Hlavní obsah

Babiš: Od čtvrtka by se mohly otevřít další obchody a sportoviště

Praha

Vláda by mohla od čtvrtka povolit otevření obchodů s pracovními oděvy, dětským textilem, kočárky a autosedačkami, papírnictví, prodejny a opravny obuvi, hobbymarkety a železářství. V rozhovoru pro Českou televizi to v neděli uvedl premiér Andrej Babiš (ANO).

Foto: Luděk Fiala, Novinky

O vybraných svátcích se v ČR v některých obchodech nakupovat nesmí. Ilustrační foto

Článek

Otevřeny by mohly být i sběrny surovin a kompostárny. Zpřístupnit chce vláda také veřejná sportoviště, na kterých by lidé při sportu nemuseli mít roušky. Mělo by jít například o sportoviště pro cyklistiku, běh, in-line brusle, skateboarding, tenis, sportovní střelbu nebo kanoistiku. Zároveň by ale v těchto areálech bylo uzavřeno zázemí v podobě šaten nebo toalet.

Uvolnění ovšem budou doprovázet přísnější hygienická opatření, jako je například odstup dva metry, pravidla pro dezinfekce nebo měření teploty pracovníků před každou směnou.

Školy by se mohly otevřít v druhé polovině května, uvedl ministr

Koronavirus

Premiér ale upozornil, že se na tom ještě musí v pondělí shodnout vláda. Zároveň uvolnění bude podmíněno souhlasem epidemiologů na základě středečních výsledků statistik šíření koronaviru. „Budeme na vládě projednávat možnosti rozvolnění některých opatření, ale zároveň zpřísnění podmínek,” uvedl Babiš.

Po celou dobu nouzového stavu mohou být otevřeny prodejny s potravinami, drogérie, lékárny, optiky, zverimexy, trafiky, čerpací stanice. Později dostaly výjimku také květinářství, galanterie, zámečnictví, prodejny zahradnických potřeb, opravny domácích spotřebičů, myčky aut, naposledy domácí potřeby nabízející ochranné pomůcky jako ústenky, rukavice nebo dezinfekce. Podnikatelům je umožněn vstup do stavebnin či hobbymarketů.

Česko má 4543 potvrzených případů nákazy koronavirem Sars-CoV-2 a 67 obětí. Doposud se uzdravilo 96 nakažených, jejich počet zůstal stejný. Testů bylo provedeno přes 80 tisíc.

Reklama

Výběr článků

Načítám