Urgentní výzva vládě: Hudební scéna žádá půjčky nebo změny DPH

Návrhy, jak efektivně a koncepčně pomoci hudebnímu sektoru postiženému pandemií koronaviru, připravila pracovní skupina zástupců české hudební scény. Tvoří ji zástupci festivalů, autorských svazů i nezávislých umělců, své návrhy hodlají co nejdříve předložit vládě. Chtějí bezúročné půjčky, posečkání s placením nájmů, pokud je pronajímatelem stát, a ponechání přidělených grantů i v případě, kdy se projekt neuskutečnil celý.

O návrzích dnes za jejich autory ČTK informoval Libor Galia jménem Divadelního ústavu a platformy SoundCzech.

Navrhují trvale odložit povinnost zavádějící EET pro kulturní sektor nebo ji odložit o dva roky, dále chtějí snížit sazbu DPH na vstupenkách na nulu do konce roku 2023 a následně ji navýšit na deset procent, což je průměr Evropské unie. V ČR má vstupné na kulturní akce DPH 15 procent.

"Hudební scéna je ekosystém, v němž všichni zúčastnění hrají klíčovou roli, a pokud by jediný vypadl, způsobilo by to dlouhodobé problémy nejen celému hudebnímu odvětví," uvádějí. Připomínají multiplikační efekt kultury, v tomto případě hudebních festivalů. "Často přilákají velké množství návštěvníků do regionů, z čehož profitují i navazující služby jako hotely, penziony, pohostinství a další. Po majitelích restaurací, provozoven služeb a ubytovacích zařízení jsou jednou z nejzasaženějších skupin autoři, umělci, promotéři, manažeři, technici světla a zvuku, poskytovatelé služeb, agentury a další," píšou ve svém prohlášení.

Navrhují proto dvě vlny opatření, která by mohla hudebnímu průmyslu pomoci. Mezi rychlá opatření patří návrh zavést bezúročné úvěry COVID výhradně pro kulturní sektor a zmiňují možnou inspiraci německými a švýcarskými opatřeními, kde se poskytují půjčky 500.000 eur bez navýšení a s možností dvouletého splácení. "Zavést podobný krok v ČR s maximálním navýšením dvě procenta, roční odklad splátek a následně splatnost čtyři roky bez požadavku na dodatečné zajištění," uvádějí signatáři prohlášení.

Jako koncepční řešení s účinky v krátkodobém horizontu kromě odložení EET pro kulturu a snížení sazby DPH na vstupenky navrhují změnou zákona o rozhlasovém a televizním vysílání zavést kvóty českého hudebního a audiovizuálního repertoáru v lokálních médiích. V rámci kolektivní správy by se pak výnosy z autorských práv přerozdělily ve prospěch tuzemských autorů a umělců.

Pod návrhy jsou podepsáni Brněnská asociace klubové hudby, Česká asociace festivalů, Česká hudební rada, agentura Dilia, Festivalová asociace, Institut umění - Divadelní ústav, SoundCzech, Intergram, Music managers forum, Ochranný svaz autorský, Platforma nezávislých hudebníků a souborů klasické hudby a Svaz autorů a interpretů.

Související

Vláda ČR

Česko dá další peníze na munici pro Ukrajinu, rozhodla Fialova vláda

Prezenční studenti v doktorském studijním programu na vysoké škole by měli mít zákonem garantovaný příjem, který bude vyšší než minimální mzda. Počítá s tím návrh novely zákona o vysokých školách, který odsouhlasila vláda na středečním jednání. Projednala také návrh nového zákona o integračním sociálním podniku a schválila další příspěvek na dodávky munice Ukrajině v rámci tzv. české iniciativy.
Petr Fiala (ODS)

BIS odhalila proruskou vlivovou síť v Česku. Fialova vláda proti ní zasáhla

Vláda se ve středu rozhodla uvalit sankce na trojici subjektů z proruské sítě, která se pokoušela rozvíjet vlivovou operaci se závažným dopadem na bezpečnost Česka a Evropské unie. Skupina působila i v Evropském parlamentu. Podle premiéra Petra Fialy (ODS) se ukazuje, že Rusko se dlouhodobě pokouší ovlivňovat demokratické procesy v Evropě.

Více souvisejících

Vláda ČR DPH elektronická evidence tržeb EET letní festivaly Hudba půjčky Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)

Aktuálně se děje

před 30 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Miloš Zeman

Miloš Zeman chce na Slovensko, ale zůstává v Motole. Zdravotní stav se zlepšuje

Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle lékařů se jeho zdravotní stav nadále zlepšuje, na odhad termínu propuštění je však brzy. Zeman přitom údajně koketuje s myšlenkou, že by se vydal na Slovensko a před druhým kolem tamní prezidentské volby podpořil Petera Pellegriniho. 

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Ilustrační foto

Dnes je Zelený čtvrtek, významný den spojený s Poslední večeří

Zelený čtvrtek, čtvrtý den Velikonočního týdne, je jedním z nejvýznamnějších dnů v křesťanském liturgickém kalendáři. Tento den má hluboký náboženský význam, připomíná události spojené s Ježíšem Kristem, zejména jeho Poslední večeři se svými učedníky a zahájení pašijového týdne, který vrcholí Velikonocemi.

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Orbán má nového nepřítele. Jeho někdejší člověk odstartoval korupční kauzu ve vládních kruzích

Zahraniční média začala poukazovat na iniciativu někdejšího bruselského diplomata Pétera Magyara jako "politický faktor, který hýbe masami". Magyar se tak stal novým nepřítelem premiéra VIktora Orbána, napsal server index.hu.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy