Trendy
Výměna manželek 2024 válka na Ukrajině Survivor 2024 Kate Middleton

Jan Hamáček otevřeně: Názor Prymuly na promořování společnosti je rizikový, překvapil mě

Jan Hamáček
Zdroj: reprofoto ČT
+ Dalších 14 fotografií
EXKLUZIVNĚ
V polovině května návrat dětí do školních lavic, otevřené obchody za stavu, kdy Česko nemá lék proti epidemii nového koronaviru. Takový je nový scénář náměstka ministra zdravotnictví Romana Prymuly, který v boji s nemocí změnil názor na nutnost pokračovat v tvrdých opatřeních. Podle něj, pokud nadále potrvá příznivý vývoj, dojde k jejich zmírnění a začne řízené promořování populace. Prymula tak překvapil šéfa krizového štábu Jana Hamáčka, který redakci eXtra poskytl svůj pohled na to, že dochází k obrátce o 180 stupňů.

Společně jsme se bavili o víkendu o tom, že jste pro opatrnější cestu směrem k rozvolňování restrikcí. V neděli pan Prymula zcela změnil názor, a to v rámci restriktivních opatření. Což bylo velké překvapení... Uvedl, že chce řízeně začít promořovat koronavirem společnost. Je to vůbec zodpovědné vůči rizikovým skupinám, do která spadají starší ročníky?

Mě vyjádření pana profesora Romana Prymuly také překvapilo. Je to de facto obrátka o 180 stupňů. My jsme se řídili doporučeními, které epidemii zmírnily v jiných zemích, to znamená asijské státy jako je Čína, Singapur, Jižní Korea, Taiwan. V tuto chvíli to znamená dělat z nás Švédsko v situaci, když Švédsko restrikce také přitahuje. Je to věc, kterou budu řešit na vládě. Nezodpovězených otazníku k této věci mám mnoho.

Vidím velké riziko

Kdo je Jan Hamáček:

Kdo je Jan Hamáček:

Narodil se 4. listopadu 1978 v Mladé Boleslavi. Od června 2018 je první místopředseda vlády a ministr vnitra ČR ve druhé vládě Andreje Babiše, v níž byl mezi červnem a říjnem téhož roku pověřen řízením Ministerstva zahraničních věcí ČR. Od února 2018 je předsedou ČSSD, tuto funkci obhájil na sjezdu 1. března 2019. Mezi listopadem 2013 a říjnem 2017 působil jako předseda Poslanecké sněmovny PČR. V současnosti je šéfem krizového štábu.

Děti se mají od půlky května pozvolna pouštět do školy. Je to opravdu v tuto chvíli správná situace, kdy není lék. Neumím si úplně představit, že následně zodpovědný rodič připustí své dítě k prarodiči a bude ho vystavovat vysokému riziku nemoci, která je pro seniory velmi nebezpečná až smrtelná?

Chápal jsem to opatření tak, že dáme potencionálních 1,7 milionů přenašečů stranou, protože děti jsou bezpříznakoví přenašeči. Teď by to ale znamenalo, že těch 1,7 milionů potenciálních přenašečů vrátíme do toho systému. Obávám se, že nebudeme schopni zajistit, aby se ty děti nedostaly ke svým prarodičů. Vidím v tom obrovské riziko, ale chci se o tom bavit a seznámit se s konkrétní představou. Dokud nebudu vědět více, je to vše na bázi úvah.

Rozhovor s Romanem Prymulou o postupném promořování společnosti najdete ZDE

Co dělat při jaderné havárii: Základní rada zní schovej se a zůstaň v kontaktu, říká Dana Drábová

Související články

Další články

Nejnovější kauzy