Hlavní obsah

Nejpotřebnější mohou žádat o mimořádnou dávku

Právo, ČTK, svj

Nejchudší lidé, na které dopadla opatření proti šíření koronaviru, mohou žádat úřady práce o dávku mimořádné pomoci. Na tuto pomoc od státu ale nemají žadatelé podle zákonných pravidel nárok automaticky. Je pro lidi v hmotné nouzi.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Ilustrační snímek

Článek

Doteď mohli získat až 51 150 korun. Od dubna, kdy se zvyšuje životní minimum, by měla dávka dosáhnout až 57 900 korun.

„Je třeba zohlednit vždy konkrétní situaci žadatele s ohledem na jeho příjmy, výdaje, majetkové a sociální poměry. Úřad práce musí postupovat v souladu s platnou legislativou a dávku může poskytnout pouze v odůvodnitelných případech,“ sdělila Právu mluvčí generálního ředitelství úřadu práce Kateřina Beránková.

Podle ministryně práce Jany Maláčové (ČSSD) může stát v odůvodněných případech vyplatit jednorázovou okamžitou pomoc těm, kteří se kvůli dopadům šíření koronavirové nákazy ocitli ve finanční tísni. Podle ředitele Institutu pro sociální inkluzi Martina Šimáčka by úřady práce měly lidem v akutní krizi pomoci rychle.

Osoba v hmotné nouzi

  • Osoba či rodina nemá dostatečné příjmy a její celkové sociální a majetkové poměry neumožňují uspokojení základních životních potřeb na úrovni ještě přijatelné pro společnost.
  • Současně si tyto příjmy nemůže z objektivních důvodů zvýšit (uplatněním nároků a pohledávek, prodejem nebo využitím majetku) a vyřešit tak svoji nelehkou situaci vlastním přičiněním.

Zdroj: MPSV

Podle Beránkové úřady už případy vyhodnocují a žádosti vyřizují. Přesné údaje o počtech žadatelů budou mít začátkem dubna, Maláčová očekává, že jich budou desítky tisíc.

Kdo má na ni nárok

Mimořádná okamžitá pomoc patří mezi dávky hmotné nouze. Poskytuje se ve výjimečných situacích v různých výších podle důvodu. Úřady ji vyplácejí třeba po haváriích, povodních a jiných událostech, jejichž následky lidé sami nezvládnou překonat. Maximálně je možné získat patnáctinásobek životního minima. Od dubna by tak dávka měla činit až 57 900 korun.

V hmotné nouzi je člověk, který nemá dostatek peněz, majetek a zázemí, aby si zajistil základní životní potřeby. Potřebný příjem si navíc nemůže vydělat prací. V hmotné nouzi podle webu úřadu práce naopak není třeba ten, kdo si zaměstnání nehledá, nabízené místo či rekvalifikaci odmítá, neodpracuje měsíčně aspoň 20 hodin či si schválně přivodil nemoc.

Pracující na dohodu mají mít příspěvek jako OSVČ, navrhne Maláčová

Koronavirus

Podle Šimáčka by měl sociální systém ochránit i lidi, kteří podporu od státu dosud nepotřebovali. Vláda by do něj měla v případě potřeby dodat další peníze a pomoc v hmotné nouzi by měla být dostupnější. „Raketově bude přibývat lidí, kterým březnová nebo dubnová mzda nebude stačit... Teď není čas na restrikce, ale na vstřícnost a pochopení k situaci žadatelů,“ míní šéf institutu. Za „systémovou závadu“ označil to, že žadatel nemá mít žádný majetek či spoření na děti a uspěje jen ten, kdo je „oškubaný na kost“.

Úřad práce vyzývá klienty, aby s ním své záležitosti vyřizovali na dálku telefonicky, e-mailem či poštou. Osobně je možné do poboček přijít jen po předchozí telefonické domluvě.

Postup, jak se dá o mimořádnou pomoc žádat, zveřejnil úřad na svém webu.

Pravidla kurzarbeitu oznámí vláda po neděli

Koronavirus

Žadatelé musejí dodat potřebné formuláře, které je možné najít na stránkách úřadu i ministerstva práce. Pokud bude třeba cokoli doplnit nebo upravit, zaměstnanci úřadu práce žadatele sami zkontaktují prostřednictvím telefonu, e-mailu, případně písemné výzvy.

„Co se týče pomoci nejchudším lidem, diskutujeme další možnosti podpory. Zaměřujeme se na vyhodnocení aktuálních opatření a dopadů na lidi. Přijaté zákony a nařízení vlády určitě nejsou jediným krokem,“ sdělila Právu mluvčí ministerstva práce a sociálních věcí Kristýna Křupková.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám