Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

EXKLUZÍVNE Blackout na spadnutie? Matovič to s vypnutím krajiny myslí vážne, radí mu aj Kalavská!

Zobraziť galériu (4)
(Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

BRATISLAVA - Slovensku naozaj hrozí tzv. blackout, teda úplne vypnutie krajiny. A to už o pár dní pred Veľkonočnými sviatkami. Premiér Igor Matovič sa o tomto radikálnom kroku radí podľa našich informácií aj novou poradkyňou a bývalou ministerkou zdravotníctva za vlády Smeru Andreou Kalavskou, ktorú predstavil včera aj prezidentke Zuzane Čaputovej.

Z dôveryhodného zdroja sme sa dozvedeli, že nad vypnutím krajiny sa uvažuje od polovice budúceho týždňa až po koniec Veľkonočných sviatkov. Teda v čase, kedy sa Slováci každý rok presúvajú za svojimi rodinami do všetkých kútov našej krajiny. Rozhodnutie vypnúť krajinu na takmer týždeň však musí schváliť Národná rada SR.

KORONAVÍRUS Bude na Veľkú noc platiť zákaz vychádzania? Matovič konečne prehovoril

Premiérovi Igorovi Matovičovi v týchto veciach radí aj exministerka zdravotníctva Andrea Kalavská. Tú mal včera premiér na stretnutí s prezidentkou a jej tímom dokonca predstaviť ako svoju poradkyňu. (Prítomní neboli len členovia krízového štábu, ale aj prezidentka Slovenskej republiky Zuzana Čaputová so svojim tímom).

K tzv.blackoutu a ku Kalavskej sa odmietol vyjadriť Peter Visolajský, ktorý je nielen predseda Lekárskeho odborového združenia, ale aj členom Ústredného krízového štábu pre pandémiu koronavírusu. „Hlavne vďaka tomu, ako sa dnes Slováci disciplinovane správajú, máme takéto výborné čísla. Preto sme aj treťou najbezpečnejšou krajinou, čo sa týka koronavírusu,“ povedal pre Topky.sk Visolajský.

Predseda Lekárskeho odborového združenia
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR/Jaroslav Novák)

Podľa neho je dôležité, aby sme v tomto zodpovednom správaní pokračovali aj ďalej a počas sviatkov zostali doma a necestovali nakaziť starých rodičov, ktorí patria k najrizikovejšej skupine obyvateľstva z hľadiska šíriaceho sa koronavírusu. Viac sa s nami o tejto téme odmietol baviť. Premiér Igor Matovič už pár dní rozpráva o tzv.blackoute a dokonca na svojom profile na sociálnej sieti vyzval ľudí, aby hlasovali a rozhodli, čo si o tom myslia.

Iveta Radičová
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR/Jakub Kotian)

A práve to u mnohých vyvolalo rozčarovanie. Bývalá premiérka Iveta Radičová Matovičove rozhodnutie urobiť o tak závažnej téme anketu komentovala na sociálnej sieti slovami: „To nie je prejav priamej demokracie, ale prejav neschopnosti, či obavy prijať rozhodnutie.“ Proti tzv. blackoutu je aj líder SaS Richard Sulík. Ten povedal, že je proti experimentom, ako zlikvidovať našu ekonomiku. Rovnaký názor má aj podpredsedníčka vlády Veronika Remišová (Za Ľudí).

EXKLUZÍVNE Blackout na spadnutie?
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Mediálne sa vyjadrila, že nie je za to, aby štát úplným zastavením krajiny zhoršoval už i tak zlú ekonomickú situáciu a psychický stav ľudí. K obom sa pridal aj bývalý minister financií Ivan Mikloš. Takzvaný blackout podľa premiéra znamená, že by sa znížila mobilita ľudí na minimum, dodržiavala by sa vojenská disciplína a fungovalo by vojenské zásobovanie. Fungovali by iba nevyhnutné profesie.

Viac o téme: BlackoutIgor MatovičKoronavírusVypnutie krajiny
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu