Hlavní navigace

5G za koronavirus nemůže, Amazon chystá konkurenci Google Stadia, YouTube zase konkurenci TikToku

5. 4. 2020
Doba čtení: 11 minut

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Šéf Zoomu se omlouvá za chyby, zpravodajské weby mají problém, podcasty klesají, deset let iPadu, děravé Safari, konec Dark Sky. Co dalšího přinesl uplynulý týden?

Infowars dostaly vyhazov i z Google Play. Za šíření nesmyslu o koronaviru, jak jinak. Alex Jones prostě za každých okolností musí být přeborníkem v šíření lží a výmyslů. V tomto případě útočil i na karantény, nutnost držet se dál od lidí či zůstávat doma. Tvrdil i to, že koronavirus lze léčit přirozeně dostupnými prostředky. Zlatým hřebem byla teorie o tom, že přežije pouze zlomek lidí následkem nového světového řádu a ti doufají, že se spojí se stroji. Roli ve všem mají hrát i jakési interdimenzionální bytosti, které budou rozdávat technologie. Vážně. Až takto. Z App Store mimochodem dostal padáka už v roce 2018. Viz Bogus coronavirus claims lead Google Play to finally give Infowars the boot.

Artemis Fowl nepůjde do kin, objeví se rovnou na Disney+. Je to předzvěst věcí budoucích, odkládat uvedení do kin u hotových filmů je problematické, nikdo neví, kdy bude opět možné jít do kina. Jak vyjde Disney tento experiment? S dalšími filmy firma prozatím čeká. A jak na celosvětovou karanténu zareaguje filmové pirátství? Viz ‘Artemis Fowl’ is skipping theaters for Disney+.

Zoom a bezpečnost

Videokonferenční služba Zoom nepoužívá pro videochat end-to-end šifrování, jen to tvrdí v marketingových dokumentech. Používají jen TLS šifrování pro přenášená data, tedy totéž, jako když na web přistupujete přes HTTPS. Všechna přenášená data jsou ale dostupná pro Zoom na jeho serverech. Jediné, co je skutečně šifrováno pomocí end-to-end, je textový chat. Viz ZOOM MEETINGS AREN’T END-TO-END ENCRYPTED, DESPITE MISLEADING MARKETING.

Zoom opravil verzi pro macOS – nechová se tedy už jako malware a neohrožuje počítač. Není to ale poprvé, kdy se Zoom rozhodl využít kreativní a nebezpečné způsoby, jak dosáhnout svého. Viz Zoom quickly fixes ‘malware-like’ macOS installer with new update. Informaci o chybě najdete zde.

Zoom odstranil kód, který posílal informace o uživatelích Facebooku. Dělal to pokaždé, když uživatel otevřel aplikaci na mobilním telefonu, a to bez ohledu na to, zda uživatel má účet na Facebooku. To vše samozřejmě bez vědomí uživatelů. Viz Zoom Removes Code That Sends Data to Facebook.

Firma SpaceX Elona Muska zakázala svým zaměstnancům Zoom z obav o bezpečnost. Stejně jako NASA. Těžko se Muskovi divit, Zoom je opravdu bezpečnostní noční můra. SpaceX navíc není žádný drobeček – má na 6000 zaměstnanců. V pondělí FBI varovalo přes Zoomem a setkáními na veřejných adresách a přes sdílením adres setkání. Viz Elon Musk's SpaceX bans Zoom over privacy concerns -memo.

Šéf Zoomu se omluvil za bezpečnostní chyby a slíbil opravy. V posledních dvou týdnech se bezpečnostních chyb a ignorování soukromí uživatelů u Zoomu objevilo poměrně hodně. Užívání jejich softwaru přitom z 10 milionů DAU v prosinci poskočilo na 200 milionů v březnu. Problém s omluvou a ujišťováním je, že Zoom řadu věcí dělá záměrně, včetně zneužívání jiných chyb, porušování pravidel a obcházení všeho, co se obejít dá. Viz Zoom boss apologises for security issues and promises fixes.

TELEgraficky

Niantic koupil 6D.ai ■ ASUS ROG Zephyrus Duo vypadá jako úlet ■ Neighbourly končíAI Gahaku ■ Nový iPhone SE bude iPhone SE ■ Beetle 1 ■ WHO coby čínský nástroj Generate structured data with JavaScript ■ Disney+ v Indii včetně cenzury ve prospěch státu ■ Stále kreativnější triky malwaru 

WEBDESIGN, INTERNET

Zpravodajské weby mají problém, inzertní systémy jim nedodávají inzerci k článkům o koronaviru. Inzerenti si nepřejí, aby jejich reklama byla vidět ve spojení s koronavirem nebo systém prostě tupě blokuje cokoliv s klíčovými slovy, jako je „koronavirus“. Zajímavý objev najdete v Coronavirus Ad Blocking Is Starving Some News Sites Of Revenue. Přidat si můžete i to, že řada firem výrazně omezila reklamu a že příjmy z internetové reklamy dlouhodobě klesají už několik let.

Koronavirus přinesl pokles zájmu o podcasty. V Coronavirus Causes Dip in Podcast Listening to přičítají zvýšenému zájmu o zpravodajství. Osobně bych v tom viděl velký vliv absence cestování.

Google poskytne geolokační data úřadům, nepůjde ale o údaje o konkrétních lidech. Poskytovat bude zejména informace o úrovní výskytu obyvatelstva na vybraných místech a trendy v pohybech populace. Může to pomoci při sledování dodržování karanténních opatření i vytipování míst, kde je třeba zajistit menší koncentraci lidí. Něco podobného Google dělá u obchodů, kde se můžete už déle podívat na graf zaplněnosti a lépe si tak vybrat čas návštěvy. Viz Google Offers User Location Data to Health Officials Tackling Coronavirus a na další aplikaci geolokačních dat se můžete podívat ve Where America Didn’t Stay Home Even as the Virus Spread.

Analýza: Jak se koronavirus projevil v jednotlivých kategoriích zboží v e-shopech. Zajímavý pohled na vzestup a pád zbožních kategorií v USA srovnává březen 2019 a březen 2020. Najdete v Top 100 Fastest Growing & Declining Categories in E-commerce.

SOFTWARE

Od března 2020 je možné Facebook Messenger stáhnout v Microsoft Store či Mac App Store. Získáte tak desktopovou aplikaci podporující prakticky vše, co Messenger v prohlížeči. Oznámení viz New Messenger Desktop App for Group Video Calls and Chats.

Google Stadia či xCloudu od Microsoftu roste konkurence u Amazonu – Project Tempo. Ví se o něm prozatím velmi málo, vlastně ne víc, než že jeho spuštění odložila koronavirová epidemie. Amazon pro Tempo má i další vhodný doplněk – Twitch. Viz Amazon Pushes Into Making Video Games, Not Just Streaming Their Play, kde je řeč i o další snaze Amazonu – mít vlastní hry. Pár jich už možná dorazí brzy.

HARDWARE

Apple omylem prozradil existenci AirTags. Má jít o hardware vybavený Bluetooth umožňující vyhledávat odložené věci. Něco jako konkurenční Tile. Detaily v Exclusive: AirTags confirmed in a new Apple Support Video! Předmětné video už mezitím zmizelo.

Před deseti lety přišel první iPad. Měl mimo jiné přinést revoluci do second-screen gamingu, ale nepřinesl. Hraní na dvou obrazovkách nakonec vlastně nikdy nepřišlo. Ani Nintendo Switch na tom nic nezměnil (Nintendo se o to pokoušelo s Game Boy Advance v kombinaci s GameCube a Wii U). Zajímavé čtení ve The forgotten dream of second-screen gaming.

MARKETING A KOMUNIKACE

Trish Reagen opustila Fox Business. Proslavila se označením koronaviru za „impeachment scam“ (Fox Host Trish Regan Goes on Batsh*t Rant Against ‘Coronavirus Impeachment Scam’). V souvislosti s tím je velmi zajímavá historie vztahu Donalda Trumpa ke koronaviru, viz How Trump changed his tune on coronavirus again and again … and again a Trump dismissed coronavirus pandemic worry in January — now claims he long warned about it.

Microsoft přejmenoval Office 365, nově je to Microsoft 365. Pokud se ptáte proč, tak prostě proto, že může, žádný racionální důvod v tom nehledejte. A protože Microsoft to chce udělat ještě zábavnější, tak změnil i řadu názvů – Office 365 ProPlus je například Microsoft 365 Apps for Enterprise. Office 365 Business je ale Microsoft 365 Business Premium, protože Office 365 Business Premium je nově Microsoft 365 Business Standard. A samozřejmě Office 365 Business Essentials je Microsoft 365 Business Basic. Pokud jste předplatitelé, tak Microsoft 365 Personal je za 7 USD měsíčně, Microsoft 365 Family (pro 6 lidí) za 10 USD měsíčně (od 21. dubna).

Microsoft oznámil Teams for Consumers a také 40 milionů DAU u Skype. Na číslo Skypu má samozřejmě zásadní vliv koronavirová krize, díky které si řada lidí vzpomněla, že něco jako Skype existuje. Teams pro spotřebitele má prý sloužit i k plánování výletů, setkávání sousedů a společného čtení knih. Tedy k něčemu, co už dávno všichni dělají někde jinde. Nechybí sdílení fotek a videí, skupinový chat a videovolání. Na cestě jsou sdílené úkolníky a plánovače, sdílené seznamy věcí k nakoupení, rodinné kalendáře a ukládaní hesel (vážně). V praxi tohle vše ale znamená, že Skype je odsouzený k zániku jako nikdy předtím (náhradou jsou samozřejmě Teams). Detaily v Microsoft announces Teams for consumers, Skype daily active users up 70% to 40 million.

BEZPEČNOST, SOUKROMÍ, PRÁVO

Tisíce falešných a kradených účtů na Twitteru šíří čínskou propagandu napříč světem. Dříve se věnovaly Hongkongu, teď mají jedno zásadní téma – koronavirus. ProPublica vše popisuje v How China Built a Twitter Propaganda Machine Then Let It Loose on Coronavirus. Více než deset tisíc účtů má společnou agendu, některé z nich Twitter nechával působit dlouhé roky, jiné maže (nedávno 5000 aktivních a 200 000 souvisejících neaktivních účtů). Poukazují navíc i na běžící snahy platit vlivným účtům mluvícím čínsky peníze za příspěvky.

Prodej drog v Rusku s pomocí geocachingu? Drogoví dealeři už neprodávají osobně, ukrývají drogy do kešek a zákazníci po zaplacení získají souřadnice. Viz A New Breed of Drug Dealer Has Turned Buying Drugs into a Treasure Hunt, kde dokonce píší, že je to nutné, protože pošta je v Ruku pomalá a nespolehlivá. A dodávají, že je to vlastně Pokémon GO pro drogy.

OpenWRT má nebezpečnou chybu, pozor, pokud ho používáte pro router. Existuje pouze částečná oprava, ale než bude OpenWRT bezpečnější, tak to bude chvíli trvat. Nepříjemné je i to, že chyba existuje už dobré tři roky a jde o možnost spouštět na dálku kód v procesu aktualizace – ten probíhal přes nešifrovaná spojení a chybí dostatečné digitální podpisy pro aktualizační balíčky. Zneužití ale není zcela triviální – vyžaduje možnost MITM útoku nebo změny DNS serverů pro podvrh jiných zdrojů aktualizací. Viz OpenWRT code-execution bug puts millions of devices at risk.

Děravé Safari umožňovalo přístup ke kameře, mikrofonu, lokaci a v některých případech i k uloženým heslům. Opravy se Safari dočkalo v průběhu ledna a února, máte-li verzi 13.1, tak by mělo být už plně záplatováno. Chyba byla přitom dost triviální, stačilo, aby se web vydával za Skype či Zoom. Detaily v How Just Visiting A Site Could Have Hacked Your iPhone or MacBook Camera a Webcam Hacking.

SOCIÁLNÍ SÍTĚ

Twitter odstranil dva tweety brazilského prezidenta Jaira Bolsonaro. V obou Bolsonaro zpochybňoval nutnost udržování odstupu (social distancing). Stejné příspěvky nakonec smazal Facebook i Instagram. Viz Twitter pulls down two coronavirus tweets from Brazil's President Jair Bolsonaro a Twitter Deleted Two Tweets From Brazil’s President Jair Bolsonaro For Spreading Coronavirus Misinformation.

Instagramový meme účet @bestmemes s 14 miliony sledujících dostal ban za koronavirové podvody. Ty zahrnovaly vytváření příspěvků vypadajících jako od Baracka Obamy či Donalda Trumpa a tvrdících, že lidé dostanou tisíc dolarů přes PayPal doprovázených odkazem na podvodné dotazníky. Viz Instagram meme account with 14 million followers banned for coronavirus scam.

YouTube pracuje na konkurenci TikToku jménem Shorts. Není divu, TikTok se stal nejstahovanější aplikací roku 2019 (842 milionů prvních stažení v roce 2019) a dominance YouTube mezi dětmi a mládeži je vážně ohrožená. Youtubeři navíc po letech produkce dlouhých videí buď vyhořeli, nebo včas stihli odejít. Na Instagram nebo TikTok, nutno dodat. Služba Shorts by tedy měla obsahovat krátká videa, se všemi výhodami YouTube, včetně hudební knihovny. Více v YouTube Plans ‘Shorts’ to Rival TikTok.

MOBILNÍ APLIKACE

23,4 miliardy dolarů lidé v Q1 2020 utratili za mobilní aplikace. Nejstahovanější aplikací byl TikTok. V počtu je to 31 miliard stažení (30% meziroční růst). Koronavirus prospívá obchodům s aplikacemi a také času trávenému na mobilech – ten stoupl meziročně o 20 procent. Detaily ve Weekly Time Spent in Apps Grows 20% Year Over Year as People Hunker Down at Home.

Google z dat z mobilních telefonů sestavil přehledy o změnách v mobilitě lidí. Mrknout se můžete v See how your community is moving around differently due to COVID-19, kde je možné si stáhnout PDF pro jednotlivé země. Nechybí Česko, kde prakticky všechny sledované druhy prostor šly dolů, jediné, co posílilo, je zůstávání doma. Vysvětlivky v Helping public health officials combat COVID-19.

Konspirační teorie spojují 5G a koronavirus. V Británii to má následek až v podobě zapálené základnové stanice. V Česku po sociálních sítích koluje „výzva“ české vládě, aby 5G sítě vypnula. Jak už to tak u konspirátorů chodí, v Česku žádají vypnout něco, co ještě ani nebylo zapnuto. Viz Birmingham and Merseyside masts torched over 5G coronavirus claims a tweet DCMS snažící se konspiraci vyvrátit. Nechybí pod nimi samozřejmě noví a noví konspirační teoretici. A pokud chcete skutečné vědecké informace o tom, jaký vliv mají mobilní sítě (včetně 5G) na lidské zdraví, čtěte zde: Lukáš Jelínek (SZÚ): Mobilní sítě neškodí zdraví. Držíme je „na uzdě“ expozičními limity

STARTUPY A EKONOMIKA

Apple koupil aplikaci na počasí Dark Sky. Ta končí pro Android i web. Pro provozovatele ostatních aplikací na počasí pro iPhone to není moc dobrá zpráva. Dá se očekávat, že jim Apple brzy začne omezovat možnosti. Pro Android aplikace končí, nelze už stahovat a 1. července přestane fungovat zcela. Stejně tak 1. července přestane fungovat Dark Sky na webu. Viz Acquires Dark Sky App To Boost Weather Data on iPhones a Dark Sky Has a New Home.

Xerox upustil od plánu koupit HP. Důvodem je koronavirová krize. Oznámení viz Xerox Provides Update on Proposal to Acquire HP.

4. dubna byl založen Microsoft. Stalo se to roku 1975, takže ještě chvíli a bude slavit padesátiny. Mrkněte třeba do 21 photos of Microsoft's historic rise to rule the PC world (rok 2015).

Tipy C

Co se (většinou) nedostalo do článků a stojí z právě uplynulého týdne za pozornost. Mohlo by se hodit, mohlo by zaujmout, možná to prostě jenom nějak tak uniklo v záplavě stovek článků a zpráv, které se uplynulém týdnu objevily. Ručně tříděné ze stovek zdrojů a tisíců přečtených zpráv. V drtivé většině zahraničních. 

Vzniká průběžně celý týden.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Konzultant a publicista, provozuje www.pooh.cz. Podle některých si myslí, že rozumí všemu, sám je však přesvědčen o pravém opaku a ani v 30+ letech nedokázal přijít na to, jak mít peníze a nepracovat.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).