Hlavní obsah

Ojedinělý zámecký park u Krásného Dvora je v hektické době oázou klidu

Novinky, Vratislav Konečný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na okraji Doupovských vrchů nechal František Josef Černín, přední český šlechtic, zbudovat v letech 1720 až 1724 zámek ve vrcholně barokním stylu. Možná jste ho ještě nenavštívili, ale zná ho většina z nás z filmů Jak básníkům chutná život a Konec starých časů. U zámku je naprosto unikátní park.

Foto: Vratislav Konečný

Novogotický templ s golfovou jamkou

Článek

Černínská chlouba

Zámek postavený podle projektu F. M. Kaňky patří k našim nejvýznamnějším památkám. Stojí zastrčený mimo hlavní cesty, zrovna jako nedaleký zámek ve Valči, který má rovněž mimořádný park s množstvím soch.

Stromy a stavby

Krásnodvorský park je ozdoben několik stavbami, některé se po letech chátrání vracejí díky Národnímu památkovému ústavu do původního stavu. Rekonstrukce je plánována do roku 2023.

Nikdy tu nenarazíte na davy, park je velmi rozlehlý, největší halas bývá na jeho vrchní straně, kde je golfové hřiště. Trochu raritou je, že dvě jamky jsou pár desítek metrů od před časem nádherně rekonstruovaného novogotického templu.

Stavba připomínající kapli je první novogotickou stavbou a první romantickou vyhlídkou u nás. Uvnitř je výstava o vývoji krajinářských prvků u nás a v Evropě.

Průsečíkem parku je alej zvaná Mílovka. Rovný průsek vede kolem bývalého, nyní značně zdevastovaného Čínského pavilonu s vypuštěnou nádrží k Obelisku. Nádrž kdysi napájela umělý vodopád, kamenité stupně uvidíte ve spodní části parku. Proti nim stojí empirový Panův templ.

Obelisk je 26metrový jehlan postavený na počest arcivévody Karla na památku slavného vítězství nad Francouzi roku 1796 u Ambergu.

Ptačí zpěv a potoka Leska šum

V parku mnoho lidí nepotkáte, ale těch ptáků, co tu zpívá, a toho kvítí, které zde kvete. Podléšky, petrklíče, fialky, sasanky, křivatce...

Projdete kolem množství prastarých dubů, nejvíce upoutá torzo asi 1000letého, zvaného Goethův.

V sezoně můžete projít park s průvodcem, projet se v bryčce, nebo koňském sedle. Jako za starých časů

Zámecký park u zámku Krásný Dvůr založil jako rozsáhlý přírodně krajinářský park v letech 1783-1793 Jan Rudolf Černín, který byl ovlivněn nejen svou botanickou zálibou, ale i svou cestou po západní Evropě, kterou podnikl v roce 1779. V té době se do Evropy z Anglie šířil nový směr, podle kterého měla být přirozená krajina přivedena až k nejbližšímu okolí budov bez uměle modelované přírody.

Tenkrát šlo o první takový park v Čechách a jeho dnešní rozloha činí téměř 100 hektarů. V parku se střídají volné travnaté plochy se zarostlými úseky - a navíc park oživují romantické stavby, které v mnoha případech tvoří dominanty výhledů a průhledů.

Z dendrologického hlediska se v parku nachází přes sto druhů domácích nebo zdomácnělých dřevin, z nichž nejvýznamnější je tzv. Goethův dub, z kterého však dnes zbylo už pouze torzo a jehož věk se odhaduje na 1000 let. Goethův dub tak patří mezi nejstarší stromy v Čechách. Společně s Goethovým dubem roste v parku ještě mnoho starých buků, lip, jírovců, platanů, javorů i olší.

Zajímavá je také část parku označovaná jako zahrada francouzská, která je umístěná za východní části zámku a tvoří ji parter s vodní nádrží a travnatými plochami, jež jsou zdobeny velkými tisy a menšími buxusy. Svou jedinečností a nádherou si tak jeden z nejstarších přírodně krajinářských parků u nás získává u návštěvníků stále větší oblibu.

Reklama

Výběr článků

Načítám