Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Veď ho chce zabiť, kričal komentátor. Pripomeňte si škandály kráľa F1

So siedmimi titulmi a 91 víťazstvami vo formule 1 je Michael Schumacher jej najúspešnejším jazdcom. Fanúšikovia ho milovali, ale mal aj zástup neprajníkov. Nepochybne k nemu prispeli aj škandály.

06.04.2020 07:30
Michael Schumacher, Sebastian Vettel Foto: ,
Michael Schumacher a Sebastian Vettel v decembri 2012.
debata (1)

Francúzsky novinár Fabrice Bosset z denníka L’Equipe vybral päť kontroverzných incidentov legendárneho nemeckého pretekára.

Prvý sa odohral už vo formule 3. Písal sa rok 1990 a preteky v Macau sa blížili ku koncu. Mladík Mika Häkkinen v poslednom kole zaútočil na neskoršieho rivala Schumachera, ktorý však zrazu prudko zmenil smer a pri rýchlosti 240 km/h poslal Fína do betónovej steny. „Je šialený,“ reagoval v cieli Häkkinen.

Ako píše žurnalista, Schumacher sa už v úvode kariéry vyznačoval pri obrane prudkými zmenami smeru a nad súpermi sa snažil získať fyzickú aj psychologickú nadvládu.

V roku 1994 získal premiérový majstrovský titul v Benettone. Pred poslednými pretekmi sezóny viedol Schumacher v celkovom hodnotení len o jeden bod pred Damonom Hillom z Williamsu.

Úvodných 35 kôl Schumacher viedol, no potom urobil chybu a poškodil si monopost. Dobiedzajúci Hill vycítil šancu a snažil sa súpera predstihnúť, no ten ho „zatvoril“ a prišlo ku kolízii. Obaja museli z pretekov odstúpiť, Nemec vyviazol bez trestu stal sa šampiónom.

V sezóne 1996 Schumacher prestúpil do Ferrari. Pred záverečným podujatím v Jereze ho opäť delil jediný bod od súpera z Williamsu, tentoraz Jacquesa Villeneuva. V 48. kole Kanaďan zaútočil na rivala a došlo k pamätnému kontaktu.

Najviac naň doplatil Schumacher, pre ktorého sa preteky skončili, Villeneuve pokračoval a po treťom mieste si vybojoval titul. „Vedel som, že sa ma Michael pokúsi vyradiť,“ povedal v cieli nový šampión.

Schumachera po úmyselnom incidente diskvalifikovali z celého šampionátu.

Najväčšia sláva Schumachera sa nepochybne spája s tímom Ferrari. V červenej kombinéze vyhral päť majstrovských titulov za sebou (2000 – 2004). V ďalších dvoch ročníkoch už nestačil na mladíka Fernanda Alonsa.

V roku 2006 sa postaral o kontroverzný záver kvalifikácie na Veľkú cenu Monaka. Za predposlednou zákrutou odstavil z vedúcej pozície svoj monopost, čo neskôr vysvetľoval jazdeckou chybou. Jeho súperi preto nedostali šancu dokončiť posledné rýchle kolo.

Medzinárodná automobilová federácia (FIA) študovala dáta osem hodín a Schumacherov krok vyhodnotila ako úmyselný.

Schumacher a celý tím Ferrari vinu popierali. „Keď je človek toľko rokov úspešný, má, samozrejme, aj nepriateľov,“ povedal. Po sezóne sa rozlúčil s kariérou. Ukázalo sa, že nie nadobro.

V roku 2010 sa vrátil do F1, no ani comeback už vo farbách Mercedesu sa nezaobišiel bez škandálu.

Na VC Maďarska pri snahe ubrániť 10. pozíciu takmer vytlačil do betónového múru niekdajšieho tímového kolegu z Ferrari Rubensa Barrichella. Incident sa odohral pri rýchlosti 300 km/h, len pár centimetrov delilo Barrichella od tragédie. „On ho chce zabiť!“ kričali španielsky komentátor.

„Zaslúži si diskvalifikáciu, to bolo strašné!“ hneval sa Barrichello do vysielačky.

Štyridsaťjedenročný Schumacher dostal trest 10 miest na štarte ďalších pretekov. „Na trati darčeky nerozdávam. Ak ma niekto chce predstihnúť, musí zabojovať. Toto je F1. Musel som sa brániť, každý pretekár má nárok na jednu zmenu smeru. Nechal som mu tam dosť miesta,“ reagoval Schumacher.

V októbri 2012 definitívne ukončil kariéru. O štrnásť mesiacov nato utrpel pri lyžovaní úraz, ktorý navždy zmenil jeho život.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Michael Schumacher