Tento článek je přece primárně o upozornění, že ne každý fotbalista je milionář. FIFPRO v těch citacích jen říká, že se jim nelíbí kroky některých klubů a že i fotbalisti živí rodiny a většina z nich z platu, který nijak nevybočuje z normálu.

"Dělá nám starosti, že v některých částech světa kluby zaujímají jednostranná rozhodnutí ve smyslu propuštění a krácení mezd, která hráči prostě nemohou akceptovat. Nechci generalizovat, ale dochází k případům cynického a nezodpovědného jednání, kdy kluby využívají situace k tomu, aby hráče propustily,"

Viz třeba Žilina, kde majitel poslal klub cíleně do likvidace, aby využil kličky v zákonech a mohl hráče propustit jednodušeji než za normálního stavu.

Reagovat
Gazdo

Samozrejme ze vacsina futbalistov zije za normalny plat aj som sa napr teraz o tom hadal s otcom mojim kde ja som futbalistov branil ale ked uz uvadzas tu zilinu tak tam antosik vyuzil tu klucku az potom ako navrhol futbalistom znizenie platu ktore oni neodsuhlasili. Samozrejme chyba je aj na strane Antostika ktory jednoducho povedal bude to takto inak dovidenia ale aj na strane hracov. Antosik totiz podla vsetkeho nechcel aby hraci zarabali minimalky ale aby zarabali dostatocne na to aby normalne zili a z penazi ktore sa usetria sa mohli zaplatit ostatni zamestnanci ktori hracom skacu okolo rite. Kdesi sa tusim aj uvadzalo ze nejaki hraci v ZA (netvrdim ze vsetci) mali tusim 10 tisic mesacne a ak z takeho platu niekto nie je v sucasnej situacii ochotny ist o 80% dole aby sa mohli zaplatit ostatni zamestnanci ktori sa o neho staraju tak to je smutne

Reagovat
ADM

?

Posledne roky to bolo pre tych futbalistov milionárov (boháčov vseobecne) ekonomicky to najlepsie, co mohli urobit. Nabrat na hypotéky byty/pozemky, ktore sa za 20-30 rokov splatia z nájmu a po kariere ich mozu predat/maju prijem do konca zivota.

Reagovat
Gazdo

Tak ja som to myslel ako otazku nie ako utok na niekoho ale hej dava to logiku

Reagovat
BůhAnfieldu

Ano, v tom vidím obrovský problém. Jsem zastáncem toho, abychom se na potřebné složili. Ať pracovnící zdravotnických profesí, hasiči a policisté, prodavači a rozvažeči jídla, zaměstnánci nonstop provozů (třeba v elektrárnách a dopravě) a leteckých společností, malí podnikatelé a další dají alespoň 20% svého platu profesionálním fotbalistům. O to teď jde nejvíc.

Reagovat
Sandstorm

Nesmíme ani zapomenout na feťáky, kterým dochází heroin.

Reagovat
smazaný uživatel

Jak komu, rozumný člověk má zásobu dostatečnou.

Reagovat
soukup

Tady zas bude každý blbeček posuzovat problematiku podle toho, že znají jen milionáře z top klubů, ale to je jen malá menšina těch nejúspěšnějších. Většina profesionálních fotbalistů opravdu hraje za peníze srovnatelný s normálními platy v jejich zemi.

Reagovat
Gazdo

Lenze oni neuviedli priklad futbalistov z druhej ceskej ligy ani slovenskej ale hracov zo Serie A. A neverim ze tam nejaky taky hrac ma priemerny taliansky plat. Mozno tak nejaky junior

Reagovat
soukup

To je pravda, ale jejich příklad ale pořád nemění nic na tom, že porovnávat platy fotbalistů podle 1 % nejbohatších a nejúspěšnějších je nesmysl. To je jak kdybychom tvrdili, že kuchaři fňukají, že budou na mizině a přitom má Pohlreich peněz dost.

Reagovat
Gazdo

Ale ja viem ze futbalist dajme tomu kdesi v Kosove nebudu poberat palky a ze kopa z nich musi mat este inu pracu. Ale pre mna je stale futbal len sport a zabava a nie je to nic produktivne a da sa to robit za ovela menej penazi ako sa to robi

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Blasphemer

diskuze

Reagovat
homeles8

OT: můžu dostat pokutu když si půjdu zahrát do garáže na kytaru? S kytarou na zádech budu určitě venku podezřelej, že nejsem venku nezbytně.

Reagovat
Pigeon

Jdeš za kamarády, což není nic proti ničemu

Reagovat
homeles8

ok, taky si myslím

Reagovat
Kocour Klapuška

Reagovat
smazaný uživatel

Schovej si jí do baťohu

Reagovat
homeles8

Tak já jí mám v takovýmtom kytarovým baťohu, ale pořád je znát, že je to kytara :-)

Reagovat
Lojd

mrdni to do rakve, umirat se jeste muze, ne?

Reagovat
smazaný uživatel

Zůstaň doma

Reagovat
homeles8

Nemůžu hrát tak nahlas

Reagovat
homeles8

A tam už budu izolovanej, mě šlo jen o tu cestu.

Reagovat
smazaný uživatel

tak to pak jo, když tam budeš sám

Reagovat
Jardin

Cesty do prirody zakazane nejsou. reknes, ze neses zavazi, abys zhubl

Reagovat
Azazelo RD

Mr. logika!

Reagovat
homeles8

Tak jsem sehnal odvoz autem, tak je to dobrý

Reagovat
Gunner14

Reagovat
Kocour Klapuška

Reagovat
Riviera Kid

Co hraješ?

Reagovat
homeles8

Starší různý metaly, ale teď už spíš jen tak jamuju a tvořím

Reagovat
Riviera Kid

a můžu si to někde poslechnout?

Reagovat
Kocour Klapuška
Reagovat
Pharrell

Reagovat
PtákOhnívák

To je žvást... Jak si tohle někdo může dovolit řict v týhle situaci tvl...

Ještě kdyby mluvil o nějaký pralesni lize tak možná, ale on mluví o Sérii A, kde i ty největší nuzáci ze dna tabulky berou v porovnání s "normálními pracujícími" nehoráznou raketu.

Ale chápu, když každej lojza co leští lavičku ve SPALU má na hypotéku vilu v Toskánsku a 2 Rollse a na sobě každý týden nové hadry za tisíce eur, tak se jim najednou stahujou půlky...

Reagovat
Pharrell

Reagovat
smazaný uživatel

Když se tedy řeší Serie A, nevím, jak je tohle důvěryhodný zdroj:

https://www.statista.com/statistics/675470/average-serie-a-salary-by-team/

Ale jestli má Brrscia průměr 580k dolarů (asi 540k euro), tak tam můžou být i žebráci, co mají třeba 100k ročně, takže třeba 8k hrubého měsíčně a tam chápu, že i pro ně bude snížení platu problém. To, že v běžné populaci jsou platy o dost nižší, neznamená, že můžou být všichni fotbalisti (i v té Serii A) v klidu, zvlášť když jejich finanční gramotnost nebude obecně úplně nejlepší.

Reagovat
smazaný uživatel

platy uvadej v cistym

https://twitter.com/juvefcdotcom/status/1171382687921246209

veta ze hraci vydelavaj o neco malo vic nez prumernej plat ve spojeni zrovna se serii a je nestastna... zdaleka nejhur placenej hrac /19let, neodehral ani minutu v lize/ ma 2.5k - prumernej ital 1.8k cca 18 hracu z 500 se dostalo pod 10k cistyho mesicne

Reagovat
smazaný uživatel

8k USD měsíčně je skoro 200k měsíčně, s tím by snad dokázali vyžít, ne?

Reagovat
Greny

OT: https://pbs.twimg.com/media/EUw0z4oWoAABgC6?format=jpg&name=medium a budou něco chtít zkusit o rozestupech 1.5 metrů v hospodách či zákazu prodeje alkoholu

Reagovat
stas87

Tak práve alkohol mi chyba zo všetkých veci najmenej. Lahvaca si človek kúpi vždy.

Reagovat
Greny

Já lahvace skoro vůbec nepiju.. takže od 13. Jsem neměl pivko

Reagovat
Gazdo

Ja som tento rok este nemal ani kvapku alkoholu

Reagovat
mistr129

Reagovat
oli9

To jsou kecy, prostě jen musí začít uvažovat jako smrtelnici...

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele