ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

KVÍZ: Češi nerozumí financování bydlení. Jak jste na tom vy?

  • 5
Na vlastní bydlení má hotovost málokdo, a tak jediným řešením je půjčit si. Finanční gramotnost ale v oblasti financování bydlení pokulhává. V testu společnosti Wüstenrot získali respondenti v průměru jen 41 % bodů. Otestujte se, zda jste na tom se svými znalostmi lépe.

Finanční gramotnost je u Čechů dlouhodobě považovaná za průměrnou, každoroční měření našich znalostí Českou bankovní asociací v oblasti financí se pohybuje mezi 50 a 60 %.

„Pokud se ale podíváme hlouběji, jako v našem průzkumu na financování bydlení, vykazujeme mnohem horší výsledky,“ podotýká Martin Fritsch, specialista výzkumu trhu a klientů ze společnosti Wüstenrot.

KVÍZ: Co víte o financování bydlení?

Účastníkům průzkumu dělaly největší problémy dotazy, kde byl zapojen stát, ať už ve formě finanční podpory konkrétního produktu nebo naopak regulace. Například jen 27 % respondentů správně odpovědělo, jakou výši dosahuje státní podpora u stavebního spoření. To, že banka nám na hypotéku obvykle půjčí až 80 % ceny nemovitosti, v průzkumu správně odpovědělo pouze 23 % dotázaných.

„Regulace pravidel pro poskytování hypoték z roku 2018 řadu zájemců znejistila v tom, za jakých podmínek je mohou získat. Je to oblast, na kterou je potřeba se ještě zaměřit, třeba i s pomocí finančních poradců,“ komentuje produktový manažer Wüstenrotu Marian Holub.

V dnešním kvízu najdete téměř totožné otázky, jako byly v průzkumu a tak máte možnost porovnání.

, pro iDNES.cz