Hlavní obsah

Stát chce plošně testovat zaměstnance domovů pro seniory. Na klienty už kapacity nejsou

Stát chce pravidelně testovat personál domovů pro seniory na nový typ koronaviru, ovšem samotné seniory v těchto zařízeních testovat plošně nebude. Vzhledem k jejich množství to není reálné. V České televizi to v sobotu řekl náměstek ministra zdravotnictví Roman Prymula.

Foto: Tom Brenner, Reuters

Ilustrační foto: test na detekci koronaviru SARS-CoV-2

Článek

Nově testy odhalily dva nakažené klienty domova pro seniory v Lukově na Zlínsku. Pozitivní je rovněž kuchařka domova v Nezdenicích na Uherskohradišťsku.

V pražské VFN zemřela s nemocí covid-19 další žena z domova pro seniory v Michli. Je to šestý zemřelý s nákazou z michelského domova za poslední dny.

SPECIÁL: Koronavirus 2019-nCoV

Speciály

Ministerstvo podle Prymuly v současnosti jedná s kraji o distribuci rychlotestů. Pravidelné testování personálu by měli provádět lékaři, kteří do domovů docházejí, dodal.

Plošné testování všech včetně seniorů ale v plánu není. „To je obrovská skupina osob, to bychom testovali na úrovni Spojených států, které jsou x násobně větší než my, takže to zatím kapacitně určitě není možné,” vysvětlil náměstek.

Další zmíněné opatření by se mohlo týkat izolace zaměstnanců v domovech, aby nemohli nákazu do zařízení přinést zvnějšku. V některých, zejména soukromých domovech tato praxe již funguje. „Bydlí v karavanech nebo v nějakých improvizovaných podmínkách s těmi svými klienty,” řekl.

Na jedné lodi: zaměstnanci domova pro seniory zůstali bydlet s klienty

Koronavirus

Nákaza se začala šířit v zařízeních pro seniory, kteří jsou spolu s chronicky nemocnými nejrizikovější skupinou. Stát zatím zavedl testování nových klientů a seniorů, kteří se do domovů vrací po pobytu v nemocnici.

Ministerstvo zdravotnictví také přikázalo krajům, aby pro nakažené seniory vyhradily 60 lůžek na 100 000 obyvatel. Stát pro starší pacienty s lehkým průběhem vyčlenil 329 lůžek v pražských nemocnicích Na Bulovce a Na Františku, v Lázních Toušeň u Prahy a v Těchoníně na Orlickoústecku.

ON-LINE: Česko má 59 obětí covid-19. Itálie hlásí nejméně mrtvých za dva týdny

Koronavirus

Organizace na pomoc seniorům i expertky a experti z vysokých škol v pondělí vyzvali vládu, aby zajistila plošné testování klientů a personálu v domovech pro seniory a podobných zařízeních. Testy by se podle nich měly opakovat minimálně každých 14 dnů. Na nedostatečnou ochranu klientů i pečovatelů opakovaně upozorňovala Česká gerontologická a geriatrická společnost.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám