Firmy trpící kvůli viru můžou od pondělí žádat o příspěvek na mzdy

Program na ochranu zaměstnanosti Antivirus, v jehož rámci mohou firmy postižené pandemií žádat stát o příspěvek na mzdy, spustí ministerstvo práce a sociálních věcí v pondělní poledne. (ilustrační foto)

Program na ochranu zaměstnanosti Antivirus, v jehož rámci mohou firmy postižené pandemií žádat stát o příspěvek na mzdy, spustí ministerstvo práce a sociálních věcí v pondělní poledne. (ilustrační foto) Zdroj: Michael Tomes, E15

Peníze od státu na mzdy ve firmách, na které dopadla nařízená omezení kvůli šíření koronaviru, mají bránit propouštění.(ilustrační foto)
Je to poprvé, kdy bude v Česku spuštěn takzvaný kurzarbeit. (ilustrační foto)
Stát poskytne dva druhy příspěvků. Uhradí 80 procent náhrady v dvoutýdenní karanténě a ze mzdy pracovníků zavřených provozů, a to do výše 39 tisíc korun. (ilustrační foto)
Celkem 60 procent vyplaceného výdělku poskytnou úřady při výpadku pracovníků a surovin či při poklesu poptávky, a to do 29 tisíc korun.(ilustrační foto)
5
Fotogalerie

Program na ochranu zaměstnanosti Antivirus, v jehož rámci mohou firmy postižené důsledky pandemie žádat stát o příspěvek na mzdy, spustí ministerstvo práce a sociálních věcí v pondělní poledne. Od té doby mou firmy začít předkládat žádosti. 

Peníze od státu na mzdy ve firmách, na které dopadla nařízená omezení kvůli šíření koronaviru, mají bránit propouštění. Je to poprvé, kdy bude v Česku spuštěn takzvaný kurzarbeit, uvedla v České televizi ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD). Odhadované výdaje za březen činí téměř jedenáct miliard korun.

"Program Anitivrus se týká až 3,1 milionu zaměstnanců ve mzdové sféře a až 280 tisíců firem. Zítra ve 12 hodin se program otevře a zítra ve 12 hodin budou moci firmy začít předkládat žádosti," řekla ministryně.

Stát poskytne dva druhy příspěvků. Uhradí 80 procent náhrady v dvoutýdenní karanténě a ze mzdy pracovníků zavřených provozů, a to do výše 39 tisíc korun. Podpora se jim bude vyplácet za dobu nařízeného uzavření. Celkem 60 procent vyplaceného výdělku poskytnou úřady při výpadku pracovníků a surovin či při poklesu poptávky, a to do 29 tisíc korun.

Podpora se stanoví ze superhrubé mzdy. Zaměstnavatel bude muset nejdřív vyplatit v řádném termínu všechny náhrady a mzdy a poslat odvody, úřad práce mu stanovený podíl pak proplatí.

První příspěvky na kurzarbeit by úřady podle dřívějších informací mohly začít vyplácet po 10.dubnu. Podle ministryně musí firmy nejdříve předložit přílohu s rodnými čísly zaměstnanců, na které budou chtít čerpat příspěvky. Aby nedocházelo ke zneužití, tak se jména zkontrolují přes Českou správu sociálního zabezpečení. Následně po vyplacení mezd a odvodů může firma zažádat o proplacení mzdových nákladů. "A to by mělo být během několika dnů," uvedla dnes ministryně.

Příspěvky nebude možné čerpat na lidi, kteří jsou ve výpovědi. Úřady je nevyplatí také na ty, kteří už získali jiné kompenzace, a to třeba při podnikání či při souběhu zaměstnání.

Podporu na mzdy dostanou i agentury práce. Získají ji na pracovníky, které přijaly před vyhlášením nouzového stavu a jejichž pracovní poměr trvá po celou dobu programu. Ten pokrývá zatím období od 12. března od vyhlášení nouzového stavu do konce dubna.

Žádosti bude možné podávat jen elektronicky. Ministerstvo plánuje, že 6. dubna spustí aplikaci na webu úřadu práce. Po vyplnění žádosti se rovnou vygeneruje dohoda o poskytnutí příspěvků. Úřad práce údaje ověří, podepsanou dohodu pak doručí do datové schránky či mailem lidem s uznaným elektronickým podpisem.