Hlavní obsah

Přijďte mě ostříhat domů, prosí lidé kadeřníky

Novinky, Kristýna Léblová
Praha

Kromě jiných živností skončili ze dne na den s poskytováním svých služeb také kadeřníci. Jejich klienti se teď některé lazebníky snaží přesvědčit, aby za nimi přišlil domů. Ti to ovšem striktně odmítají.

Foto: archiv Inky Markové

Mnoho lidí děsí nyní odrosty vlasů.

Článek

Veškeré salony se uzavřely v sobotu 14. března. Od té doby jsou kadeřníci doma a nemají co na práci.

„Pracuji v Praze a zároveň mám klientelu ve východních Čechách u Pardubic. Svou prací žiju, takže mám mnoho klientů, kteří nyní trpí absencí mých služeb. Nejvíce asi ti, co mají šediny nebo krátký účes, ať pánský či dámský,“ řekla Novinkám Inka Marková s tím, že pár klientů se ji snažilo přesvědčit, aby přijela k nim domů a udělala jim účes a barvu.

Kadeřníci se bojí

„Volalo a psalo pár lidí, jestli bych k nim domu nepřijela. Jsem ale zásadně proti, jelikož se neztotožňuji s takovým přístupem, abych ohrozila klienty, jejich rodiny nebo svoji rodinu. Nikdo nevíme, co konkrétně s námi ta nemoc udělá, lidi si toto vůbec neuvědomují,“ říká kadeřnice s tím, že ale vnímá netrpělivost a stres některých klientů, kteří chodí normálně do práce.

Babiš: K normálu se můžeme začít vracet už před Velikonocemi

Domácí

„Radím těm, co mají šediny, aby používali buď korektor barev ve spreji, co se prodává jako profesionální pomůcka, nebo jim zašlu poštou v krabičkách jejich odstín a doma si odrost sami natřou. Pro nás kadeřníky je to menší zlo, než když klienti naběhnou do drogerie a tam si koupí nějakou barvu,“ vysvětluje profesionální kadeřnice a dodává, že produkty z běžných drogerií jsou jinak chemicky upravené, než její přípravky, takže klient může svým vlasům ublížit. Náklady na opravu takto poškozených vlasů jsou pak mnohem vyšší.

S tím souhlasí i kadeřnice Lucie Pouzarová, která doporučuje, aby se všichni o své vlasy starali každodenně. „Je to těžké, ale pomůže i klasická péče o vlasy, to znamená je pravidelně mýt a dávat na ně regenerátory. Hodně lidí si ofinu zvládne ostříhat, ale nikdo by neměl zasahovat do střihu. Člověk to musí vydržet,“ říká Pouzarová, která také striktně odmítá návštěvu u klienta doma.

„Kadeřníka jsem začala řešit minulý týden, když jsem si všimla, jak mám zarostlého synka i manžela, ale oba jsem je zvládla sestřihnout sama,“ řekla Novinkám Veronika Mindlová z Hradištka v západních Čechách.

Foto: archiv Inky Markové

Kadeřníci jsou až do odvolání bez práce.

Žije v Londýně, stříhá i v Praze

Kadeřník Martin Žifčák žije v Londýně, ale zároveň má salon v Praze, kam pravidelně dojíždí za svými stálými klienty.

„Je to hrozné, moc mě to mrzí, ještě nikdy jsem nezrušil žádný termín nikomu, ale vzhledem k uzavřeným hranicím nemám tušení, kdy se do svého salonu dostanu,“ říká s tím, že v britské metropoli jsou samozřejmě salony také uzavřeny. Ani on ale nemá v plánu navštěvovat žádného ze svých londýnských klientů doma, nechce ohrozit ani sebe ani klienty.

Oslovení kadeřníci těžce nesou, že nyní nemají žádnou práci, ale shodují se na tom, že jsou připraveni pak být svým klientům k dispozici nepřetržitě i o svátcích a víkendech.

Může se vám hodit na Firmy.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám