Účastníci sobotní schůzky s prezidentem Milošem Zemanem podstoupili test na koronavirus na příkaz prezidentova kancléře Vratislava Mynáře. Výsledek byl ještě v den odběru, vyplývá z vyjádření účastnice schůzky, ministryně spravedlnosti Marie Benešové (za ANO), pro Český rozhlas Radiožurnál (ČRo). Benešová neví, proč výsledky byly tak rychle k dispozici ani kdo testování platil, řekla to ČRo. Zeman v neděli v rozhovoru pro deník Blesk uvedl, že na koronavirus testován nebyl.

Na bezplatné testování na koronavirus mají nyní v Česku nárok lidé s příznaky nebo někteří zdravotníci. Stát plánuje pravidelně začít testovat personál domovů pro seniory, kteří jsou nákazou ohroženi nejvíce. Na odběrových místech, jež zřídily některé nemocnice, si lidé dobrovolné testy hradí sami. Někteří testovaní včetně těch s příznaky si stěžují, že se k nim výsledky testů dostaly až po několika dnech.

Sobotní schůzky prezidentova expertního týmu v Lánech, která se věnovala šíření epidemie koronaviru a jejím dopadům, se podle fotografie zveřejněné Zemanovým mluvčím Jiřím Ovčáčkem zúčastnilo víc než deset lidí. Vedle Benešové také ministr vnitra a šéf Ústředního krizového štábu Jan Hamáček (ČSSD), ministr obrany Lubomír Metnar (za ANO), guvernér České národní banky Jiří Rusnok nebo policejní prezident Jan Švejdar.

Benešová Radiožurnálu řekla, že test na koronavirus podstoupila v pátek na Pražském hradě. "Byl to příkaz právě pana kancléře. Takže jsme se odebrali do Jízdárny Pražského hradu, kde se provádějí nějak ty testy. Tam nám odebrali vzorky a večer nám volali výsledek," řekla ministryně. Testy na koronavirus podle ní provedla Ústřední vojenská nemocnice v Praze.

Ovčáček se k tomu, kdo testy zaplatil a že výsledky byly k dispozici obratem, pro ČRo nevyjádřil. "Testování bylo objednáno předem, proběhlo v pátek ráno a výsledky byly známé standardně do 24 hodin," napsal Mynář.

Zeman v neděli v rozhovoru s Bleskem uvedl, že na koronavirus na rozdíl od svých spolupracovníků nebyl testován. U nikoho z nich se nákaza neobjevila, řekl. Příznaky nemoci způsobované koronavirem prezident netrpí, strach z případné nákazy necítí, ačkoli patří s ohledem na věk do ohrožené skupiny, dodal.

Účastníci sobotní schůzky v Lánech čelí na základě fotografie zveřejněné Pražským hradem kritice za nezodpovědný přístup k opatřením na ochranu před koronavirem. Na snímku jich sedí více než deset blízko sebe kolem stolu sice v rouškách, ale s jídlem na stole před nimi. Vláda požaduje, aby lidé mimo své bydliště dodržovali zakrývání nosu a úst, a doporučuje odstup mezi lidmi alespoň dva metry. Zeman v neděli v rozhovoru pro Blesk uvedl, že členové jeho expertního týmu si mohli jídlo podstrkovat pod roušku. Zdůraznil, že kvůli koronaviru na jednání expertní skupiny poprvé zakázal oběd.