Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
V šachu

Zlín neuspěl ve finále 2005 ani jednou. Dynamo se s Martincem dočkalo titulu po 16 letech

Finále extraligové sezony 2004/2005 i s hvězdami z NHL slibovalo dlouhou a napínavou sérii, ve které se střetl vítěz základní části a obhájce titulu ze Zlína a našlapaný tým z Pardubic. Jenže Berani promrhali výhodu domácího prostředí a Východočeši ukončili mistrovskou jízdu v nejkratším možném čase. Připomeňte si finálový souboj z roku 2005 mezi Zlínem a Pardubicemi prostřednictvím Archivu Z.

Je nám líto, video expirovalo.
Archiv Z 2005: Zlín - Pardubice

Když pardubický brankář Ján Lašák inkasoval v prvním utkání finále po střele Martina Erata hned po 35 sekundách hry, asi nikoho by nenapadlo, že ve zbytku série o titul mistra extraligy pustí za svá záda už jen čtyři další puky.

Jenže Zlínu jakoby skvělý start uškodil. Východočeši se naopak vzchopili po vyrovnávací brance Petra Čáslavy a do první přestávky stihli výsledkovou otočku až na pohodlných 3:1. Když před polovinou utkání zvýšil druhým gólem v utkání Aleš Hemský na rozdíl tří branek, bylo prakticky rozhodnuto. Blaťákovo snížení na konečných 2:4 Pardubicím neuškodilo.

Také druhý zápas rozehrál domácí Zlín lépe, když skóre otevřel obránce Lubomír Vosátko, ale pak se prosadili pouze "perníkáři". Nejprve překonal Martina Altrichtra, který nahradil Igora Murína, důrazný Tomáš Divíšek. Obrat zařídili mladíci Petrové Koukal s Průchou a tečku za zápasem napsal Jan Snopek. Žluté peklo pohaslo a euforie z potenciální obhajoby titulu "ševců" byla pryč.

Finále 2005 Zlín – Pardubice 0:4 na zápasy (2:4, 1:4, 0:2, 2:3)

Pardubice: Ján Lašák, Jaroslav Kameš – David Havíř, Andrej Novotný, Jan Snopek, Petr Čáslava, Michal Rozsíval, Petr Mudroch, Tomáš Pácal, Tomáš Linhart – Aleš Hemský, Petr Průcha, Jan Bulis, Michal Mikeska, Milan Hejduk, Petr Koukal, Tomáš Blažek, Tomáš Divíšek, Petr Sýkora, Jiří Dopita, Lubomír Korhoň, Tomáš Rolinek, Lubomír Pištek, Michal Tvrdík, Jan Kolář. Trenéři: Vladimír Martinec, Jiří Šejba.

Zlín: Igor Murín, Martin Altrichter – Martin Hamrlík, Roman Hamrlík, Miroslav Blaťák, Pavel Zubíček, Radim Tesařík, David Nosek, Lukáš Galvas, Lubomír Vosátko, Tomáš Kudělka – Petr Leška, Jaroslav Balaštík, Martin Erat, Petr Čajánek, Radek Bonk, Peter Barinka, Ondřej Veselý, Jaroslav Kristek, Miroslav Okál, Petr Mokrejš, Martin Čech, Martin Záhorovský, Miroslav Kováčik, Martin Jenáček, Pavel Kubiš, Martin Čech. Trenéři: Ernest Bokroš, Jaroslav Stuchlík.

Série se poté přesunula do Pardubic. Trenér Zlína Ernest Bokroš zamíchal se sestavou a do branky vrátil Murína. Jenže ten inkasoval jako první, když rozhodčí uznali gól Hemského po zásahu bruslí. Ve 45. minutě navíc zvýšil na 2:0 pro Pardubice agilní Průcha a na druhé straně udržel Lašák čisté konto.

V nervózním čtvrtém duelu se na první branku čekalo nejdéle. Až ve 31. minutě rozjásal pardubické publikum Lubomír Korhoň a následně začala přetahovaná. Zlínskou naději vykřesal Martin Čech, ale dvojúder domácích ještě před druhou přestávkou ji zase brzy zhasl.

Čech pak v závěrečné třetině snížil na 2:3, ale víc už žlutomodří nestihli. Vítěznou branku nakonec zaznamenal kanonýr Milan Hejduk. Pardubičtí finálovou sérii ovládli 4:0 na zápasy a poprvé od roku 1989 se mohli znovu radovat ze zisku mistrovského titulu – opět s trenérem Vladimírem Martincem.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články