Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Vetchý o poměrech v českém fotbale: Přál bych si, aby ho vedli čestní lidé

Ondřeje Vetchého velice trápí poměry v českém fotbale. V rámci vyhlašování Gólu roku 2019 na ČT sport apeloval na kultivaci tuzemského sportovního prostředí. "Přeju si, aby to tu vedli chytří a čestní lidé," prohlásil.

Je nám líto, video expirovalo.
Ondřej Vetchý: Trápí mě poměry v českém fotbale

Ondřej Vetchý je znám pro svou morální integritu a zásadovost. Dlouholetý herec Činoherního klubu, který proslul mimo jiné jako představitel postav pevných postojů, je takový i ve skutečnosti.

Dobře známá je také jeho aktivita během listopadových dnů v roce 1989, kdy promlouval k lidem během generální stávky, maloval protestní nápisy a byl u vzniku Občanského fóra.

Vetchý je ovšem zároveň zarytým sportovcem. Fanouškem fotbalu – konkrétně pražské Sparty – pak i doslova. Sám ho totiž hraje.

Svou vášen zúročil mimo jiné i v poetickém televizním filmu Karla Kachyni Kožené slunce nebo v oblíbeném seriálu Okresní přebor.

Z něj následně vzešel i celovečerní film pod taktovkou Jana Prušinovského. Rovněž tento projekt Vetchý okořenil, jak nejlépe uměl – svou naprostou autenticitou.

Okresní přebor - Poslední zápas Pepika Hnátka
zdroj: Bontonfilm

"Trápí mě poměry v českém fotbale," přiznal v rámci vyhlašování divácké ankety Gól roku, kde byl patronem trefy, pod níž se za letenský klub v říjnu podepsal Martin Hašek proti Bohemians 1905.

"Moc bych si přál, aby sport obecně – a fotbal zejména jako nejmasovější sport – reprezentoval to, co nás má kultivovat, co z nás má dělat lepší, ušlechtilejší, statečnější, férovější lidi. A to se neděje," je přesvědčen Vetchý.

"Je mi to strašně líto. Moc si přeju, aby český fotbal vedli chytří, vzdělaní, čestní, slušní a morální lidi," dodal.

Vetchého zároveň mrzí současná situace kolem záložníka Martina Haška, který se s vedením Sparty rozhádal a v posledních dnech jí měl dokonce jednostranně vypovědět smlouvu.

Martin Hašek
zdroj: ČTK autor: Šimánek Vít

"Ironií osudu je, že Hašek je odchovanec Sparty. Ta se ho zbavila, když dospíval. V Bohemians z něj pak udělali fotbalistu, který by byl Sparty hoden. Sparta ho přijala," zavzpomínal Vetchý.

"Veliká škoda ovšem je, že Hašek, který je nesmírně talentovaný, teď nehraje a je kolem něj tolik nejasností. Přeju mu, aby se jeho situace brzy vyřešila. Nevím, co ho trápí, ale moc bych si přál, aby to překonal, protože bych ho moc rád zase vídal na pažitu. Je strašně šikovnej," chválil herec.

Vetchý byl mimochodem v roce 1988 nominován na Evropskou cenu Felix za pozoruhodný snímek Miloše Zábranského Dům pro dva. Vedle Jiřího Schmitzera v něm nezapomenutelně ztvárnil postavu rozevlátého tiskařského dělníka Dana Píšťaly.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články