Na Velikonoce bude přes 20 stupňů. Nadprůměrná teplota se udrží i v dalším týdnu

Výrazné oteplení očekávají meteorologové příští týden v Česku, na Velikonoce by měla hodnota dosáhnout až 23 stupňů. Nadprůměrně teplo by podle měsíční předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) mělo být i později. Příští týden bude spíše suchý, v dalším období má deště postupně přibývat.

Začátek příštího týdne bude kromě vyšších teplot provázet i silný vítr na severu Čech. ČHMÚ kvůli tomu vydal výstrahu s nízkým stupněm nebezpečí v okrese Frýdlant v Libereckém kraji. Vítr s nárazy o rychlosti kolem 20 metrů za sekundu by měl začít foukat v neděli v noci, po pondělním poledni by se měl vítr mírnit.

V neděli se začne také oteplovat a hodnoty na teploměru budou růst až do víkendu. Oteplení podle výhledu přijde po velmi chladném končícím týdnu. „Rozdíl mezi týdenními průměry by mohl dosáhnout kolem devíti stupňů Celsia, což je neobvykle vysoká hodnota,“ uvedli meteorologové. Nadprůměrné teploty budou podle výhledu také v týdnu po Velikonocích. Od 20. dubna už by se teploty měly pohybovat blízko dlouhodobým průměrům.

Dlouhodobá průměrná teplota pro období od 6. dubna do 3. května je 9,6 stupně Celsia. Nejtepleji bylo před dvěma lety, kdy průměr činil 15 stupňů Celsia. Zatím nejnižší průměr 5,7 stupně meteorologové zaznamenali v roce 1982.

Průměrný úhrn srážek pro následující čtyři týdny je 41 milimetrů. Podle záznamů vedených od roku 1951 zatím nejvíce napršelo v roce 1965, kdy meteorologové naměřili 82 litrů na metr čtvereční. Nejméně srážek spadlo před 13 lety s úhrnem 11 milimetrů.

Měsíční výhled vyjadřuje celkový charakter počasí, nepostihuje proto všechny možné výkyvy, upozorňuje ČHMÚ. Úspěšnost výhledu se podle meteorologů pohybuje u teplot kolem 75 procent, u srážek kolem 65 procent. Předpověď na třetí a čtvrtý týden se často blíží dlouhodobým klimatickým hodnotám pro daná období.