Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Svět

V Německu ubývá nově nakažených koronavirem. Nárůst případů v Rusku je naopak rekordní, přesto uvolňuje opatření

Lékař v Německu odebírá vzorky pro test na koronavirus. foto: ČTK

BERLÍN - Počet potvrzených případů nákazy koronavirem v Německu stoupl za minulých 24 hodin o 3677. Vyplývá to z údajů, které v pondělí zveřejnil Institut Roberta Kocha (RKI). Podle něj za totéž období přibylo 92 úmrtí. Několik ruských regionů v pondělí uvolnilo přísný protiepidemický režim. Toto rozhodnutí, odůvodňované zájmy ruských průmyslových podniků, platí přesto, že šíření nákazy má v zemi rostoucí tendenci. Počet obětí nemoci covid-19 ve Španělsku za posledních 24 hodin vzrostl o 637. Je to nejmenší denní přírůstek od 24. března.
  7:52aktualizováno  12:13

Německo má nyní téměř 95 400 nakažených a 1434 mrtvých. Podle RKI je to čtvrtý denní pokles počtu nakažených - od pátku, kdy přibylo více než 6100 případů, pak následoval pokles v sobotu (6082) a další pak v neděli (5936). Celkově má nyní Německo podle statistiky institutu 95 391 nakažených.

V minulých 24 hodinách klesl i počet mrtvých. Zatímco v neděli zaznamenali v Německu 184 úmrtí, nyní 92. Celkově v Německu na nemoc covid-19, již koronavirus způsobuje, zemřelo 1434 lidí.

Zůstaň doma, nabádá Berlíňany nápis na náměstí Alexanderplatz.
Liduprázdná Braniborská brána v centru německého hlavního města Berlína v pravé...

Ustupující tendenci, jež vyplývá z údajů RKI, ale nepotvrzují statistiky zveřejňované agenturou DPA. Agentura průběžně sčítá údaje ze spolkových zemí a její nedělní údaj o nových případech nákazy byl vyšší než sobotní. Nejpostiženější spolkovou zemí je Bavorsko.

Rusko uvolňuje opatření

Několik ruských regionů v pondělí uvolnilo přísný protiepidemický režim, který si minulý měsíc vyžádala pandemie nemoci covid-19. Toto rozhodnutí, odůvodňované zájmy ruských průmyslových podniků, platí přesto, že šíření nákazy má v zemi rostoucí tendenci. Podle úředních statistik je v Rusku nakaženo více než 6300 lidí a bezmála padesát osob nemoci podlehlo. I podle oficiálních míst jsou ale skutečné počty vyšší.

Podle pondělních údajů ruského operativního štábu se za posledních 24 hodin v zemi počet nakažených zvýšil o téměř tisíc na 6343 případů. Denní nárůst nakažených je rekordní. Epidemie si zatím vyžádala 47 mrtvých. V Moskvě evidují 4500 nakažených, nových případů je téměř 600, z toho 30 dětí.

Koronavirus v Rusku: zavádí se QR karanténa. V obchodech je vykoupená pohanka i basebalové pálky

V Orelské, Samarské nebo Novosibirské oblasti byla nicméně odvolána odstávka řady provozů, zejména v průmyslu a stavebnictví, ale i službách. V milionové Samaře začalo znovu jezdit metro a výrobu obnovily dvě velké automobilky Kamaz a Avtovaz. V sibiřském Sajansku odvolali prakticky veškerá omezení, oznámil moskevský rozhlas.

O rozsahu a době trvání zákazů mají v Rusku právo rozhodovat jednotlivé republiky, kraje a oblasti. Některé z nich naopak režim zpřísňují, v Přímořském kraji na Dálném východě například vyhlásili prakticky úplný zákaz vycházení, na ulici lidé smějí vyjít jen se zvláštním povolením. Městský úřad ho vydává krátkou textovou zprávou. Kaliningradská oblast, ruská enkláva ležící mezi Polskem a Litvou, přerušila veškeré železniční spojení s Ruskem.

V Moskvě z rozhodnutí radnice nesmějí lidé zbytečně vycházet, opatření platí do konce dubna. Město, v němž žije bezmála 13 milionů lidí, je nejsilnějším epicentrem nákazy v Rusku. Místní média dnes oznámila, že z nemocničního ošetření propustili tři lidi, kteří se údajně z nemoci covid-19 vyléčili za jediný den.

Španělsko: nejmenší denní přírůstek obětí za 2 týdny

Počet obětí nemoci covid-19 ve Španělsku za posledních 24 hodin vzrostl o 637. Je to nejmenší denní přírůstek od 24. března, informoval dnes s odvoláním na statistiku tamního ministerstva zdravotnictví deník El País. Onemocnění v zemi celkem podlehlo 13 055 lidí.

Testy koronavirus potvrdily u více než 135 000 lidí. Nemocnice přijaly bezmála 60 000 pacientů, 40 000 infikovaných se již uzdravilo.

Autor: