Hlavní obsah

Česko má už 67 obětí koronaviru a 4543 nakažených

• Aktualizováno

Podle aktualizovaných údajů na webu ministerstva zdravotnictví je v ČR k nedělnímu večeru celkem 67 obětí nákazy nového koronaviru. Doposud se uzdravilo 96 pacientů. Nakažených je 4543.

Článek

Celkem bylo k nedělnímu odpoledni provedeno 80 304 tesů.

Ministr vnitra a šéf krizového štábu Jan Hamáček (ČSSD) po sobotním jednání poradního týmu prezidenta Miloše Zemana řekl, že vláda zatím nechystá zmírnění stávajících opatření. Nicméně podle premiéra Andreje Babiše (ANO) by kabinet mohl od čtvrtka povolit otevření obchodů s pracovními oděvy, dětským textilem, kočárky a autosedačkami, papírnictví, prodejny a opravny obuvi, hobbymarkety a železářství. Babiš to řekl v neděli v rozhovoru pro Českou televizi.

SPECIÁL: COVID-19 | Vše o nákaze, rady a tipy, jaké jsou příznaky

Koronavirus

Uvolnění ovšem budou doprovázet přísnější hygienická opatření, jako je například odstup dva metry, pravidla pro dezinfekce nebo měření teploty pracovníků před každou směnou. Premiér také upozornil, že se na tom ještě musí v pondělí shodnout vláda. Zároveň uvolnění bude podmíněno souhlasem epidemiologů na základě středečních výsledků statistik šíření koronaviru.

„Nesmíme nějak usnout na vavřínech a propadnout nějaké euforii, že už je to všechno za námi, že můžeme nějak radikálně ta opatření uvolňovat,” řekl v sobotu Hamáček.

Babiš: Od čtvrtka by se mohly otevřít další obchody a sportoviště

Domácí

O prodloužení stavu bude jednat sněmovna

Sněmovna bude příští týden schvalovat prodloužení nouzového stavu kvůli epidemii nového koronaviru. Poslanci projednají ve zkráceném režimu ve stavu legislativní nouze také další balík vládních zákonů ke zmírnění dopadů omezení pohybu lidí nebo obchodu a služeb na obyvatele i firmy.

Zákonodárci sejdou stejně jako minulý týden z preventivních důvodů zhruba v polovičním počtu, sněmovní budovy budou pro veřejnost uzavřeny. Předpokládá se, že dolní komora bude jednat v úterý i ve středu.

Hamáček trvá na prodloužení nouzového stavu o 30 dní

Koronavirus

O žádosti vlády o prodloužení nouzového stavu o dalších 30 dnů do pondělí 11. května budou poslanci diskutovat v úterý. Nouzový stav by jinak skončil o Velikonocích v sobotu 11. dubna. Z vyjádření stranických lídrů vyplývá, že Sněmovna návrh kabinetu neschválí. Mohla by dát přednost čtvrtku 30. dubna. O tomto datu mluví komunisté a přiklání se k němu i premiér Andrej Babiš (ANO).

Opozice žádá po vládě vysvětlení, k čemu chce nouzový stav využít. Díky nouzovému stavu nyní může stát zejména nakupovat zdravotnické ochranné pomůcky a další materiál ihned bez výběrového řízení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám