Juraj Bindzár všetko vyzvonil

Kniha Juraja Bindzára Zvon sa dostala vlani do finále literárnej súťaže Anasoft litera. Žiaľ, autor úspešného "vidieckeho románu so zlým koncom“, ako znie podtitul, sa už vyhlasovania výsledkov nedožil. Zomrel v júni, mal 76 rokov.

04.04.2020 12:00
juraj bindzar foto jana lisanikova Foto:
Spisovateľ Juraj Bindzár
debata

Zostala po ňom aj táto zvláštna kniha, v ktorej čitateľ nájde jeho temperament, nepokoj aj humor. A najmä – vo Zvone Bindzár všetko vyzvonil. O živote na tomto našom kúsku zeme v strede Európy.

Ako divadelník spoznal mnoho ľudí, obcí, zaujímali ho dejiny a v knihe Zvon tomu poznaniu dal nádych grotesky. Píše o dedine na česko-slovenskom pomedzí, kde majú problémy so zvonom. Objaví sa v ňom dokonca prasklina. Zmĺkne. Každý vie, čo znamená zvon pre obce či mestá.

Kniha Juraja Bindzára Zvon Foto: Helena Dvořáková, Pravda
kniha zvon Kniha Juraja Bindzára Zvon

Zvon je srdce, okolo zvona sa všetko krúti, zvon oznamuje sviatočné chvíle aj tragédie, zvoláva k modlitbe, oznamuje smrť, nech oznamuje to či to, vždy má nádherný zvuk. Je to ale ťažká ozruta, ktorú nie je jednoduché dostať do veže, ani ju opravovať. Navyše – málokto to vie a je to aj veľmi drahé. To si uvedomia aj v obci Seč. Problém sa však týka všetkých, a tak sa všetci začnú prejavovať. No a to je pre autora príležitosť, aby vykreslil panoptikum svojráznych občanov, ktorí stoja pred úlohou, ako spojiť sily, keď sú všetci rozhádaní?

Juraj Bindzár rozohral okolo miestneho zvona fantastický príbeh, v ktorom sa prejavujú ľudia s rôznou skúsenosťou, náturou a osobnou históriou. Každý vyznáva inú pravdu a má iné ciele. Spojí ich zvon? Je to takmer nemožné. Juraj Bindzár rozpráva o ľuďoch z jednej obce, ktorí ako keby stavali Babylonskú vežu. Každý melie iným jazykom (a v podaní Juraja Bindzára sú to veľmi šťavnaté vstupy, rôzne nárečia aj osobitosti), nerozumejú si.

Autor tak podáva plastický a živý obraz našej súčasnosti, v ktorej by chcel každý presadzovať svoj osobný názor a ľudia nie sú schopní na niečom múdrom sa zjednotiť. Bindzár umeleckým spôsobom vyjadruje, ako k tomu historicky došlo, ako to vyzerá v hlavách a srdciach súčasníkov, aké majú zážitky, rozhľad, aká je ich osobná morálka, ideály, hriechy.

Mohlo by to byť aj hrozivé, deprimujúce, ale keďže ide o dobrého autora, je to najmä zábava, vtipné čítanie, pri ktorom si mnohé nepríjemné javy uvedomíme, ale sa aj zasmejeme. V tragikomickom panoptiku nechýba miestna honorácia, podnikatelia, učitelia, duchovní, starostka, miestna krásavica aj čudáci.

Vo zvonom skomplikovanej situácii bujnejú rôzne tradičné nenávisti – národnostné, náboženské, triedne, rodinné, stranícke, susedské. Priveľmi vášnivé vyznávanie nejakej idey (človeku) obyčajne nesie v sebe aj zárodok odporu k inému názoru (človeku). Bindzárov zvon vyzváňa aj o tom, že viac zdržanlivosti, zodpovednosti a práce na sebe by nezaškodilo.

Juraj Bindzár (1943 – 2019) vyštudoval estetiku a divadelnú vedu na FFUK v Prahe, divadelnú réžiu na VŠMU v Bratislave. Pracoval ako režisér a scenárista v televízii, filme aj v divadle. Písal scenáre, články, aj pesničky, viedol dramatické krúžky a býval dušou rôznych umeleckých zoskupení. Mal veľa priateľov, ktorí obdivovali jeho temperament a výnimočnosť, aj zaujímavý vzhľad.

V knihách písal o citlivých témach, bol vyzývavý, ale mal s ľuďmi porozumenie. Taký je aj príbeh románu Zvon, v ktorom sa síce stane tragédia, ľudia odhalia svoje nie práve najskvostnejšie charaktery, ale čitateľ nie je zhnusený, naopak – otvorí sa mu srdce, začne trocha inak vidieť svet: S väčším citom. A to je prvý krok k ozajstnej zmene.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #kniha #zvon #Juraj Bindzár #Anasoft litera 2019