Hlavní obsah

RECENZE: Dua Lipa zopakovala inspiraci v osmdesátkách

Právo, Jaroslav Špulák

Britská zpěvačka Dua Lipa vydala druhé album Future Nostalgia a provází ho bezmála nadšenými slovy o tom, že objevila pop a diskotékovou muziku osmdesátých let. Její nové skladby skutečně takto inspirované jsou, proti tomu žádná. Zpěvačka však neučinila nijaký objev. V podobném duchu se nesla i její debutová deska z roku 2017.

Foto: ČTK

Dua Lipa vydala své druhé album.

Článek

Přínos Duy Lipy mainstreamové scéně tkví v tom, že znovu obrátila pozornost k základním melodickým linkám. Je to návrat k popovým kořenům, proto byl její debut tolik úspěšný. Každá z písniček na něm přiznala tu lépe, tu hůře uchopený melodický záměr a nezakrývala ho vrstvením zvuků tak, jak se zejména v popové Americe stalo v posledních letech neblahým zvykem.

Dua Lipa ve svém bohulibém záměru pokračuje i na druhé desce, přičemž je z jejího výkonu patrné, že nabyla sebevědomí. Není až tak výrazná zpěvačka, je zaměnitelná. S tímto cejchem nicméně dokázala na debutu chytře prodat ty lepší melodie a vytvořila tak kolem své osobnosti auru nového zjevení.

Na druhém počinu ji už přijala jako opěrný bod a pustila se do pěvecké složky s důrazem, jistotou i vědomím, že její výkon byl oceněn a teď se čeká, že ho přinejmenším potvrdí. Nalezené sebevědomí jí umožnilo solidně zvládnout základní party, a ještě se takříkajíc předvést v jistých manýrách. Jednou z nich je narafičené vzrušení v hlase v písni Cool, jinou třeba „sexy pokňourávání“ ve skladbě Pretty Please.

Foto: Warner Music

Obal alba Future Nostalgia.

Dua Lipa ctí ženskou sílu a na albu jí dává náležitého prostoru. Nepodléhá nerovnostem, s nimiž se ženy obecně setkávají, stojí proti nim a v některých písních je pojmenovává. Současně se zabývá tak běžnými tématy, jakými jsou láska, zlomené srdce, vzrušení či bolest. To vše činí s hrdostí a otevřeností ženy, která zná svou aktuální cenu.

Nejsilnější písnička na desce je zmíněná Cool. V ní Dua Lipa sesbírala své interpretační přednosti a přidala k nim další. Perličkami jsou razantně rozezpívaná Physical, také Levitating s lehce psychedelickým hudebním podkladem či projev Kylie Minogue připomínající Hallucinate. Kdyby naopak na desce nebyly průměrná Good In Bed a málo nápaditá a do nynějšího konceptu ne tolik titulní skladba, nic by se nestalo.

Future Nostalgia není objevné album. Není ani progresivní či žánr měnící, protože návrat k něčemu, co tu již bylo, progresi nenese. Je to ale počin v jádru poctivý a ctící základní premisy popu tak, jak si je styl ve své historii uspořádal a vyzkoušel.

Dua Lipa: Future Nostalgia
Warner Music, 37:17

Hodnocení: 70 %

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám