Práce z domu v době koronaviru. Jak být produktivní?

Home office

Home office Zdroj: iStock

Tomáš Balík, jeden z mnoha manažerů, kteří museli práci přesunout online.
Daniel Gamrot, lektor osobní produktivity.
3
Fotogalerie

Jak se vyrovnat s nástrahami home office během karantény? Zkušenosti s touto formou práce popisuje ředitel mobilní divize společnosti Samsung, Tomáš Balík, na jehož práci karanténa prakticky dopadá každý den. Jeho tipy pak doplňuje také krátký manuál lektora osobní produktivity Daniela Gamrota.

  • Add to Phrasebook
     
    • No word lists for Czech -> Czech...
       
    • Create a new word list...
  • Copy
  • Add to Phrasebook
     
    • No word lists for Czech -> Czech...
       
    • Create a new word list...
  • Copy

Jaké máte zkušenosti s home office u vás ve firmě?

Jelikož odpadl osobní kontakt, v jehož rámci šlo vyřešit všechno hned a bez průtahů, rozmnožila se nám ve firmě v prvním týdnu bohužel nová disciplína – posílání e-mailů všem a se vším. Bylo to k zbláznění, proto jsem požádal kolegy o dodržování jednoduchého pravidla – když někdo z jejich oddělení chce od někoho z kolegů odpověď, musí žádost/dotaz poslat jen přes šéfa daného oddělení. Ten udělá první filtr a je na něm, jakým způsobem a kdy e-mail přepošle nebo se domluví s pisatelem, že to uschová na lepší časy a aktuálně se na tom dělat nebude. Pochopitelně individuální kontakt po telefonu je i nadále možný – lidé se tak snadněji domluví než v případě psaní obsáhlých e-mailů.

Co byste dál poradil vedoucím pracovníkům pro efektivnější domlouvání na dálku?

Velmi pomohlo také nastavení pravidelných videokonferencí s jasně daným programem, na který se mohou všichni dopředu připravit. Mám v oddělení dva přístupy: jedním je ranní porada, kde se rozdají úkoly a kolegové mají celý den na jejich plnění, druhý den vyhodnotí předchozí den, nebo je porada odpoledne, přičemž se hodnotí uplynulý den a rozdávají se úkoly na den další. Také je potřeba dodržovat nastavený systém týdenních porad, aby vše běželo v daném rytmu jako v případě běžného kancelářského režimu. A co je nejdůležitější: dodržovat čas porad, udělat stručný zápis a poslat ho všem. Videokonference také slouží k tomu, aby se kolegové občas viděli, osobní kontakt chybí všem, a proto je dobré se potkat aspoň přes obrazovku.

Jak těžké je řídit lidi přes internet?

Hlavní je věřit svému týmu jako dosud a možná ještě víc. Všichni dělají, co umějí, a pokud navrhnou něco, co má hlavu a patu, není potřeba je trápit doplňujícími dotazy nebo spoustou jiných, zaručeně dobrých nápadů, ale je lepší nechat je pracovat a věřit, že se to povede. Pokud ne, je potřeba to zhodnotit a domluvit nápravu. Naopak pokud potřebují pomoci nebo jen vysvětlit svůj nápad, úkolem každého vedoucího je si na ně udělat čas, a to ještě intenzivněji než ve standardním režimu a probrat to s nimi. A jedno pravidlo platí pořád: chvály není nikdy dost, ale musí být upřímná, a ne umělá, protože si to někdo přečetl v příručce, že to má dělat. 

Máte doporučení, jak zvládat home office z hlediska osobního života?

V první řadě je důležité se domluvit s partnerem, že například od osmi do oběda pracuji, pak si s tím, s kým sdílím domácnost, popovídám u oběda a od jedné do šesti zase naplno pracuju. Večer je ale potřeba věnovat čas rodině a nekoukat pořád do mobilu nebo na televizi. Sport stejně neběží, že jo. Ono to neuteče a zítra je také den. Tady se ukáže, jak moc je vztah pevný a dospělý, protože tendence typu, když už jsi doma, tak pomáhej, je častý přístup a je velkým nebezpečím. Nepracovní věci je zkrátka třeba dělat mimo pracovní dobu a nerozptylovat se. 

V případě práce z domova považuji také za důležité se převléknout do pracovního oblečení. Ne přímo do košile, ale třeba trička s límečkem a lepšími šortkami a sednout si na vybrané místo a to neměnit. Teprve až skončí pracovní část dne, je dobré si dát sprchu, převléknout se do domácího. Toto mi pomáhá se pocitově přepnout do pracovního režimu. V županu je to přece jenom o něco těžší.  

Mnoho lidí trápi prokrastinace. Jak s ní bojovat?

Mně osobně pomáhá, když si ráno mezi před devátou napíšu denní úkoly s prioritami. Mám jich maximálně pět na den, a pokud některý nestihnu, převádím ho do druhého dne. A ten list musí být neměnný. Jinak z něj večer máte seznam o 30 bodech a neuděláte nic pořádně. Také jsem si sám naordinoval denní písemná shrnutí, alespoň stručná. Díky tomu získávám příležitost si srovnat, co je hotovo a co se musí stát druhý den. Tím pracovní část dne uzavřu, přepnu mozek na soukromý režim a nic pracovního už neřeším. Maximálně si na kus papíru napíšu, co mě napadlo, abych to do rána nezapomněl. Pro relaxaci pomáhá večerní rituál, v mém případě třeba jedna sklenka něčeho dobrého.

Rady a tipy lektora osobní produktivity Daniela Gamrota

Nehledejte ideální podmínky. Uvědomte si, co je důležité. Zaměřte na to pozornost, řekněte si kdy a jak to uděláte. A udělejte to. Až to dokončíte, přejděte na další důležitou věc. Opakujte. Dokud v tomto nebudete mít jasno. Výškově nastavitelný stůl za desítky tisíc ani magické pilulky, díky kterým nemusíte celé letní prázdniny nic jíst, a přesto nebudete mít hlad, vás nezachrání.

Klíčové body:

Uvědomte si, co chcete.

Definujte, jaký konkrétně to má mít výsledek.

Nastavte další kroky. Plánujte týden dopředu a počítejte s tím, že to nemusí vyjít na 100 procent.

Každý den upřesněte svůj plán na zítřek.

Připravte si prostředí pro soustředěnou práci a pusťte se do toho.

Body 3–6 opakujte pořád dokola.