Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Nejnovější výzkum o rouškách i koronavirech. Pravidlo ‚chráním tebe, chráníš mě' by mělo skutečně platit

Věda

  5:00
Praha - Do probíhajících debat o tom, jaký význam v současné pandemii má nošení roušek, nyní zasáhl odborný měsíčník Nature Medicine. Ve svém posledním čísle publikoval studii, která ukazuje, že pokud má infikovaný člověk roušku, skutečně tím brání přenosu „svých“ koronavirů na jiné lidi.

Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová foto: ČTK

Avšak studie se nezabývala současným koronavirem označovaným jako SARS-CoV-2, který způsobuje nemoc Covid-19. Závěry vycházejí pouze z podobnosti tohoto viru s jinými, které byly zkoumány.

Zemanovo jednání o koronaviru: 13 lidí u stolu, roušky a plné talíře. ‚V pořádku to není,’ říká epidemiolog

Nancy Leungová z Hongkongské univerzity se svými kolegy uskutečnila pokusy v Hongkongu v letech 2013 až 2016. Tedy v době, kdy nynější virus ještě vůbec nebyl na světě. Do experimentu se dostalo 111 osob infikovaných viry, z nichž sedmnáct bylo nakaženo běžnými koronaviry, které způsobují rýmu a výjimečně mohou přerůst v záněty dýchacích cest. Ostatní pacienti měli v těle viry chřipky nebo rhinoviry, které jsou nejčastějšími nositeli nachlazení.

Odborový předák Josef Středula.
Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) vystoupila 26. března 2020 v...

Pokusné osoby dýchaly a kašlaly do měřicího přístroje v roušce a bez roušky po dobu půl hodiny. V zachyceném vzduchu pak výzkumníci zjišťovali viry podle jejich genetických znaků. Ukázalo se, že rouška radikálně srazila množství koronavirů ve vydechovaném i vykašlaném vzduchu. Snížila také množství chřipkových virů, avšak neměla vliv na rhinoviry.

Víkend u babičky? Nejde to. Velké návštěvy širších rodin jsou porušením karantény

Protože nový nebezpečný koronavirus se podobá těm zkoumaným, výzkumníci předpokládají, že rouška skutečně účinně brání jeho přenosu z infikovaného člověka na okolní lidi. A že tedy opravdu platí pravidlo „moje rouška chrání tebe, tvoje rouška chrání mě“.

Infikovaný člověk šíří nákazu i předtím, než vůbec začne pociťovat příznaky onemocnění Covid-19. Roušku by tedy zřejmě měli nosit všichni lidé, protože nikdo si nemůže být zcela jist, že se mu nákaza vyhnula.

Autor:

Šárka Hamrusová: Díky laktační poradkyni jsem si přestala myslet, že je chyba ve mně
Šárka Hamrusová: Díky laktační poradkyni jsem si přestala myslet, že je chyba ve mně

Šárka chtěla kojit. Chvíli to ale vypadalo, že se jí to nepodaří. Díky správně zvolené laktační poradkyni nakonec dosáhla úspěchu. Poslechněte si...