Hlavní obsah

Separací pohlaví proti šíření koronaviru. Peru na to jde po svém

Novinky, jky

Každá země se s pandemií koronaviru vypořádává po svém. Prezident jihoamerického Peru Martin Vizcarra ve čtvrtek oznámil, že muži budou moci vycházet ven v nezbytných situacích v pondělí, středu a pátek, ženy pak v úterý, čtvrtek a sobotu. A v neděli? To nebude smět vyjít ven vůbec nikdo. Zdánlivě bláznivé opatření má však svůj jeden poměrně pochopitelný důvod.

Foto: Profimedia.cz

Prezident Peru Martin Vizcarra

Článek

„Musíme mít v ulicích každý den méně lidí,” uvedl Vizcarra během virtuální konference s jeho ministerským kabinetem a experty. Vizcarra uvedl, že je pro bezpečnostní složky monitorovat bezpečnostní opatření v momentě, kdy budou závislá na pohlaví. Považuje to za rychlejší a efektivnější než kontroly občanských průkazů.

Opatření je v platnosti prozatím do 12. dubna a nevztahuje se na záchranáře a lidi, kteří mají povolení vykonávat svou práci v době karantény. To jsou obvykle ti, kteří pracují v lékárnách a bankách či produkují a zavážejí potraviny.

SPECIÁL: COVID-19 | Vše o nákaze, rady a tipy, jaké jsou příznaky

Koronavirus

Peru se rozhodlo jít cestou přísných opatření, aby šíření koronaviru zabránilo. Dochází tak i k častým zatčením osob, které nařízená omezení nedodržují. Aktuálně je v zemi 1414 potvrzených případů koronaviru a 55 evidovaných úmrtí.

Peru přitom není s tímto opařením na základě pohlaví zcela osamocené. Den předtím informoval panamský ministr bezpečnosti o tom, že muži a ženy budou moci opouštět domácnosti pouze v předem vyhrazených hodinách.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám