Pandemie covid-19 je i nápor na psychiku. Jak v sobě pěstovat pocit štěstí?

Co z nás dělá šťastné lidi? Takovou otázku si můžeme klást v těchto dnech, které se tak liší od toho, co jsme prožívali dosud. Zmocňuje se nás panika nebo znepokojení z toho, co se nyní děje. Jsme uzavřeni doma, rytmus práce a sociálního života je jiný než obvykle. Můžeme se však zahledět do svého nitra více než dříve. Nedávno proběhl Světový den štěstí, který zavedla OSN s rezolucí, jež označuje štěstí a pohodu za základní cíle lidstva a veřejné politiky.

První odpověď na to, co nás může v těchto dnech učinit šťastnými, přišla od papeže Františka, který v rozhovoru pro list La Repubblica uvedl: "V těchto těžkých dnech můžeme činit drobná konkrétní gesta vůči osobám, které jsou nám nejblíže, můžeme projevovat něhu k našim prarodičům a k lidem, které máme rádi, můžeme dávat polibek našim dětem. Jsou to významná a rozhodující gesta. Budeme-li prožívat tyto dny takto, nebudou marné," řekl papež.

Není podivné a poněkud paradoxní hovořit o štěstí v časech koronaviru? "Nikoli, je dobré o tom stále mluvit a denně tento pocit procvičovat, jakoby to byl sval," říká Sandro Formica z Floridské mezinárodní univerzity v Miami. "Jen tak lze vytvářet hluboké a trvalé kořeny, které nám pomáhají orientovat se lépe i v těžkých a složitých situacích, jako je ta dnešní. Všeobecný názor, že štěstí je nepřetržitý stav radosti, není správný. Šťastnější osoby jsou schopnější prožívat i negativní emoce, ale dokáží se z nich rychleji vymanit," uvádí Formica.

Jak si ale nacvičit pocit štěstí? "Učme se mluvit o emocích, které v této těžké chvíli přicházejí nejčastěji, zejména sdílíme-li společný krb, počínaje snídaní a odchodem na lože. Snažme se na pět minut upnout plnou pozornost k blízké osobě, naslouchat jí a nesoudit. Osoba, která se takto otevírá, může říci všechno, co chce, a bude jí nasloucháno s empatií a bez odsouzení. Všechno, co bude takto řečeno, zůstane důvěrné," říká Formica.

Důležité je také hovořit s lidmi, s nimiž sdílíme naše dny, a ptát se jich, jaké mají potřeby a jak jim můžeme pomoci. "Jestliže potřeby nejsou ze sta procent uspokojeny, pak se ptejme, jak bychom je mohli plně uspokojit, protože když se tak neděje, žijeme ve stavu omezení a nátlaku a tak se aktivují obranné mechanismy, jež vytvářejí negativní chemii a nocebo efekt," říká Formica. Jestliže žijeme sami, dělejme to mezi přáteli virtuálně. Je nezbytné otevřeně sdílet vlastní hodnoty a vzájemně si pomáhat ve přizpůsobování vlastního chování a vlastní rutiny těmto hodnotám. Pak začněme plánovat aktivity na dobu po koronaviru na bázi těchto hodnot.

Další technikou, jak cvičit pocit štěstí, je odhalovat v sobě talent. "Vždy večer můžeme uspořádat podívanou, třeba i jen na několik minut, kdy každý člen rodiny překvapí ostatní svým talentem. Show můžeme udělat i na dálku, pomocí videomostu s přáteli. A pak si procvičme naši fantazii a plánujme si budoucnost, jakou bychom si přáli. Ještě lepší je představovat si budoucnost sdílenou všemi členy rodiny.

Související

Škola, ilustrační fotografie.

Unie se snaží pomáhat středoškolákům i v oblasti duševního zdraví. Cestou mohou být i dny volna

Česká středoškolská unie se již deset let aktivně zapojuje do veřejné debaty ohledně vzdělávacího systému. „Reflektujeme názory středoškoláků, analyzujeme strategické dokumenty a pracujeme na odborných stanoviscích k aktuálnímu dění ve školství. Zabýváme se zejména dopady jednotlivých rozhodnutí na mladé lidi a snažíme se o to, aby jejich názory nezapadaly,“ nastínila členka představenstva ČSU Alexandra Obracajová pro EuroZprávy.cz. 
Pavouk, ilustrační fotografie.

Bojíte se pavouků? Zcela zbytečně, shodují se vědci. Proč vzniká arachnofobie ale zatím neví

Ekolog z italského Národního výzkumného ústavu Stefano Mammola považuje paniku okolo pavouků za přehnanou. „Regionální událost, kdy pavouk kousne farmáře v malé vesnici uprostřed Austrálie, dokáže vyvolat velký ohlas. Brzy jsou takové zprávy ve všech světových médiích,“ popsal pro americké noviny The New York Times. Podle něj mezi lidmi chybí dobrá informovanost o chování pavouků.

Více souvisejících

psychologie život Papež František Itálie Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

Sunak: Putin se na polských hranicích nezastaví. Britové posílají Ukrajině rakety Storm Shadow

Britský premiér Rishi Sunak oznámí v úterý na návštěvě Polska zvýšení vojenské podpory pro Ukrajinu o 500 milionů liber (579 milionů eur). 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy