Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Dopingové výhovorky? Sex, hovädzie a zmiznuté dvojča

Výkony na hranici ľudských možností, famózne úniky či rapídna akcelerácia na posledných metroch po šiestich hodinách v sedle.

05.04.2020 16:30
Alberto Contador, Giro d´Italia Foto: ,
Alberto Contador.
debata (2)

Cyklistika patrí medzi najpopulárnejšie a najatraktívnejšie športy na svete. Negatívom je, žiaľ, jej bohatá dopingová minulosť. Užívanie zakázaných podporných látok dokázali nielen podpriemerným jazdcom, ale aj najväčším hviezdam.

Väčšina cyklistov má v takýchto prípadoch jednu spoločnú vlastnosť. Zatĺkajú, klamú a obviňujú všetkých naokolo, len nie seba. História ponúka aj niekoľko bizarných výhovoriek.

Súrodencova krv

Jednu z nich ponúkol antidopingovým komisárom Tyler Hamilton. Skvelý univerzál patril medzi najväčšie talenty svojej éry. Doteraz je jediným Američanom v histórii, ktorý ovládol jeden z piatich cyklistických monumentov (v roku 2003 vyhral Liége – Bastogne – Liége).

K zakázaným podporným látkam privoňal ako člen tímu US Postal, kde pôsobil ako kľúčový domestik najznámejšieho dopingového hriešnika Lanca Armstronga.

Zlomovým obdobím v Hamiltonovej kariére bol rok 2004. Na olympiáde v Aténach bral zlato v časovke a vyhrieval sa na výslní slávy. Všetko pokazila správa o pozitívnom dopingovom teste. V tomto prípade však mal Američan šťastie, keďže grécke dopingové laboratóriá pochybili a omylom zničili B-vzorku testu.

Hamilton síce vyviazol bez trestu, ale nepoučil sa. O dva mesiace mal ďalší pozitívny test, tentoraz na španielskej Vuelte. V krvi mu zistili rozdielne typy červených krviniek, čo bol jeden zo sprievodných javov krvnej transfúzie.

Nad jeho obhajobou budete krútiť hlavami. Američan tvrdil, že jeho matka počas tehotenstva čakala dvojčatá. Odlišný typ červených krviniek mal dostať v maternici od „súrodenca“, ktorý však nemal prežiť prvý trimester a na svet prišiel len budúci cyklista.

Bizarná výhovorka podľa očakávania nezabrala. Hamilton dostal dvojročný dištanc, po opakovanej recidíve v roku 2008 mu naparili zákaz činnosti na osem rokov.

Tyler Hamilton. Foto: SITA
Tyler Hamilton Tyler Hamilton.

„Mal som psychické problémy. Nezvládal som tlak a tak som si pomáhal liekmi. Vtedy to robili všetci, nevidel som na tom nič zlé,“ vravel v roku 2011 po tom, ako sa priznal k užívaniu dopingu a vrátil olympijské zlato z časovky.

Infikované mäso

Jedna z najkompliko­vanejších dopingových káuz sa týkala Alberta Contadora. Madridského „El Pistolera“ považovali za záchrancu cyklistiky. Mal očistiť jej meno po tom, ako ho dopingom pošpinil Armstrong.

Španielovi sa to spočiatku darilo. V období rokov 2007 až 2011 vyhral šesť podujatí Grand Tour. Po Tour de France 2010 však prišiel šok. V krvi mu zistili zakázaný klenbuterol. Pôvodným poslaním medikamentu je liečiť astmu, ale športovci ho ilegálne používajú ako spaľovač tuku.

Klenbuterol zvýši prietok kyslíka a aeróbnu kapacitu tela. Tým zrýchľuje metabolizmus a nastáva úbytok hmotnosti. To je želaný efekt v prípade všetkých špičkových vrchárov, ktorým prekáža každý nadbytočný kilogram.

Contador tvrdil, že látka sa dostala do jeho tela cez infikované hovädzie mäso, ktoré mal zjesť počas pretekov. Od trestu ho nezachránil ani fakt, že išlo len o 50 pikogramov zakázanej substancie.

„Som nevinný. Považujem sa za úprimného a čestného človeka. Ak by som pochybil, priznám sa. V našom športe je množstvo podvodníkov, ale ja medzi nich nepatrím,“ zdôrazňoval.

Po dlhých prieťahoch, do ktorých boli zapletené Svetová antidopingová agentúra (WADA), Medzinárodná cyklistická únia aj Športový arbitrážny súd, Španiel napokon dostal dvojročný trest.

Na rozdiel od kolegov, ktorí sa dopustili opakovanej recidívy, Contador zostal do konca kariéry čistý. K cyklistike sa vrátil v roku 2012. O dva roky vyhral ďalšiu Vueltu a rok na to aj Giro. Kariéru ukončil v roku 2017 ako jeden z najuznávanejších jazdcov všetkých čias.

Prichytený pri súloži

S nemenej zaujímavým vysvetlením pozitívneho dopingového testu prišiel aj Björn Leukemans. V roku 2007 mal zvýšený koeficient testosterón-epitestosterón, ktorý je rozhodujúci pri určovaní nedovoleného užívania testosterónu. Orientačnou hodnotou pre WADA je pri urínových testoch pomer 4:1. V Belgičanovom prípade to bolo 8:1.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Op bezoek bij Björn Leukemans... #bjornleukemans

Príspevok, ktorý zdieľa Anil Toppo (@_aniltoppo_),

„Dopingoví komisári prišli do môjho domu krátko po tom, ako som mal sex s manželkou. Neurobil som nič ilegálne. Len som si plnil manželské povinnosti,“ bránil sa.

Jeho tvrdenie rýchlo znegovali odborníci z antidopingového laboratória v Kolíne. Podľa nich sex nemá nič spoločné so zvýšenou hladinou syntetického testosterónu.

Následne sa bránil tvrdením, že pochybil tímový lekár, ktorý mu predpísal liek Prasteron. Ten obsahuje mesterolón, ktorý patrí do skupiny mužských pohlavných hormónov.

Leukemans najskôr dostal dvojročný dištanc, neskôr mu ho o polovicu znížili. Špecialista na jednorazové preteky ukončil kariéru v roku 2015. Jeho najväčším úspechom bolo druhé miesto na klasike Brabantský šíp v roku 2011.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #cyklistika #doping