Je absolventkou univerzity, kam nastoupila do práce na rektorátu v únoru. Její program dětské univerzity MjUNI však kvůli koronaviru zrušili a Barbora se místo toho stala koordinátorkou dobrovolníků. „Postupně jsme vytvořili systém koordinačních týmů, kterých je aktuálně pět. Jsou to šesti a sedmičlenné skupiny, které přijímají požadavky na dobrovolnickou práci a koordinují práci dobrovolníků,“ popsala koordinátorka činnost dobrovolnického centra.

Těch už teď díky zmíněnému webu pracuje v terénu víc než tisícovka. „V první řadě jsou to studenti medicíny z Masarykovy univerzity, kteří pomáhají v nemocnicích v Brně, Břeclavi, Hodoníně, Ivančicích i ve Zlíně,“ upřesnila.

Ilustrační foto.
V Brně už je 111 případů koronaviru. Za den hygienici otestovali přes sto lidí

Medici například už otestovali na Covid-19 přes 2500 lidí. „Dobrovolníci z Fakulty informatiky Masayrkovy univerzity zase pomáhali s obnovou počítačové sítě ve Fakultní nemocnici v Brně po hackerském útoku. Další lidé pak pomáhají v domovech důchodců a dětských domovech,“ řekla.

Další dobrovolníci se starají i o důchodce a lidi v karanténě, kterým nosí nákupy, jídlo, roušky, ale také jim třeba venčí psy. Budoucí učitelé z pedagogické fakulty zase hlídají děti zdravotníků i záchranářů. „Naši medici také po zaškolení posílili krizové linky, které zvlášť po jejich spuštění čelily velkému náporu tazatelů,“ dodala.