Fallgrapp vydávajú tretí štúdiový album Ostrov

Podľa zakladateľa a lídra skupiny Jureša Líšku ide o ich po všetkých stránkach najvyzretejší hudobný počin.

05.04.2020 09:00
HUDBA: Radio_Head Awards Foto: ,
Hudobná skupina Fallgrapp.
debata

„Pri prvom albume nás nikto nepoznal, mal som všetok čas spraviť ho podľa seba, no chýbalo mi viacero technických zručností. Pri druhom som zase pociťoval mierny tlak, po získaní niekoľkých Radio_Head Awards s ním boli spojené veľké očakávania. Až pri tomto albume som cítil úplnú voľnosť. Nikam sme sa nepotrebovali naháňať, nič nás netlačilo. Zároveň som vedel nápady technicky zrealizovať tak, ako som chcel, vďaka vedomostiam, ktoré som za posledné roky získal. Cítim to tak, že tento album je najviac vyzretý po všetkých stránkach. Hudobne, zvukovo aj textovo,” priblížil Líška.

Na tvorbe albumu Ostrov, ktorý prináša dokopy desať piesní, sa oproti predošlým nahrávkam výraznejšou mierou podieľali aj ďalší členovia skupiny a hostia. „Mám šťastie, že som obklopený skvelými hudobníkmi, ktorí vniesli do tohto albumu veľa svojej muzikality. Stačilo len načrtnúť moju predstavu a oni ju zhmotnili o 200 percent lepšie, ako by bola moja najdokonalejšia predstava,” priznal hudobník.

Album v sebe, podobne ako jeho predchodcovia, kombinuje elektroniku a akustické nástroje. Hudobne zároveň ponúka bohatší mix štýlov od pomalších intímnych piesní cez skladby s rapovými slohami a silnými popovými refrénmi až po tanečnejšiu produkciu. Zvukovú a žánrovú pestrosť nahrávky dopĺňajú prepracované inštrumentálne pasáže a sóla.

Zostavu skupiny Fallgrapp okrem Jureša aktuálne tvoria speváčka Nora Ibsenová, huslisti Michal Pagáč, Jakub Líška a Martin Semrič, perkusionista Róbert Rehák, bubeník Petr Hanák a dvaja najnovší členovia – basgitarista Lukáš Mutňanský a gitarista Jakub Šedivý.

debata chyba