Hlavní obsah

Johnsona s koronavirem převezli do nemocnice

Londýn
Aktualizováno

Britský premiér Boris Johnson byl převezen do nemocnice kvůli tomu, že u něho příznaky nemoci covid-19 přetrvávají i deset dnů poté, co měl pozitivní test. Ve Velké Británii za poslední den přibylo 621 lidí, kteří podlehli nákaze koronavirem SARS-CoV-2. Obětí je nyní 4934.

Foto: Matt Dunham, ČTK/AP

Britský premiér Boris Johnson

Článek

„Na radu Johnsonova lékaře byl premiér dnes večer přijat do nemocnice na vyšetření,” uvádí se v nedělním prohlášení Downing Street. Konzervativní politik prý zůstane v nemocnici do pondělka.

Podle premiérovy kanceláře jde „o preventivní krok”. Pětapadesátiletý Johnson byl v domácí izolaci od 26. března, kdy u něj test prokázal nákazu koronavirem. V pátek uvedl, že se cítí lépe, ale má pořád teplotu.

Nákazu koronavirem přiznala v sobotu i Johnsonova dvaatřicetiletá těhotná snoubenka Carrie Symondsová. Už týden leží doma s příznaky nemoci covid-19, zatímco Johnson se dosud léčil v izolaci ve svém sídle na Downing Street.

Počasí láká Brity ven

Nárůst počtu obětí je v neděli nižší než o den dříve, kdy Spojené království zaznamenalo smutný rekord – počet mrtvých za 24 hodin vzrostl o 708. Infekce si zatím vyžádala 4934 obětí a země hlásí 42 500 případů nákazy, napsala agentura Reuters.

Ve Velké Británii panuje krásné jarní počasí. Úřady londýnské čtvrti Lambeth zavřely jeden z parků, protože se v něm v sobotu opalovalo příliš mnoho lidí, kteří nedodržovali pravidla bezpečného odstupu.

SPECIÁL: COVID-19 | Vše o nákaze, rady a tipy, jaké jsou příznaky

Koronavirus

Ministr zdravotnictví Matt Hancock Brity varoval, že pokud se nebudou dodržovat pravidla karantény, bude muset omezit vycházení, včetně procházek a sportu.

„Nerad bych procházku nebo sport přestal brát jako důvod, proč je možné opustit domov,” vzkázal lidem, kteří se neřídí úředními nařízeními Hancock.

Lidé si v Británii mohou jít jednou denně zaběhat, projet se na kole nebo jít na procházku, opalovat se je však zakázáno.

„Lidé by neměli pravidla porušovat, protože to by znamenalo, že se bude virus šířit víc a víc a museli bychom podniknout další kroky,” varoval Hancock.

Reklama

Výběr článků

Načítám