Daniel Herman: Kancléři Mynářovi nedůvěřuji, s pravdomluvností Hradu mám negativní zkušenost

Napsal/a Bob Fliedr 5. dubna 2020
FacebookTwitterPocketE-mail

Zatímco provázanost Hradu s Čínou poznal bývalý ministr kultury Daniel Herman na vlastní kůži, o Andreji Babišovi mluví jako o člověku, který Čínu vidí velmi kriticky. V rozhovoru popisuje i to, jak probíhal jeho „křížový výslech“ v Lánech kvůli jeho plánu setkat se s tibetským duchovním vůdcem dalajlámou. „Hlavním ‚vyšetřovatelem‘ byl prezidentův poradce Martin Nejedlý,“ říká Herman.

Prezident Miloš Zeman vám jako ministru kultury vyhrožoval, abyste se nescházel s dalajlámou, jinak váš strýc Jiří Brady nedostane vyznamenání. To se psal rok 2016. Překvapilo vás, když se nedávno objevila v médiích zpráva, že výhružný dopis šéfovi Senátu Jaroslavu Kuberovi, plánujícímu cestu na Tchaj-wan, si u čínské ambasády objednal Hrad?

Provázání čínských a hradních zájmů mě nepřekvapuje právě proto, že s tím mám své vlastní bohaté zkušenosti. Snahy odradit mě od případného setkání s dalajlámou začaly už v roce 2014. Už tehdy se spekulovalo, že dalajláma přijede na Fórum 2000, a já jsem tehdy jako jediný člen vlády odmítl slíbit ministru zahraničí Zaorálkovi, že se s dalajlámou nesetkám. Řekl jsem, že je to v rozporu s mým svědomím a je to pro mě nepřijatelné.

Zlý muž z Lán

Na sociálních sítích jste zmínil, že pak v Lánech následoval váš „křížový výslech“.

Ano, v září 2014 mě do Lán povolal prezident, oficiálně ke konzultacím ohledně resortu. To proběhlo hladce a rychle v rámci oběda. Všichni účastníci pak byli odesláni pryč. Zůstal pouze prezident, pan Nejedlý a kancléř Mynář a započal můj „křížový výslech“, co mám proti Číně, proč komplikuji česko-čínské vztahy, zda se plánuji setkat s dalajlámou apod. Byla to nepříjemná přesilovka, při které jsem si vzpomněl na výslechy ze strany StB před rokem 1989.

Kdo byl tenkrát v Lánech „tím zlým“?

Tím hlavním „vyšetřovatelem“ byl Martin Nejedlý. Otázky typu, co máte proti Číně, proč narušujete česko-čínské vztahy a hatíte čínské investice, kdo vás k tomu ponouká, co z toho máte apod., evokují dojem, že tito lidé přemýšlejí jen v kategoriích „co z toho budu mít“. Kancléř Mynář do rozhovoru nevstupoval, ale vše pozorně zapisoval. Prezident výslechu přihlížel a na závěr mi řekl, že jsem vznesl závažná obvinění proti čínskému režimu, že likviduje své kritiky, mučí je a odebírá jim orgány a jestli to mohu nějak doložit. To jsem přislíbil a k rukám kancléře Mynáře jsem pak odeslal dokumentaci, kterou jsem obdržel od přímých svědků těchto brutalit, z prostředí praktikujících Falun Gong. Odpověď či alespoň potvrzení příjmu jsem z Hradu ale nikdy nedostal.

Kancléř Mynář teď dává od dopisu Jaroslavu Kuberovi ruce pryč. Odmítá, že by si Kancelář prezidenta republiky dopis jeho prostřednictvím u čínské ambasády objednala. Věřil byste mu po svých zkušenostech s ním?

O této věci nic bližšího nevím. Já osobně panu kancléři nedůvěřuji. S ním i s pravdomluvností dalších pracovníků KPR jsem udělal velmi negativní zkušenost ve věci zrušení státního vyznamenání pro mého strýce Jiřího Bradyho v roce 2016.

Babiš? S dalajlámou mě podržel

Těžko hledat v posledních letech ve vztahu naší země k Číně nějakou vysloveně pozitivní zkušenost. Velké ohlášené investice, které se nakonec nekonaly, loni blokování cest českých souborů do Číny, teď velká a tvrdě zaplacená zásilka ochranných pomůcek, které se nakonec ukázaly mít problematickou kvalitu. Navzdory tomu setrvalá příchylnost některých českých politiků k Číně. Jak si to vysvětlujete?

Čerpám pouze z otevřených zdrojů, mohu se tedy jen domnívat, že zde mohou hrát roli nějaké osobní zájmy, protože přínos pro Českou republiku je skutečně minimální. S nezávislou Čínskou republikou na Tchaj-wanu je obchodní bilance mnohem vyšší. V tomto smyslu také v roce 2016 na moji obranu vystoupil tehdejší ministr financí Andrej Babiš, který řekl, že jsem svým setkáním s dalajlámou nemohl poškodit žádné čínské investice, protože zde žádné nejsou.

Jak si vysvětlujete, že je dnes i premiér Andrej Babiš vůči Číně vstřícný, chválí prezidenta za jeho kontakty v Pekingu a vítal dokonce na letišti Václava Havla letadlo s ochrannými pomůckami z Číny?

Dovedu si představit, že je premiér vystavený různým tlakům, vyplývajícím nejen ze složité situace šířící se pandemie, které se snaží jako předseda vlády čelit, ale i tlakům politického rázu. Jak už jsem uvedl, v době „kauzy dalajláma“ jsem v něm měl významnou oporu. Když jsme v té době spolu o Číně hovořili, vyjadřoval se velmi kriticky a měl své názory podložené fakty i osobními zkušenostmi. Pochybuji, že by tyto názory změnil. Myslím si proto, že nyní jedná pod nějakým vnějším tlakem, jehož původ ovšem neznám, ale jeho osobní názory jsou jiné.

Jste v kontaktu s dalajlámou? Máte zprávy, jak se mu daří v době epidemie?

Jsem. Pravidelně od něj dostávám vlastnoručně podepsanou novoročenku a občas je mi i vyřízen pozdrav, když Jeho Svatost někdo od nás navštíví. Opakovaně jsem se také setkal s tibetským exilovým premiérem při jeho dalších návštěvách Prahy. Aktuální zprávy o tom, jak se dalajlámovi nyní, v době koronavirové pandemie daří, nemám.

Pop-up mobil Mobile (207451)
SMR mobil článek Mobile (207411)
SMR mobil článek 2 Mobile (207416)
SMR mobil článek 2 Mobile (207416-2)
SMR mobil článek 2 Mobile (207416-3)
SMR mobil pouze text Mobile (207431)

Líbil se vám tento text? Pokud nás podpoříte, bude budoucnost HlídacíPes.org daleko jistější.

Přispět 50 KčPřispět 100 KčPřispět 200 KčPřispět 500 KčPřispět 1000 Kč

LockPlatbu on-line zabezpečuje Darujme.cz

Skyscraper 2 Desktop (211796-4)